Siyaset'Üzerimize düşeni yapmaya hazırız'

'Üzerimize düşeni yapmaya hazırız'

24.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Afrika ziyaretini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Rus lider Putin ile görüştü, Türkiye'nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararından sonra sorunun diplomasi kanalıyla çözümü için girişimlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk görüşmesini Salı günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yaptı. Erdoğan, gerginliğin azalması yönündeki ikinci görüşmesini dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdi.

‘Diyaloğa önem veriyoruz’

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya-Ukrayna meselesi ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, bölgesel meselelerde Putin’le kurdukları yakın diyaloğa her zaman büyük önem verdiğini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ve bu anlayışı sürdürme kararlılığında olduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Sorunun daha karmaşık hale gelmesinin, hele hele askeri bir çatışmanın kimseye yarar getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla diplomatik temasların ve görüşmelerin devam ettirilmesini önemsediklerini, dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

‘Türkiye’ye bekliyoruz’

Meselenin diyalog yoluyla halledilmesi çağrısını yineleyen Erdoğan, diplomasiyi öne çıkarmakta fayda olduğunu, NATO içinde de yapıcı tutumu sürdürdüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayındaki Soçi ziyareti sırasında da mutabık kaldıkları üzere, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı için en kısa sürede Türkiye’ye beklediğini ifade etti.

Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerde eşgüdüm içinde hareket etme kararlılığı teyit edildi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Azerbaycan iş birliğini geliştirecek hususlar ile Ermenistan'la ilişkiler ve Rusya-Ukrayna krizi başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. İki lider, ikili ilişkiler ve bölgesel meselelerde eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etti.