16.05.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:
AA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Kadın Destek Mobil Uygulaması (KADES) ile birlikte şiddetle mücadelemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanını daha da genişletmiş olacağız. Bu sistem sayesinde artık şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan kadınlarımızın ihbarlarına en hızlı şekilde ulaşacağız." dedi.
Bakan Kaya ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde düzenlenen "Kadın Destek (KADES) Mobil Uygulama Tanıtım Toplantısı"na katıldı.
Konuşmasında KADES'in kadına yönelik şiddetle mücadeleye önemli bir katkı sunacağını aktaran Kaya, bu uygulamayla kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve en hızlı müdahalenin yapılmasında yeni bir aşamaya geçileceğini söyledi.
Şiddetle mücadelede ilgili bakanlıklarla birlikte yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle çok daha iyi bir seviyeye ulaşacaklarını vurgulayan Kaya, dünya geneline bakıldığında bu tür uygulamaların birçok ülkede olmadığına dikkati çekti.
Konuşmasında ramazan ayının mübarek olması temennisinde bulunan Kaya, "Bu mübarek günlerin arefesinde maalesef çok buruk bir şekilde ramazana girdik. Gazze'de yaşanan insanlık dramı uykularımızı kaçırıyor, yüreklerimizi kanatıyor ve bu yaşanan insanlık dramı karşısında yine çok şükür ki Türkiye var diyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nin cuma günü İstanbul'da toplanacağını anımsatan Kaya, "Bu zulüm karşısında dünyaya sesini ilk duyuran Türkiye oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan oldu. Orada haince katledilen bebekler, masum yavrular, kadınlar, engelli bireyler insanlığın vicdanını gerçekten kanatır durumda." ifadelerini kullandı.
Kaya, bu zulmün bir an evvel son bulmasını dileyerek, Türkiye olarak üzerlerine düşeni her zaman yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydetti.
"Nihai hedefimiz toplumda şiddetin tamamen yok edilmesi"
Kadına yönelik şiddetin asla kabul edilemez bir insanlık suçu olduğuna vurgu yapan Kaya, Bakanlık olarak bu konuda "sıfır tolerans" ilkesiyle kararlılıkla mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizdi.
Kaya, "Artık şiddete uğrayan kadınlarımız susmuyor, susmasınlar da. Bakanlık olarak ilgili paydaşlarımızla birlikte şiddet olayları karşısında her zaman mağdurun yanında ilk andan itibaren olmanın gayreti içerisindeyiz. Bundan sonra da hep böyle olacağız. Nihai hedefimiz toplumda şiddetin tamamen yok edilmesidir." değerlendirmesinde bulundu.
Kadının güçlü olduğu bir ülkede ailenin ve toplumun da güçlü olacağına dikkati çeken Kaya, son 16 yılda kadının güçlendirilmesi, hayatın her alanında daha etkin ve önde olması amacıyla anayasal ve yasal düzenlemelerin yapıldığını anımsattı.
Bu kapsamda İstanbul Sözleşmesi'ni ilk olarak Türkiye'nin imzaladığını, 2012'de bu sözleşmeyle uyumlu 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un çıkarıldığını, böylece hukuki altyapının güçlendirildiğini aktaran Kaya, bu yıl "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı" ile "Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Eylem Planı"nın uygulamaya konulacağını bildirdi.
Kaya, Türkiye'nin 81 ilinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonlarını faaliyete geçirdiklerini de belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Bakanlığımıza bağlı 110 kadın konukevimizle birlikte ülkemiz genelinde144 konukeviyle hizmet veriyoruz. Ayrıca nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin konukevi açma zorunluluğu var. İçişleri Bakanlığımızla birlikte önümüzdeki dönem için bu zorunluluğun yerine getirilmesini de takip ediyoruz. Bu noktada İçişleri Bakanlığımızın verdiği desteğe de teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönem yerel yönetimlerin de bu konuda elini taşına koymasını birlikte sağlayacağız. Nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere de kadın konukevi açtıracağız."
"Kolluk birimlerimiz en hızlı şekilde kadınlarımızın yanında olacak"
Kadın konukevlerinde başta barınma olmak üzere kadınların ve beraberindeki çocuklarının danışmanlık, hukuki, tıbbi, geçici maddi yardım, kreş gibi tüm ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Kaya, kadınlara farkındalık ve mesleki eğitim hizmeti sunulduğunu, şu an 73 ilde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM), 2018 yılı sonunda 81 ilde yaygınlaştırılacağını bildirdi.
Alo 183 Sosyal Destek Hattı ile şiddete uğrayan, uğrama riski taşıyan, destek ve yardıma ihtiyacı olan kadınlara 7/24 hizmet sunduklarını, elektronik izleme sistemiyle takip uygulamasının Haziran 2017'de 6 ilde yaygınlaştırıldığını anımsatan Kaya, "Bakanlığımızın veri sisteminin POLNET sistemiyle entegrasyonunu sağlamak üzere çalışıyoruz. İnşallah yakın zamanda POLNET ile entegrasyonu sağlamış olmayı umut ediyoruz." dedi.
Veri sisteminin Adalet Bakanlığının UYAP sistemine de entegre edildiğini dile getiren Kaya, şunları kaydetti:
"Bugün bir araya gelmemize vesile olan Kadın Destek Mobil Uygulaması (KADES) ile birlikte şiddetle mücadelemizde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanım alanını daha da genişletmiş olacağız. Bu sistem sayesinde artık şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan kadınlarımızın ihbarlarına en hızlı şekilde ulaşacağız. Kolluk birimlerimiz inanıyoruz ki en hızlı şekilde kadınlarımızın yanında olacak, onlarla ilgili gerekli tüm çalışmaları yapacak ve bize yönlendirecekler.
Kadına karşı şiddetle mücadeleye akıllı çözüm getiren bu uygulama, ihbarı yapan kişinin bizzat adresini tespit ediyor ve hızlı müdahaleyi sağlama açısından da son derece önemli. İnşallah önümüzdeki süreçlerde bu uygulamamızın ne kadar çok kadınımızı şiddetten koruduğunu da görmüş olacağız."
Farkındalık eğitimleriyle 15 bin kamu görevlisine ulaşıldı
Kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmak üzere atılan adımlara da değinen Kaya, "Bu yıl içerisinde 400 kolluk personeline eğitici eğitimleri verdik. Ayrıca Ocak ayında 81 ilimizde kamu görevlilerine kadına yönelik şiddetle mücadele seminerlerini yeniden başlattık. Bu seminerler kapsamında Ocak ayından itibaren kamu görevlileri içerisinden 15 bin kişiye ulaşmış durumdayız." diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini ve bu süreçte eğitimin de çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, kız çocuklarının ortaöğretimde okullaşma oranının iki kat, yüksek öğrenimdeki okullaşma oranının da 3,2 kat arttığını, ayrıca son 12 yılda, kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 45, kadın istihdam sayısını da yüzde 75 yükselttiklerini dile getirdi.
Doğum-süt izinleri, kreş desteği, esnek çalışma gibi kadınların annelik ve iş hayatını kolaylaştırıcı uygulamalara da değinen Kaya, kadının güçlenmesi için toplumun tüm kesimleriyle iş birliği ve dayanışma içerisinde hareket etmenin önemini vurguladı.
Kaya, "Kadınların mutlu ve güvende olmadığı bir toplumun müreffeh ve güçlü olması beklenemez. Biz ülkemizin kadınlarını daha da güçlendirmek için önümüzdeki dönemde daha büyük gayret içerisinde çalışacağız. Kadın, sevginin, şefkatin, merhamet ve hoşgörü ikliminin adeta teminatıdır. Bizim kadim medeniyetimiz ve inanç değerlerimizde kadına şiddete asla ve asla yer yoktur, aksine kadınlarımızın hem toplum hem aile hayatına kattığı sınırsız zenginlikler vardır." değerlendirmesini yaptı.
Yeni bir dönemin eşiğinde olunduğuna dikkati çeken Kaya, "Sayın Cumhurbaşkanımız 'Kadına karşı istismar, şiddet ve taciz insanlığa karşı işlenmiş büyük suçtur' diyor. Biz bu ayıbı ülkemizden tamamen silene kadar bütün çabamız ve gayretimizle devam edeceğiz inşallah. Kadına karşı şiddetle mücadelemizi tüm paydaşlarımızla birlikte kararlılıkla sürdüreceğiz." diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, KADES'in hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Toplantıya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Aysel Kandemir, Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Vekili Erhan Gülveren, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, ilgili daire başkanları ile birim amirleri katıldı.
KADES nedir?
İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ve akıllı cep telefonlarına indirilerek kullanabilen ücretsiz mobil uygulama KADES, şiddet mağduru ya da şiddete uğrama ihtimali bulunan kadınların kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabilmesini sağlıyor.
Mart ayında hizmete giren KADES ile kadınlar kolluk kuvvetlerine adres bilgileri de görünecek şekilde ihbarda bulunabiliyor. Zaman kaybını önleyen ve çok hızlı işleyen uygulamada adrese yönlendirilen kolluk kuvvetleri mağdur kadınlara en kısa sürede yardım ediyor.