Editörün Seçtikleri2000'nin gazabı

2000'nin gazabı

28.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

2000'nin gazabı

2000nin gazabı

İnsanoğlu 1 Ocak 21. yüzyılda yarattığı teknolojinin altında ezilecek. Tarih "00" gözükürken, bilgisayarlar çökecek, hayat duracak
2000 yılına üç sene var ama, şimdiden yeni yüzyıl kutlamaları için tüm dünyada rezervasyonlar yapılmış durumda. Ancak 2000 yılı, bilgisayar dünyası için büyük felaketlere gebe. 2000 yılında bankalardan otomatik para çekme makinaları çalışmayacak, asansörler ara katlarda sıkışacak, maaşlar ödenemeyecek, telefonlar çalışmayacak, trafik ışıkları yanıp sönmeyecek... Kısaca bilgisayarlar hemen önlem alınmazsa 2000 yılında çökecek.
2000 yılında bilgisayarların çökme olasılığı, şimdiye dek programlama sırasında tarihlerin 1997 olarak değil, sadece 97 olarak atılmasından kaynaklanıyor. Böylece 2000 yılına girildiğinde tarih 00 olarak gözükecek ve tüm bilgisayarlardaki tarihleme sistemleri birbirine girecek. Bu yüzden tüm bilgi bankalarının yeni bir sisteme göre güncellenmesi gerekiyor. Bunun da maliyeti, iyimser bir tahminle 600 milyar dolar ki bu para Amerika'nın bir sene içinde anaokullarından üniversitelerine kadar eğitime ayırdığı paranın toplamına eşit.
1 Ocak 2000 yılı için yazılan senaryolar korku verici. Örneğin elektrik şebekeleri çalışamaz hale gelecek. İnsanlar elektriğe ulaşamadıkları gibi daha fazla paralar ödeyecek ve nükleer santrallar patlama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. İletişim alanında telefonların hepsi susacak, internet duracak. Tıp alanında tüm hasta kayıtları silinecek, bilgisayarla tanı merkezleri çalışamaz hale gelecek. Amerika'daki nükleer silahlar 2000 yılının gelişiyle çok daha tehlikeli hale gelecek ve kendi kendilerine ateş almaya başlayacak. Para piyasalarında, bankaların otomasyon programları bir gün içinde yüz yıllık faiz verecek ve tüm kayıtları silmeye çalışacak. Yiyecek alanında bir gün içinde bilgisayar yiyeceklerin 100 yıl bayatlamış olduğunu sanarak hepsinin ortadan kaldırılmasını isteyecek. Hava trafik kontrolü alanında bilgisayarlar 1 Ocak 2000 sabahı kilitlenip duracak. Fabrikalarda o gün tüm işler duracak, makinalar çalışamayacak.
Bu yüzden 2000 yılına üç kala tüm bilgisayar sistemleri şimdiden elden geçmeye başladı. Öncelikle kritik noktalardaki bilgisayarların 2000 yılına adaptasyonu sağlanıyor. Bilgisayar şimdiye kadar sağladığı otomasyonla insanların hayatını kolaylaştırdı. Ancak 2000 yılı geldiğinde bunun bedelini de ağır ödetecek.


En kötü senaryo: Gece yarısı dünyanın hava trafiği bir anda ölecek. Bazı uçaklar doğru dürüst uçamayacaklar ve bir kaos yaşanacak.
Daha iyimser bir bakışla: Tüm uçak filoları yerde kalacak, uçaklar sonu gelmeyen rötarlar yapacak.

En kötü senaryo: Güvenlik sistemi tüm kapıları kapatarak çalışanları dışarıda bırakacak. Otomasyon şeritleri duracak. 1999 model mallar "son model" olarak kalmaya devam edecek.
Daha iyimser bir bakışla: Büyük firmalar bir araya gelerek bu probleme karşı ortak bir çözüm üretmeye çalışacaklar. "yine de" 1999 model mallar "son model" olarak kalmaya devam edecek.

En kötü senaryo: Tüm finans yapısı bir anda çökecek. Borsa ve diğer ekonomik yapı yerle bir olacak.
Daha iyimser bir bakışla: Bazı patronlar hesaplarını bir süre için kapatacaklar. Elektronik ortamda para transferi bir süre için duracak. Bir süre için paralar yastık altında saklanacak.

En kötü senaryo: 2000 yılının ilk saatlerinde hastanede yoğun bakım üniteleri ve kalp cihazları bir anda duracak. Hastalar yeni yüzyılın ilk saatlerini kutlayamayacaklar.
Daha iyimser bir bakışla: Hastane kayıtları, hasta kayıtları silinip gidecek. Hastaneye ilaç getirenler stoklarını kaybedecekler. Depresyon ilacı satışları artacak.

En kötü senaryo: Alarm sesleri arasında kontrol bilgisayarları yanlış vanaları açacak ve Three Mile Adası'nda yaşanan felaket, olacakların yanında eğlence gibi kalacak.
Daha iyimser bir bakışla: Güvenlik sistemlerinde küçük problemler yaşayacak ve bu da kısa dönemli bozukluklara yolaçacak. Mum ve piller birkaç gün için gerekebilir.

En kötü senaryo: Savunma sistemleri bir anda göçerek ülkeyi her tür tehlikeye açık hale getirecek. Uzaydaki uydular yörüngeden çıkıp kaybolacak.
Daha iyimser bir bakışla: Bazı aletleri tamir etmektense atmak daha yararlı olacak. Bazı yüksek teknoloji ürünü silahlar kısa bir süre için devre dışı kalacak.

En kötü senaryo: Vergilerle ilgili kayıtlar kaybolacak ve hükümet vergi toplayamayacak. Devlet ülke çapında ekonomiyi toparlayamaz hale gelecek.
Daha iyimser bir bakışla: Bazı gecikmeler ve aksaklıklar olsa da kayıplar yaşanmayacak. Sadece maaş çekleri biraz gecikecek.

2000 yılında milyon dolarlık makinalar çökerken evdeki bilgisayarlar ne olacak? Araştırmalar, ev bilgisayarlarının 2000 yılı virüsünden etkilenmeyeceği görüşünü ortaya koyuyor. 2 senedir piyasada olan PC'lerin işlemcilerinde 2000 yılı sorunu halledilmiş durumda. 2000 yılına girilen ilk saatlerde bilgisayarı kapalı tutmak, bir sonraki 100 sene için bilgisayarı güven altına almak anlamına geliyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar