03.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Aydil Durgun aydil.durgun@milliyet.com.tr
Hani o meşhur kalabalık, biraz da gürültülü İtalyan aileleri vardır ya... Çeşit çeşit yemeğin olduğu büyük bir masa etrafına dizilip bol sohbet eşliğinde yemek yerler... Zorlu Center’da geçtiğimiz hafta açılan Jamie’s Italian’ın kapısından girdiğimizde böyle bir manzarayla karşılaşıyoruz işte. Ünlü İngiliz şef Jamie Oliver’ın yeri burası.
Haftalar süren yoğun eğitim sonrası son birkaç gündür ön tadım için misafirlerine kapılarını açan Jamie’s Italian’ın ekibi öğle servisini henüz bitirmiş. Bu katta Jamie’nin meşhur makarnalarının yapıldığı makarna makineleri göze çarpıyor önce. Renkli demir sandalyeler, tahta masalar, antipasti barından sarkan sebzeler ve etlerle çok davetkar görünse de üst katı gezmek üzere bu mutlu İtalyan ailesini yemekleri ile baş başa bırakıp yukarı çıkıyorum.
Dünyadaki en büyük Jamie’s
Merdivenlerden yukarı çıkarken çok tatlı bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Merdivenin iki yanında İstanbul’un meşhur vapurlarının bacaları İngiliz bir graffiti sanatçısı tarafından resmedilmiş. İkinci katı da iki ayrı terasıyla oldukça geniş. 400 kişilik kapasitesi ile dünyadaki en büyük Jamie’s Italian.
Jamie’s Italian’ı bizimle buluşturan ise yiyecek-içecek sektörünün önemli isimlerinden Kaya Demirer. Tabiri caizse uzun süren bir flört dönemi sonrası bu iki yemek âşığı isim, Jamie Oliver ve Kaya Demirer, Zorlu Center’ın hemen girişindeki bu restoranda buluşmuş. Jamie açılış için Türkiye’ye gelmemeyi tercih etmiş, ilgi kendi üzerine kaymasın diye... Ama çok yakında burada olacak.
Jamie’s Italian’da televizyon programından tanıdığımız; sağlıklı, lezzetli ve pratik yemekler pişiren, aile babası, “İngilizler soğuk olur” önyargısının aksine sıcakkanlı ve sempatik Jamie Oliver’ın evine gelmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Dolayısıyla süslenip püslenip gitmeniz şart değil. Arkadaşlarınızla iyi yemek yemek için buluşacağınız bir yer burası. Ya da çocuğunuzla gidip sağlıklı yemekler yiyebilirsiniz. Burası “çocuk dostu” bir restoran; çocukların menüden yemek seçebilmeleri için oyuncak dürbünleri var.
Menüde öne çıkan yemekler günlük olarak yapılan makarna çeşitleri. En çok beğenilen çeşit ise tagliatelle bolognese. Bir kadeh içki ile bir öğlen yemeğinde 65 lira ödüyorsunuz ortalama. Sebze, et ve balık tahtalarında ise sağlıklı sebzeler, leziz İtalyan peynirleri, çıtır balıklar, ekmeğin üstüne sürüp yemeye doyamayacağınız füme uskumru ezmesi ve kurutulmuş et çeşitleri var. Bunların hiçbirini canınız çekmediyse organik tavuk, kağıtta balık ve köfte gibi
ana yemek seçenekleri de mevcut.
“Ödeyeceğim paranın karşılığını çok iyi alacağımı hissettim”
Kaya Demirer
Jamie’s Italian’ı getirme hikayeniz ne zaman başladı?
Üç sene önce... İlk görüşmede “Türkiye bize daha erken” dediler. Bir yıl sonra aradılar, “Biz tamamız” dediler. Türkiye haklarını verecekleri operatörü çok önemsiyorlardı. Burada gezdirdim onları, pazarı hissettirdim. Ben de onların sistemini çok iyi inceledim. Çünkü ben bugüne kadar bırakın bir marka ile entegre iş yapmayı, kendi yaratmadığım hiçbir markam olmadı. 23 yaşından beri kimseden talimat almadan, kendi kararlarımla hareket ettim.
Size çekici gelen ne oldu da yıllardır süren bu alışkanlığınızı kırdınız?
Türkiye’de İtalyan damak zevkine merakın farkındaydım. Son 10 senede kebapçı ve balıkçıların dışında kafelerin yükselmesiye birlikte orta segmentte İtalyan lokantalarının cazip olacağı düşüncesindeydim. Jamie’nin Türkiye’deki popülerliğini biliyordum. Bu haklar için ödeyeceğim paranın karşılığını çok iyi alacağımı hissettim.
Menü diğer Jamie’s Italian’lar ile aynı mı?
Menü ağırlıkla Jamies Italian’ın dünyadaki diğer şubeleriyle neredeyse aynı. İstisnalar var sadece. Mesela onlarda ragu diye tavşan etinden yapılan bir yemek var. Bizde tavşanın bir evcil hayvan olduğunu, o yüzden menüye koymak istemeyeceğimizi anlattık. Uluslararası pazarda büyüdükçe gittikleri ülkelerin kültürlerine karşı son derece duyarlı ve saygılı oluyorlar. Bir de bizde domuz eti daha az var. Domuz ürünlerini sadece mutfağın dışında hazırlanan, soğuk tabaklarda servis ediyoruz. Bu sayede domuz yemeyen misafirlerimizin tedirgin olacağı bir şey yok.
Malzemeleri buradan mı alıyorsunuz, yurt dışından mı?
Jamie’nin kültüründe olabildiğince yöresinden, mevsiminde kullanmak var. İstanbul’da yer açmak onlar için de bir tecrübe oldu çünkü yurt dışındaki ilk Akdeniz ülkesi biziz. Diğer restoranlarında bütün malzemeleri ithal etmişler. Ama biz zeytin ve zeytinyağı, domates gibi çok güçlü olduğumuz ürünleri buradan alıyoruz. Aynı kalitede ürünü yerel olarak tedarik etmeyi önerdik, onlar da “sorun olmaz” dediler.
“Türkiye’de restoran açmak gerçekten çok heyecan verici”
Jamie Oliver
Gençliğimden beri, İtalyanların yemeğe olan aşkına ve tutkusuna hayran olmuşumdur. “İtalyan babam” ve mentorum Gennaro Contaldo ile tanıştığımdan beri bir İtalyan restoranına sahip olmar hayalimdi. Rahat, heyecan verici bir ortamda, uygun fiyatlı İtalyan yemekleri sunan bir restoran açmak istedik ve şimdi Türkiye’de ilk restoranımızı açmak gerçekten çok heyecan verici. Restoran çok güzel ve tüm ekip, açılış gününe hazır olmak için çok çalıştı. Jamie’s Italian Istanbul’u beğeneceğinizi umuyorum.
“Tüm ürünler açık alanlardan”
CharlIe Barr
(Uluslararası açılışlar şefi)
* Jamie Oliver restoranlarının kendine ait gıda sağlığı standartları var ve ona göre işletiliyor. Jamie’s Italian’da kullanılan tüm ürünler sadece açık alanlarda yetişen ürünler, serbest dolaşan gıdalar veya eşdeğerleri. Tüm ürünler sürdürülebilir ve ekibimiz tarafından kontrol edilen çiftliklerden elde ediliyor.
* Jamie için yemek demek aşk demek. Dünyanın diğer yerlerindeki ekiplere de sorun aynı cevabı alacaksınız. Jamie, İstanbul’un harika bir yer olduğunu düşünüyor ve buradaki ekipten memnun.