Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Bahar Şamhili Tanju, İstanbul’da doğdu. Çocukken televizyon reklamlarını izlemeye bayılıyor, büyüyünce reklamcı olmanın hayalini kuruyordu. Bu tutkuyla çıktığı yolculukta işletme eğitimi aldı, önce uluslararası bir sanayi sektöründe çalıştı, ardından kendini medya dünyasının içinde buldu. Kariyeri boyunca Türkiye’nin en büyük medya gruplarından birinde yönetici olarak görev yaptı ve işini her zaman büyük bir tutkuyla sürdürdü.
Ancak hayatı yolunda giderken, aldığı bir kemik erimesi teşhisi her şeyi bir anda değiştirdi. Doktorlar, ilaç tedavisinin yanı sıra iskelet ve bağ dokusunu güçlendirmek için ilikli kemik suyu ve sakatat çorbaları tüketmesini önerdi. Bunun üzerine Bahar mutfağa girdi ve düzenli olarak ilikli kemik, tavuk ve balık suları hazırlamaya başladı. Düzenli tüketimle birlikte bağışıklık sisteminin güçlendiğini, enerjisinin arttığını fark etti. Bununla birlikte sağlıklı kilo verdi, cildi ve saçları gözle görülür şekilde canlandı ve parlaklık kazandı. Bu dönüşüm, ona sadece sağlığını geri kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda yeni bir yol açtı.
HASTALIĞI İLHAM OLDU
Ancak ilikli kemik sularını layıkıyla hazırlamak çok zahmetli ve zaman alan bir işti. Evde yapamadığı zamanlarda 'Hazır ürün olarak satın alabilir miyim?' diye araştırdı ancak evde yaptığı doğallıkta, taze ve soğuk zincirde satılan bir ürünün piyasada olmadığını gördü. Bu deneyim de genç kadını girişimcilik yolculuğuna çıkardı. Aslında girişimcilik onun için bilinçli bir tercih değil, bir ihtiyaca çözüm ararken kendiliğinden ortaya çıkan bir süreçti. Bahar Şamhili Tanju da iyileşmesine yardımcı olan ve yemeklerine benzersiz bir lezzet katan ilikli kemik sularını, en doğal haliyle üreterek herkesin faydasına sunmak istedi.
ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ YAPTI
Girişimci kadın, bu yola çıkarken, sadece geleneksel tariflerle değil, bilimsel verilerle desteklenen bir üretim modeli geliştirmeyi hedefledi. Böylece ilikli kemik sularının besin değerlerinin korunması ve sağlık üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla üniversitelerle iş birliği yaptı. Akademisyenler, uzman diyetisyenler ve gıda mühendisleriyle yürüttüğü Ar-Ge süreçleri sonucunda, pişirme teknikleri, besin bileşenleri ve fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesi üzerine kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi. Lezzet konusunda da yemek akademileriyle çalıştı. 2,5 ay boyunca doğru hammaddeye ulaşabilmek için Türkiye’nin neredeyse tüm çiftliklerini gezdi. Antibiyotik, hormon ve GDO içermeyen, kontrollü ve sürdürülebilir üretim yapan, içe sinen besi çiftlikleriyle iş birliği yaptı.
"Bu araştırmalar sonucunda, ilikli kemik sularımızın besin değerlerini en yüksek seviyede koruyacak özel bir üretim yöntemi geliştirdik. Ayrıca çevre dostu yöntemlerle üretim yaparak atık miktarını da en aza indirdik. Ürünlerimizi toplamda 36 saat süren buharda, benmari usulüyle hazırlıyor, kemik iliğinde bulunan kolajen, amino asitler, mineraller ve tüm besin değerlerini koruyoruz. Hiçbir şekilde katkı ve koruyucu kullanmadan en saf haliyle sunuyoruz. Tüm yağını aldığımız saf kolajen ve protein kaynağı ilikli kemik, tavuk ve balık sularımız yemeklere kattığı derin tadın yanında yumuşak içimi ve lezzetiyle doğrudan ısıtılarak çay gibi de tüketilebiliyor. Kolajenin neredeyse tüm tiplerini içeren sularımızla doğal kolajen kürü de yapılabiliyor." - Bahar Şamhili Tanju
'AYDA 130 TON KAPASİTEYE ULAŞTIK'
Bilimsel altyapıya dayalı modelle Türkiye’nin ilk taze ve soğuk zincirde satılan ilikli kemik suyunu üreterek markette yeni bir kategori yarattıklarını söyleyen Girişimci Bahar, “Bu yenilikçi yaklaşım, Türkiye’nin en güvenilir market zincirlerinin de ilgisini çekti ve ürünlerimiz hızla raflardaki yerini aldı. Geleneksel mutfak değerlerini bilimsel araştırmalarla destekleyerek, ilikli kemik suyunu yeniden mutfaklara kazandırmayı başardık. 7 yılın sonunda bugün ayda 130 ton kapasiteye ulaştık. Ulusal market kanalında 15 bini aşkın noktada ürünlerimiz tüketicilerimize ulaşıyor. Ayrıca tüm dijital pazar yerleri ve web sitemizden de ürünlerimizi Türkiye’nin her yerine güvenle ulaştırıyoruz” dedi.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 65'İ KADIN
Kalite odaklı üretim anlayışıyla çalıştıkları fabrikalarında toplam 40 kişiyi istihdam ettiklerini anlatan Bahar, “Ayrıca ekonomik hayatta kadınların gücüne inanıyoruz. Ham maddelerimizi sağladığımız kadın kooperatiflerinden çalışanlarımıza kadar kadın emeğini destekliyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 65’ini kadınlar oluşturuyor. Gelecekte küresel pazara açılarak ürünlerimizi globale taşımayı hedefliyoruz. Uluslararası pazarda kalıcı bir şekilde genişlemek ve yeni nesil sağlıklı gıda ürünleri geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam ediyor" diye konuştu.
SOMON BALIĞI SUYU DA ŞİŞEYE GİRDİ
5 çeşit ilikli kemik, tavuk ve paça suları olduğunu söyleyen Bahar, “Ayrıca yeni ürünümüz Norveç somon balığı suyumuzla Türkiye’de bir başka kategoriyi daha sahiplenerek değerli sular serimizi yedi çeşide çıkardık. Çorba gamımızda ise paça, kelle paça ve işkembe çorba çeşitlerimiz, köy tavuğu suyuyla hazırladığımız tavuk etli çorbamız bulunuyor. Kadın kooperatiflerinden temin ettiğimiz coğrafi işaretli, ata tohumu ürünlerle kadın üreticilerimizi, doğal ve geleneksel tarımı teşvik ediyoruz. Bu ürünleri kullanarak hazırladığımız ilikli kemik suyuna ezogelin ve mercimekle birlikte toplam sekiz çeşit çorbamız var. Organik elma, üzüm ve alıç sirkelerimiz ise yaban dağ meyvelerinin 9 ay boyunca taş havuzlarda dinlenmesiyle doğal fermente oluyor, filtre ve pastörize edilmeden hazırlanıyor” bilgilerini paylaştı.
“En önemlisini sona bıraktım. Şimdi yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Çocuklarımız için taze sebzelerle ve ilikli kemik suyumuzla doğal, lezzetli ve besleyici sebze püreleri hazırladık. Tatlı patates, brokoli, havuç, balkabağı pürelerimizin yanında bir de probiyotik karışık sebze olmak üzere beş çeşit taze sebze püremiz var. Aslında biz halihazırda yedi yıldır çocuk ( 6 aydan itibaren) beslenmesi için annelerimizin en büyük yardımcısıydık. Her zamanki gibi annelerimizi dinledik, ihtiyaçlarına kulak verdik. Onlar istedi, yine bize güvendi, biz de seve seve ürettik. Böylece sayelerinde çocuk beslenmesi kategorisinde de bir ilki gerçekleştirdik. Doğrusu biz çocukları düşünüyorduk ama sebze püreleriyle 7’den 70’e herkesin beklediği ve eksikliğini duyduğu sağlıklı bir lezzet yarattığımızı gördük.” - Bahar Şamhili Tanju
Ünlü oyuncu Hande Erçel, kariyeri ve aşk hayatının yanı sıra yıllar içinde yaptırdığı estetik ameliyatlarla adından söz ettirmeye devam ediyor.