PazarKoruyucuyu güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün

Koruyucuyu güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün

07.07.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

Bir insan güneş koruyucusuz 10 dakika sonra kızarıklık geliştiriyorsa, SPF 30 ile bu süre 300 dakikaya (5 saat), SPF 50 ile 500 dakikaya (yaklaşık 8 saat 20 dakika) çıkar. Ancak güneş koruyucusunu, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce tüm vücuda eşit şekilde uygulamalısınız.

Koruyucuyu güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürün

Didem Seymen - Suya girip çıktıktan sonra doğal olarak kuruduğunuzda, koruyucunun etkinliği en az yarısı kadar azalır, bu nedenle yeniden uygulama yapılması önemlidir.

Haberin Devamı

Kimya Mühendisi Serdar Ağalar, güneş kremleri hakkında bilgiler verdi…

Güneşin zararlı ışınları, UVA ve UVB olmak üzere iki türe ayrılır. UVA ışınları (320-400nm aralığındaki dalga boyları) cildin derin katmanlarına kadar ulaşabilir ve cilt yaşlanmasına ve DNA hasarlarına neden olurken; UVB ışınları (290-320nm aralığındaki dalgaboyları) daha yüzeysel katmanlara etki eder ve güneş yanıklarına yol açabilir.

SPF (Güneş Koruma Faktörü) nedir?

SPF, güneş koruyucu sürülmüş cilt üzerinde güneşin neden olduğu kızarıklığı (MED - Minimum Eritem Dozu) önleme kapasitesinin ölçüsüdür. Yani, güneş koruyucu sürülmemiş cilde göre koruyucu sürülmüş cilt ne kadar daha uzun süre güneşin zararlı etkilerine karşı korunabiliyor.

Haberin Devamı

UVA Koruma Faktörü: Bir güneş koruyucu ürün, üzerinde belirtilen SPF değerinin en az üçte biri oranında UVA koruması sağlamalıdır.

SPF Değerinin Uygulaması: Güneş koruyucuların SPF değeri, cilt yüzeyine 2mg/cm² oranında uygulandığında geçerlidir. Bu, ortalama 70 kg ağırlığında bir yetişkin için, yaklaşık bir golf topu büyüklüğünde ürün anlamına gelir.

Eğer bir insan güneş koruyucusuz 10 dakika sonra kızarıklık (eritem) geliştiriyorsa, SPF 30 ile bu süre 300 dakikaya (5 saat), SPF 50 ile 500 dakikaya (yaklaşık 8 saat 20 dakika) çıkar. Ürünün yarısı kadar az uygulanırsa, bu süreler yarıya iner: SPF 30 için 150 dakika ve SPF 50 için 250 dakika.

Eğer gerekli miktarın (2mg/cm2) yarısı kadar koruyucu kullanırsanız, SPF değeri de yaklaşık yarısı kadar olacaktır.

Güneş Koruyucu Uygulama İpuçları: Güneş koruyucusunu, güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce tüm vücuda eşit şekilde uygulamalısınız.

Suya girip çıktıktan sonra doğal olarak kuruduğunuzda, koruyucunun etkinliği en az yarısı kadar azalır, bu nedenle yeniden uygulama yapılması önemlidir.

Her 2 saatte bir güneş koruyucuyu tazelemek, sürekli koruma sağlamak için iyi bir kuraldır.

Güneş koruyucular, güneşe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan kızarıklıkta zaten meydana gelmişse etkili olmayacaktır, bu yüzden önleyici olarak kullanılmalıdır.