07.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablo koalisyon hükümetini zorunlu kılarken, bir türlü başlanamayan görüşmeler ve geciken görevlendirme en çok 40 vekili vurdu. Hükümetin kurulmasını bir an önce gözleyen bu 40 vekil, “seyyar vekil” esprileriyle TBMM koridorlarını gezerken, durumlarını TBMM Başkanlığı’na iletti. Hükümetin kurulmasının zaman alacağı, belki kurulamadan seçime gidilebileceğini belirten milletvekilleri Meclis’ten yer istedi. Meclis’ten, “Size yeni ofisleri ancak bakanlar, komisyonlar oluşunca verebiliriz. Uygulama, kural böyle” yanıtını alan vekiller isyan etti. Bu vekillerin bir korkusu ise komisyon başkanlıklarına dahi geçilmeden erken seçime gidilmesi. Bu durumda 40 vekilden çoğu odasına kavuşamadan seçime girecek.
Odasız milletvekilleri ellerinde çanta, danışman ve sekreterleri yanında ya da koridorlarda ellerinde çantayla gezici olarak Meclis çalışmalarını sürdürüyor.
En çok onlar istiyor
Kamuoyunda hükümetin ne zaman ve nasıl kurulacağı tartışılırken, odasız kalan milletvekillerinin bir kulağı da koalisyon turlarında. Hükümetin kurulmasını isteyen bu vekiller arasında şu isimler yer alıyor:
“Ekmeleddin İhsanoğlu MHP-İstanbul, Aydın Ünal Ak Parti-Ankara, Coşkun Çakır Ak Parti-Tokat, Ziya Çalışkan HDP-Şanlıurfa, Recep Çetin MHP-Balıkesir, Süleyman Korkmaz MHP-Kayseri, Fikri Demirel Ak Parti-Yalova, Mazhar Bağlı Ak Parti-Şanlıurfa, Mücahit Durmuşoğlu Ak Parti-Osmaniye, Muhammet Balta Ak Parti-Trabzon, Mustafa İsen Ak Parti-Sakarya, Ceyhun İrgil CHP-Bursa, Şebnem Koçakelçi Ak Parti-Bingöl, Murat Özçelik CHP-İstanbul, Taha Özhan Ak Parti-Malatya, Faruk Özlü Ak Parti-Düzce, Ayşe Sula Köseoğlu Ak Parti-Adana, Fatma Güldemet Sarı Ak Parti-Adana, Zekeriya Temizel CHP-İzmir, Rıdvan Turan HDP-Adana, Mustafa İbrahim Turhan Ak Parti-İzmir, Özkan Yalım CHP-Uşak, Hilmi Yarayıcı CHP-Hatay, Mustafa Yün MHP-Kilis.”