PazarTarih ve gastronomiyi birleştiren şehir

Tarih ve gastronomiyi birleştiren şehir

17.11.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin büyük bir kahramanlık destanıyla yazıldığı topraklara sahip olan Çanakkale, kültürel belleği ve gastronomisiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Tarih ve gastronomiyi birleştiren şehir

BARIŞ BAŞ baris.bas@milliyet.com.tr - Türk milletinin kahramanlık tarihini anmak için önemli bir nokta olan Çanakkale Şehitler Abidesi’nin yanı sıra Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu, Arıburnu ve 57. Alay Şehitliği, Çanakkale’nin tarihsel anılarının yaşadığı yerler olarak kendini hissettiriyor. Büyük bir tarihi hafızayı yaşatan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ise fotoğraflar ve belgelerle sizi o döneme ışınlarken, gazete küpürleriyle savaşın kamuoyundaki algısını gösteriyor. Şehir merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Hisarlık Tepesi’nde bulunan Troya Surları arasında yürürken sadece bir efsaneden ibaret olmadığını ve büyük bir medeniyetin merkezi olduğunu hissediyorsunuz. Troya’daki muhteşem tiyatro ise o dönemde yaşayan insanlarla aynı yerde oturmak, onları izlemek, bir nevi zamanın ötesine geçmek gibi hissettiriyor. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’ün rehberliğinde gezdiğimiz müze, sadece bir arkeolojik koleksiyonun sergilendiği bir alan değil, aynı zamanda insanlık tarihinin kültürel bellek aracı. 

Haberin Devamı

Deniz ürünleri başrolde 

Çanakkale, hem tarihi hem de doğal zenginlikleriyle olduğu kadar, eşsiz gastronomisiyle de ünlü. Ege ve Marmara’nın birleşim noktasında yer alan şehrin mutfağında deniz ürünleri başrolde. Zengin deniz ürünleri çeşitliliği, Çanakkale’yi balık severlerin uğrak noktalarından biri haline getiriyor. Şehrin yerel ürünlerini ön plana çıkarmayı hedefleyen Suvla Restaurant, Kilye’nin taş baskı sızma zeytinyağları, Çanakkale domatesi konservesi ve reçeli gibi birçok ürününün yer aldığı tabaklarıyla size hem lezzet hem de sağlık sunma konusunda oldukça iddialı.