SiyasetTBMM darbe komisyonundan yoğun mesai

TBMM darbe komisyonundan yoğun mesai

13.11.2012 - 11:57 | Son Güncellenme:

.

TBMM darbe komisyonundan yoğun mesai

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, bugüne kadar 307 saat çalıştı ve 132 kişiyi dinledi.

TBMM Tutanak Başkanlığı’nın kayıtlarına göre; Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları boyunca toplam 4 bin 242 sayfa tutanak tutuldu. Komisyon, 132 kişiyi dinlerken, 307 saat 27 dakika çalışma yaptı.

Komisyon, ”1960 darbesi ve 1971 muhtırası”, ”12 Eylül 1980 darbesi” ile ”28 Şubat ve 27 Nisan Bildirisi” adı altında çalışmalarını üç alt komisyon şeklinde yürüttü.

Birçok kişiyi de Ankara dışında dinleyen Komisyon üyesi milletvekilleri, kamuoyunun yakından tanıdığı ve büyük ilgi gösterdiği isimlerin yanı sıra adı pek hatırlanmayan ancak ilgili oldukları dönemde hayli aktüel olan kişileri de dinledi.

Komisyonun bilgisine başvurduğu kişiler arasında eski Genelkurmay Başkanları’ndan Emekli Orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve Hilmi Özkök, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar yer aldı.

Fazilet Partisi’nden 1999’da milletvekili seçilen, ancak milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı da komisyona bilgi verdi.

Komisyon ayrıca medya patronları Aydın Doğan, Dinç Bilgin, Mehmet Emin Karamehmet, Turgay Ciner, eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, gazeteciler Hüseyin Gülerce, Alaattin Kaya, Gülay Göktürk, Avni Özgürel ve Ahmet Hakan Coşkun’u da dinledi. Kamuoyunda ”Sisi” olarak bilinen Seyhan Soylu da komisyonda bilgisine başvurulan isimler arasında yer aldı.

Komisyon, Yaşar Büyükanıt’ı Dolmabahçe Sarayı’nda, Hilmi Özkök’ü TBMM’deki komisyon salonunda dinledi.

Aydın Yenipazar Cezaevi’nde eski İçişleri Bakanı ve eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ı ziyaret ederek, Susurluk olayı ve 28 Şubat süreciyle ilgili Ağar’ın bilgisine başvuran Komisyon üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller’i ise Yeniköy’deki yalısında dinledi.

Komisyon, 12 Eylül döneminin Mamak Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik’i de huzurevi konumundaki TSK özel Bakım Merkezi’nde dinledi.

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, davet üzerine gittiği komisyonda, komisyonun çalışma yönteminin İçtüzüğe aykırı olduğunu savunarak, toplantıyı terk etti.

-Büyükanıt’a göre 27 Nisan Bildirisi ”muhtıra” değil-

Haberin Devamı

MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya’nın aktarımına göre; eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt komisyonda, 27 Nisan bildirisinin ”muhtıra olmadığını” öne sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe’de yaptığı görüşmenin de ”rutin” olduğunu kaydetti. Kaya, Büyükanıt’ın sorulara verdiği cevapları şöyle özetlemişti: ”Bunun bir muhtıra olmadığını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine de Cumhurbaşkanı seçimiyle de ilgili olmadığını söyledi. Bir diğer önemli soru da kendisine yöneltilen, Dolmabahçe’de sayın Başbakan’la 4 Mayıs’ta yapmış olduğu görüşmenin içeriğiyle ilgili. Rutin bir görüşme olduğunu ve bu konuyla da ilgili herhangi bir açıklama yapamayacağını söylemiştir.” Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat süreciyle ilgili sorulara, ”Evet. Bu ezber bozan bir darbedir. Ancak bu 28 Şubat darbesinin diğer darbelerden 2 farkı vardır. Birincisi bu darbenin kesit olmayışı, bir süreç oluşudur. Bir tarihte başlayıp, bir tarihte bitmemiştir. İkincisi ise bu darbe topla tüfekle yapılmamış olmasıdır. Sincan’da tanklar yürümüştür. Ama Meclis’e kilit vurulmamıştır” demişti.

Komisyon üyeleriyle Güniz Sokak’taki konutunda görüşen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, komisyon üyelerine ”Allah size kolaylık versin, zor bir işle görevlendirildiniz” sözleri ile ”Dünkü güneşle bugünkü çamaşır kurutulmaz” ifadesi, medyada geniş yer bulmuştu.

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Yenipazar cezaevinde komisyona bilgi verirken, kayıp silahlarla ilgili soruya, ”Mücadele için bu gerekiyordu”, işkenceli sorguların hatırlatılması üzerine ”Sert sorgu yöntemleriydi onlar” yanıtlarını vermişti.

Kamuoyunda ”Sisi” olarak tanınan Seyhan Soylu, komisyon toplantısı öncesinde ”(Ergenekon) Bir numarayı açıklayabilirim” şeklindeki sözlerini hatırlatan Komisyon Başkanı Nimet Baş’ın ”Kim bir numara?” sorusuna, ”Allah’tır” diye cevap vermişti.