19.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM İstanbul - Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün katılımıyla gerçekleşen çalışmada, canlı sualtı drone dalışıyla tespit edilen yeni deniz çayırları, sevinç yarattı.
‘Yeni çayır alanları bulduk’
İstanbul Boğazı’na 2, Paşalimanı ve Narlı’ya ise 4’er şamandıra yerleştirildiğini anlatan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, şamandıraların, deniz çayrılarına sağlayacağı faydayı ise şöyle özetledi:
“Şamandıralara yerleştirilecek sıcaklık ölçüm cihazlarıyla düzenli olarak elde edeceğimiz deniz suyu sıcaklığı verileri, iklim değişikliğinin etkilerini anlamamıza önemli katkılar sağlayacak. Şamandıraların bağlanacağı tonozların zaman içinde Marmara’da biten sübye ve kalamarlar için yaşam alanı oluşturacağını düşünüyoruz. Türkiye’de 4 farklı deniz çayırı türü var. Yeni deniz çayır alanları bulduk. Sıcağı çok sevmeyen Zostera deniz çayırlarını ve Posidonia oceanica deniz çayırlarını tespit ettik. Bu kapsamda bizim amacımız farkındalık oluşturmak. Marmara denizi hem Akdeniz hem de Karadeniz için kritik öneme sahip.”
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem projeyi anlattı.
‘Denizler çok değerli’
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem de, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzlukları yaşamaya başladığımıza değinerek, “Denizler bizim için çok değerli. Bu anlamda geçen sene başlattığımız ‘Denizlerin geleceği: deniz çayırları’ projemizin ikinci etabını bugün başlattık. 2030 yılına kadar enerji sektöründeki emisyon azaltma hedefimiz yüzde 61, Çimento yüzde 21 ve Demir Çelik sektöründe yüzde 10 olarak belirledik. Özellikle oksijen üretme konusunda denizlerin rolü büyük. İnsanoğlunun kirlettiği denizler emisyonları topluyor. Yapacağımız her proje geleceğimiz için. Deniz çayırları günde 14 litre yılda 5 bin litre oksijen üretiyor. Yine yılda bin tonun üzerinde karbonu emiyor. Bu yüzden deniz çayırlarına önem veriyoruz” diye konuştu.