Son dakika radyoaktif haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan radyoaktif gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan radyoaktif haber sayfamızda...
Güney Kore'de Devlet Başkanı ve eşine "yolsuzluk ve seçimlerde nüfuz ticareti" iddiasıGüney Kore'de muhalefetin, yalnızca birkaç saat süren sıkıyönetim kararının arkasında, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve eşi Kim Keon-hee hakkındaki "yolsuzluk ve seçimlerde nüfuz ticareti" gibi iddialarının bulunduğunu savunması, son dönemde kamuoyunu meşgul eden bu iddiaları gündeme getirdi.
Görünmeyen tehlike: Radyasyon! Zararı sadece insanlara değilRadyasyon, çeşitli doğal kaynaklardan veya insan yapımı cihazlardan, materyallerden yayılan enerji dalgalarıdır. En bilinen kaynakları ise güneşten gelen ultraviyole ışınlar, yer altında bulunan radyoaktif mineraller ve elektronik cihazlardır. Ancak bu enerji dalgaları pek de masum değildir. Özellikle yüksek dozlarda radyasyon hem biz insanlar hem de diğer canlılar üzerinde ciddi etkiler bırakabilir. Peki, radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri nedir?
Avrupa'da panik: Üç ülkede 'savaşta sağ kalma' rehberi dağıtıldıMilyonlarca İsveçli, Pazartesi günü olası bir savaşa ve büyük bir kriz durumuna nasıl hazırlıklı yakalanabilecekleri ve bu krizde nasıl hayatta kalabileceklerini anlatan "Kriz veya Savaş Gelirse" adlı bir kitapçık almaya başladı.
Gıdalarda kimyasal tehdit! Karıncalar bile yemiyor...Yiyeceğin dokusunu, görünümünü ve raf ömrünü artırmak için gıdalara karıştırılan kimyasallar insan sağlığını tehdit ediyor. Kanser ve psikiyatrik hastalıklara da yol açan kimyasallarla ilgili uzmanlar, ‘Neyin yenebilir olduğu konusunda hayvanlara bakın. Evde hazırladığınız kek yere döküldüğünde karıncalar yer. Ama endüstriyel kek yere düştüğünde karıncalar yemez’ diyor.
İsrail 1 yılda çevreyi de katlettiİsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bugüne yayımlanan raporlar, bombardımanların insani krizin yanı sıra büyük bir çevre tahribatına da neden olduğunu ortaya koydu.
Pirinç tanesi kadar çip meme kanserine ışık tutuyor! Türkiye'de de uygulandıYaşanan teknolojik gelişmelerle günümüzde birçok hastalığın tedavi süreçleri kolay ve konforlu hale gelmeye başladı. Son yıllarda görülme sıklığı artan meme kanserinde de erken tanı ve tedavi imkanlarının iyileştirilmesiyle kansere bağlı ölüm oranları da gün geçtikçe azalıyor. Meme kanseri tedavisinde RFID yöntemi de tümörün çıkarılma süreci ve meme korunmasında sağladığı avantajlarla öne çıkıyor.
Tarihe iz bırakan kadınlar: Marie Curie kimdir?Bugün size çok özel bir kişiyi tanıtacağız: Marie Curie. Zorlu çalışma koşullarına rağmen araştırma yapmaktan asla vazgeçmemiş, yaptığı bilimsel çalışmalarla Nobel Ödülü'ne layık görüşmüş biri. Hadi onun hikayesini birlikte keşfedelim!
Dünyanın en ölümcül yeri! Yanında 5 dakika duran en fazla 2 gün yaşayabiliyorKorkunç kazadan tam 8 ay sonra Çernobil'e giren işçiler 4 numaralı reaktörün altında fil ayağına benzeyen şeyi gördüklerinde ne olduğuna anlam veremedi. Yaklaşık 2 tonluk devasa yapıya aslında dünyanın en ölümcül maddelerinden birine bakıyorlardı. Yanında 5 dakika kalan ise 2 gün içinde ölüyordu. Peki bu yapı neydi ve neden bu kadar ölümcüldü?
Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden teknik arıza ile ilgili açıklamaBaşakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 25 Ocak'ta radyoaktif iyot tedavisi gören hastaların atıklarının toplandığı sıvı atık tanklarındaki teknik arıza sonrasında ilgili kurumlarca yapılan denetimlerde gerekli önlemlerin alındığının tespit edildiğini açıkladı.
İki cesedin de gözünde kurşun maske vardı! Ürperten talimat notu: 'Kapsülü iç'Tek isteği hazırladığı uçurtmayı uçurmaktı. Heyecanla tepeye doğru yöneldiğinde ise hayatının şokunu yaşadı. Gözlerinde maske olan takım elbiseli iki adamın cesedi öylece önünde uzanıyordu. Üstelik yanlarında da ne anlama geldiği çözülemeyen notlar da vardı.
İsviçre'deki 400 bin evin altında var! Beton, kurşun, çelik ve topraktan yapılıyorDünyada bir ilk olarak sadece İsviçre’de 1962 yılında yürürlüğe giren yasayla birlikte, her ülke vatandaşı yer altında 1 metrekare sığınak hakkına sahip oldu. Şu anda İsviçre’deki evlerin altında 9 milyon kişinin tamamını barındırmaya yetecek kadar 'fallout shelter' yani serpinti sığınağı bulunuyor. Peki ama neden? İşte cevabı.
Pankreas kanseri tedavisinde yeni yöntem Radyoaktif Fosfor (P32)Son yıllarda görülme sıklığında hızla artış gösteren pankreas kanseri, hayati riske neden olan agresif kanserlerin başında geliyor. Pankreas kanserinin tanı ve tedavisindeki gelişmeler, hastaların tedavi edilme oranını önemli ölçüde artırabiliyor. Pankreas kanserinin yeni tedavi yöntemlerinden ‘Radyoaktif Fosfor (P32)’ artık Türkiye’de de uygulanıyor.
Dünyayı ayağa kaldıran test! Küçücük kuyu açıp deprem yarattılar, zehir denize akıyorDepremler dünyanın her yerinde korkuya ve can kaybına sebep olan doğal yer sarsıntıları olsa da, azımsanamayacak sayıda kişi tarafından beşeri yollarla da meydana getirilebileceği düşünülüyor. ABD’de yapılan ‘Cannikin’ testi de küçücük bir kuyu sayesinde hektarlarca araziyi etkileyen bir depreme neden oldu!
Oruç hangi durumlarda bozulur? Diyanet orucu bozan şeyleri yayınladıRamazan ayının ilk gününde oruç ile ilgili sorular yoğun ilgi görüyor. Oruç tutan vatandaşlar, orucu bozan şeylerin neler olduğunu öğrenmek istiyor ve ona göre davranmayı planlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı konuya ilişkin detaylı açıklamada bulundu. Peki orucu bozan şeyler maddeler halinde nelerdir? Oruç nelerden bozulur?
Orucu Bozan Şeyler: Oruç Hangi Durumlarda Bozulur ve Kaza Gerektirir? Diyanet açıkladıRamazan ayı 2023 yılında da geldi çattı. İslam aleminin heyecanla karşıladığı mübarek ayda milyonlarca kişi oruç ibadetini yerine getirecek. Ancak orucunu riske atmak istemeyenlerin merak konusu orucu bozan ve bozmayan şeyler oluyor. Müslümanlara farz kılan orucu bozan durumlar ile ilgili Diyanet tarafından açıklama geldi. Orucu bozan durumlar nelerdir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Eriyen buzullar felaket getirebilirKuzey Kutbu’nda küresel ısınmanın buzulları eritmeye başlamasıyla, ABD’nin nükleer test yaptığı alandaki “radyoaktif mezar” da ortaya çıktı.
Akkuyu'da kadın enerjisi! Kadınlar, Türkiye'nin enerjisini yükseltecekTürkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'nun beyaz yakalı kadınları ile NGS sahasında Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya geldik. Nükleer endüstrisinde işe başlama serüvenlerini, sahadaki tecrübelerini konuştuk.
Çernobil'de de bu koruma yoktu! 6 Şubat, Türkiye sınırındaki Metsamor'u tetikledi mi?Türkiye-Ermenistan sınırındaki Metsamor Nükleer Santrali, 6 Şubat depremlerinin ardından 36 yıl içinde 2'nci kez sallandı. Santralin eski ve pek çok kişi tarafından riskli bulunuyor olması ise akıllara "Türkiye için tehlike yaratacak bir sızıntı olur mu?" sorularını getirdi. "Çernobil'de de bu koruma yoktu" diyen Prof. Dr. Haluk Yücel merak edilenleri Milliyet.com.tr'ye anlattı.
Çernobil’de kansere karşı direnç geliştirdiler! Kaçın kurdu bunlar?26 Nisan 1986’da Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınındaki Çernobil Nükleer Santrali’nde çok büyük bir patlama olmuş, o sırada 31 kişi ölmüş, bölgede yaşayanlar tahliye edilmişti. Ama sonra bölgeye yayılan radyasyonun neden olduğu kanserden ölümler de dahil edilince can kaybı 100 bine yaklaşmıştı.
Kansere karşı hangi testler yapılmalı?‘Kanser’ kelimesi dahi korkutucu olsa da erken teşhis ile pek çok kanser türü öldürücü olmaktan çıkıyor. Siz de yıllık sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Radyoaktif ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.