Son dakika TÜDAV haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan TÜDAV gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan TÜDAV haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 156 tüdav haberi bulunmuştur.
Yapay Resifler bir yılda 33 farklı deniz canlısına yuva olduAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
Deniz çayırlarına nefes olacakTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile Türkiye İş Bankası’nın geçtiğimiz yıl başlattığı “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi kapsamında dün İstanbul Boğazı’ndaki deniz çayırlarının korunması için şamandıralama çalışması yapıldı.
30 yelkovan kuşuna uydu vericisi takıldıİstanbul Boğazı'nda nesli tükenmekte olan Yelkovan kuşlarının üreme kolonilerinin ve göç yollarının belirlenerek koruma altına alınmasını hedefleyen proje kapsamında, 30 Yelkovan kuşuna uydu vericisi takıldı.
Nükleer atık suyu ekolojik tehdit!Japonya’nın, Fukuşima nükleer santralinde biriken radyoaktif atık suyunu Pasifik Okyanusu’na boşaltmasıyla dünya ayağa kalktı. Uzmanlar, nükleer atık suyunun ekolojik tehdit oluşturacağını vurguluyor.
Deniz suyunda ürküten sıcaklıkTürkiye kavurucu sıcaklarla boğuşurken, sıcaklık alarmı verildi. Akdeniz’de ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyuruldu.
Doğayla buluşmaŞehir yaşamı çevreyle ilişkimizi kaçınılmaz olarak kısıtlıyor, doğa yalnızca “kaçış” rotalarının adresi oluyor. Oysa hem doğayı yakından tanımak hem de huzurlu vakit geçirmek üzere gündelik rutinlerimize ekleyebileceğimiz pek çok etkinlik var.
Taş mercanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
İnsanlığın en büyük endişesi: İklim kriziDünya Çevre Günü vesilesiyle Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan çevre örgütlerinin yöneticileri, hem Türkiye hem de dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli çevre sorununun iklim değişikliği olduğunu kaydetti.
Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimlerTürkiye’nin denizlerinin altındaki dağ sıralarının isimleri değiştirildi. Binlerce metre derinlikte yer alan sıra dağlar ve platolar, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) 10 yıllık çabası sonucu Türkçe isimlendirildi.
7 deniz canlısının avlanması ve satışına yasakTürk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) önerisiyle 7 deniz canlısı daha koruma altına alındı. Eylül ayı itibariyle bu türlerin avcılığı, toplanması ve satışı yasaklandı.
7 deniz canlısının avlanması ve satışına yasakTürk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) önerisiyle 7 deniz canlısı daha koruma altına alındı. Eylül ayı itibariyle bu türlerin avcılığı, toplanması ve satışı yasaklandı.
İstanbul'da korkutan görüntü! 24 ölü yunus balığı kıyıya vurduEyüpsultan sahilinde ölü yunus balıklarının kıyıya vurduğunu gören vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadı. 24 ölü yunus balığının kıyıya vurduğu gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirirken, yunus balıklarının kesin ölüm nedeni yapılan incelemelerin ardından netlik kazanacak.
Akdeniz'de artan denizanaları için 'Temastan kaçının' uyarısı!TÜürk Deniz Araştırmaları Vakfı, Kızıldeniz göçmeni ‘Rhopilema Nomadica’ türü denizanasının Doğu Akdeniz kıyılarında aşırı artış gösterdiği uyarısında bulundu. Bu türün balıkçılık, turizm ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu belirtilerek, 'Lütfen dikkatli olalım, temastan kaçının' uyarısı yapıldı.
Ölü yunus ile deniz kaplumbağası sahile vurduAydın'ın Kuşadası ilçesinde ölü 'tırtak' cinsi yunus ile 'Chelonia Mydas' türü yeşil deniz kaplumbağası sahile vurdu. İncelemede, yunusun karın ve kuyruğunda kesici alet yaralarına rastlandı.
‘Küçük bir önlem kartopu misali büyür’Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından düzenlenen Marmara Denizi Sempozyumunun 3.’sü, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Bozburun için yeni imar planı gerekliMuğla’nın yeşil orman örtüsüyle mavi deniz dokusunun birleştiği en güzel kasabalarından Bozburun, geleneksel gulet tekne yapım atölyeleri ve butik tatil seçenekleriyle dünyanın en zengin yerleşim yerlerinden biri. Ulaşılması zor bir coğrafyada yer almasına rağmen büyük turizm potansiyeli barındıran kasaba, adını aldığı kahverengi Bozburun Yarımadası’nın doğal güzelliği, her geçen yıl gelişen turizmi, deniz kaynakları potansiyeli ve arkeolojik önemiyle birtakım tehlikeleri de yaşamaya başladı.
Gökçeada’nın keyfi kalmadıKıyıları nesli tehlike altındaki Akdeniz foku ve endemik türlere ev sahipliği yapan Gökçeada’ya bağlı Yıldızkoy’da gündeme gelen yapılaşma tehdidi ada sakinleri ve çevrecilerin keyfini kaçırdı.
Akdeniz, Marmara ve Karadeniz için uyarı: Bu çok önemli bir sorunTürkiye denizlerine giren ve Akdeniz'de sayıları 900'ü bulduğunu belirtiği istilacı yabancı türler konusunda bilimsel araştırma yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi. Öztürk, "Türkiye'ye gelen zararlı, zehirli denizanaları, balon balıklarının yanı sıra aslan balıkları, taş balıkları var. Bu türlerin izlenmesi gerekiyor. İkincisi balıkçılara, biyolojik çeşitliliğe, turizme ve dolayısıyla sosyo-ekonomik anlamda sağlığa verdiği zararlar var. Denizanası yaralanması veya zararından hastaneye giden insanlar, turistler var. İklim değişikliği ve yabancı türlerdeki gelişmenin iyi bir şekilde takip edilmesi lazım. Bu çok önemli bir sorun. Akdeniz, Marmara, Karadeniz'deki yerli türlerin korunması lazım." dedi.
Son dakika! Fil Burnu'nun dibinde umut ışığıMarmara Denizi’nde görülen müsilaj yoğunluğunu araştırmak için uzmanlarından oluşan bir ekiple Karadeniz’den gelen üst akıntının giriş noktası olan İstanbul Boğazı’nın kuzeyinde dalış yaptık ve müsilaja rastlamadık. Müsilajın etkili olmadığı Karadeniz’deki canlılık, balık çeşitliliğine de yansımış. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Marmara Denizi’nde müsilaj çalışmalarına Karadeniz de dahil edilmesini önerdi
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı yarın 'müsilaj' paneli düzenleyecekBM kararıyla 2008 yılından beri kutlanan 8 Haziran Dünya Okyanus Günü nedeniyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfı yarın bir panel düzenleyecek. Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj yoğunluğuyla birlikte önem kazanan deniz temizliğinin her yönüyle ele alınacağı çevrimiçi panelde TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ve Büyükelçi Çağatay Erciyes konuşma yapacak. Panel yarın saat 9.15'te başlayacak.
Son dakika... 5 yıl süren araştırma bitti! Karadeniz ve Akdeniz'de yüz binlercesi ortaya çıktıGelen son dakika haberine göre; Yaklaşık 100 bilim insanı 5 yıl süren çalışma ile Akdeniz ile Karadeniz'de 800 binden fazla balina ve yunus yaşadığını ortaya çıkardı. 10 uçak ile 6 araştırma gemisinin kullanıldığı çalışmada, deniz kaplumbağaları, vatozlar, köpekbalıkları, deniz kuşları gibi diğer deniz canlıları ile deniz çöpleri hakkında da veri toplandı.
Tüdav ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.