2024’ün en iyi albümlerini hatırlamaya devam
■ “Brat” - Charli XCX
Charli XCX’in (Charli Aitchinson) günümüz pop ve elektronik müziğinin en iyi yanlarını alarak hazırladığı “Brat”, çıkar çıkmaz büyük ilgi gördü, yılın en başarılı albümlerinden biri olarak kayıtlara geçti. 31 yaşındaki Charli XCX, 2008’te Myspace’te ünlendi ve 2013’den bu yana albüm yapıyor, ancak büyük başarıyı bu albümle yakaladı. “Brat”, İngiltere’de 2024 yazının sembol sözcüklerinden biri oldu. Yaramaz çocuk anlamındaki sözcük Charli XCX lisanında kendine güvenen kişi anlamında kullanılıyor.
■ “Hit Me Hard and Soft” - Billie Eilish
Billie Eilish, kardeşi Finneas prodüktörlüğünde albümlerle yoluna devam etti bu yıl. “Hit Me Hard And Soft”, şarkıcı ve besteci olarak çok erken yaşta büyük bir başarı yakalayan Eilish’in büyüme ve yetişkin olma macerasını, bu sürece dair duygularını anlatan albüm oldu. Eilish ergenlere olduğu kadar yetişkinlere de hitap edebilen ender Z kuşağı müzisyenlerden ve işinin hakkını veriyor.
■ “Look To The East, Look To The West” - Camera Obscura
İskoç ekip 2013’ten bu yana ilk albümüyle karşımıza geldi bu yıl. Bu sürede çok şey değişti. Solist Carey Lander’ı kanserden kaybettiler, diğer solist Tracyanne Campbell anne oldu. 2018’de bir araya gelerek ısınma turlarına başlamışlardı. Albümün gelmesi 2024’ü buldu. Camera Obbscura, bu değişimlere, kaybedilenlere, elde kalanlara, kazanımlara dair sözler yazarak müziğini devam ettiriyor. Hayatın zorluklarına, mücadeleye rağmen kuyruğu dik tutmaya çalışıyor. Campbell’ın büyülü vokalini ve grubun bununla uyumlu sound’una hayran olmamak elde değil.
■ “Tyla +” – Tyla
Güney Afrikalı genç Tyla, hem ülkesinden hem de Afrika kıtasından dünyaya yayılan yeni nesil müzik dalgasının sembol isimlerinden biri oldu bu yıl. “Water” single’ının başarısının ardından şarkının dinlenme rakamı Spotify’da 1 milyara yaklaşırken insanlar hâlâ tek şarkılık bir şarkıcı olup olmayacağını anlamaya çalışıyordu. Olmadığını kanıtladı. En az üç hit daha barındıran albüm gelecek için umut veriyor. Tyla’nın amapiano ritimleri üzerine inşa ettiği pop müzik, geleceğin global pop sound’u olmaya çok yakın. Vokallerini ve şarkı söyleme tarzını Rihanna’nın ilk dönemine benzetiyorum. Süperstar olmak için herhangi bir eksiği olmadığını herkes kabul ediyor.
■ “This Could Be Texas” - English Teacher
İlk albümleriyle 2024’ün Mercury Ödülü sahibi olmayı başaran English Teacher, yılın en dikkat çekici yeni gruplarından biri. İngiltere’de bir süredir yükselişte olan post-postpunk gruplarından farklı olarak alternatif müziğin progresif rock tarafında yeni bir cephe açtıklarını söyleyebiliriz. Mevcut alternatif dalgaya renkli, tarz çeşitliliğine sahip orijinal müziklerini kabul ettirmeye çalışıyorlar bir bakıma.
■ “Charm” - Clairo
Neo-soul prodüktörü Leon Michaels’ın imzasını taşıyan Clairo albümü (Clair Cottrill) kolayca akıp giden pop şarkılarıyla dolu. Clairo’nun yumuşak ve sakin vokalleriyle dikkat çeken albümden şarkılar yıl boyu radyolar tarafından hayli talep gördü. ‘70’lerde Joni Mitchell ve çağdaşlarının, ‘90’larda Fiona Apple’ın, hatta cazda Norah Jones’un yaptığını bugün popta yapıyor kendisi. Dans, rap ve elektronik ağırlıklı pop âleminde dinginliğe de ihtiyaç duyulduğunun önemli bir kanıtı olarak listemizde yer alsın.
■ “Night Reign” - Arooj Aftab
Amerikalı sanatçı, kâh köklerinin dayandığı Pakistan’dan ritim ve ezgilerle geliyor karşımıza kâh New Yorklu bir şair ve ozan olarak çıkıyor karşımıza. Kesin olan şu ki Aftab sadece müzik yapmıyor, cazın farklı katmanlarına sahip müziğiyle bize hikâyeler anlatıyor. Çağdaş kent ozanlarının en orijinallerinden biri ve eğer gerçekten farklı, zihin açan bir şeyler dinlemek istiyorsanız kulak vermelisiniz. Berklee’de müzik prodüksiyonu ve ses mühendisliği eğitimi almış olmasının kayıtlar ve sound’a etkisi hissediliyor.
■ “In This City They Call You Love” - Richard Hawley
Richard Hawley, yıl içinde sessiz sedasız yayınlanan albümünde şehri Sheffield’e odaklanıyor, insan ve aşk hikâyeleri anlatmaya devam ediyor. Tarzı ve şarkılarıyla Arctic Monkeys, Elbow, Manic Street Preachers başta pek çok müzisyene ilham vermiş Hawley klasik rock ve folk şarkılarıyla İngiliz müziğinde belli bir geleneği devam ettiren önemli sanatçılardan. Ben yıl boyunca özellikle yolculuklarda kulağımdan eksik etmedim. Size de aynısını öneririm.
■ “Three” - Four Tet
Kieran Hebden (aka Four Tet) müziğinde farklı dönemler yaşayan bir sanatçı. Bir dönem kulüp ortamlarına fazlaca sarmış, art arda albümler ve EP’ler yayınlamıştı. “Three”, sekiz şarkılık bir lo-fi albüm ve eğer bu türde dinleyecek bir şey arıyorsanız, yılın en iyilerinden biriyle karşı karşıyasınız. Four Tet’in kariyerinin başlarındaki “Rounds” ya da “Everything Ecstatic” albümlerini hatırlatan parçalar devamı yok mu dedirtiyor. Devamına ihtiyaç duyan benim gibi derhal 2003’teki Rounds’a devam edebilir. Bizim bildiğimiz, sevdiğimiz, tanıdığımız Four Tet budur zaten.
■ “Great Doubt” - Astrid Sonne
30 yaşındaki Danimarkalı müzisyen, viola sanatçısı ve besteci Astrid Sonne, “Great Doubt”ta pek çok farklı tarzı, enstrümanı birbirine eklemleyerek kendine has bir deneysel dünya yaratıyor. Kimi zaman klasik müzik, kimi zaman caz, elektronik hatta R&B etkisinde şarkılar söylüyor. Popülerlik kriterlerinden hiçbirine sahip olmayan, son derece öznel, sınırları zorlayan bu albümü yeni müzikler ve sanatçılar keşfetmek isteyen dinleyicilere öneriyorum. Sonne’nin dünyası ilgi çekici gelebilir.