DünyaZelenskiy: Rus İHA'sı Çernobil'i vurdu

Zelenskiy: Rus İHA'sı Çernobil'i vurdu

14.02.2025 - 10:49 | Son Güncellenme:

Zelenskiy, Rusya'nın bir insansız hava aracıyla Çernobil Nükleer Santrali'ne saldırı düzenlediğini ve santralin yıkılan 4. reaktörünü koruyan yapının hasar gördüğünü açıkladı. Saldırı anına ait görüntüler ortaya çıktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın bir insansız hava aracıyla (İHA) Çernobil Nükleer Santrali'ne saldırı düzenlediğini ve santralin yıkılan 4. reaktörünü koruyan yapının hasar gördüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

HASAR CİDDİ!

İlk değerlendirmelere göre hasarın ciddi olduğu kaydedilen açıklamada, saldırı sonrası yapının hasar gördüğü ancak yangının söndürüldüğü ve radyasyon seviyesinde artış tespit edilmediği belirtildi.

Zelenskiy: Rus İHAsı Çernobili vurdu

KÜRESEL TEHDİT

Açıklamada Rusya'nın nükleer tesisleri hedef alan saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği ifade edildi.

Zelenskiy: Rus İHAsı Çernobili vurdu

"RADYASYON NORMAL SEVİYEDE"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Çernobil Nükleer Santrali'ndeki radyasyonun normal seviyede olduğunu bildirdi. IAEA saldırı sonrası yaptığı açıklamada, “Yangın güvenlik personeli ve araçları dakikalar içinde müdahale etmiştir. İçerideki ve dışarıdaki radyasyon seviyeleri normal ve sabittir. Herhangi bir can kaybı bildirilmemiştir. Durumu takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KREMLİN: BİZ VURMADIK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Rusya'nın Çernobil Nükleer Santrali'ne İHA saldırısı düzenlediğine dair açıklamasını yalanladı.

Zelenskiy: Rus İHAsı Çernobili vurdu

NÜKLEER KABUS: ÇERNOBİL

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 110 kilometre uzaklıktaki santralde 26 Nisan 1986’da gerçekleşen kaza hafızalardaki yerini koruyor. Çernobil Nükleer Santrali, Sovyet biliminin en büyük başarılarından biri olarak nitelendiriliyordu.

O tarihteki patlama, 1 saat 24 dakika süren bir güvenlik testinin kontrolden çıkması üzerine 4. reaktörde meydana geldi. Patlamada 2 bin tonluk çatı havaya uçtu ve 8 tonluk radyoaktif yakıt atmosfere karıştı. Reaktörü söndüren itfaiyecilerden 31’i yüksek radyasyona maruz kalarak olay yerinde hayatını kaybetti. Yıkılan reaktör, öldürücü radyasyon yaymaya devam ederken, Sovyet yetkilileri, olayı gizlemek için ellerinden gelen her şeyi yaptı.

Çernobil Nükleer Santrali'nde çalışan işçilerle ailelerinin yaşadığı Pripyat şehrinin tahliyesi için gizli hazırlık yapılmış, tahliyeye ancak ertesi gün öğleden sonra başlanabilmişti. Üç saat içinde Pripyat hayalet şehre dönmüş, sonraki günler helikopterlerle patlayan reaktörün üstüne binlerce ton kimyasal malzeme atılmıştı.

Patlamadan çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa’nın bir kısmını etkiledi. Zehirli bulutlar, on gün sonra da ABD, Kanada ve hatta Japonya’ya bile ulaştı.

Haberin Devamı

600 BİN KİŞİ YÜKSEK DOZDA RADYASYONA MARUZ KALDI

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede yaşayan, çalışan, güvenlik hizmetleri yapan, tasfiye ve temizleme işlemlerine katılan 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı.

"ORTAKLARA İHTİYACIMIZ OLACAK"

Radyoaktif Atık Yönetimi Merkezi İşletmesi İletişim Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Chernyak  bu yapıyı restore etmenin çok uzun zaman alacağını söyledi.

Chernyak, "Bugün itibarıyla bu yapıyı restore etmek çok uzun zaman alacak, uzmanların tahminlerine göre bu süre üç ya da dört yıla kadar çıkabilir. Para miktarının hesaplanması gerekiyor. Ancak bu çok büyük bir para olacak. Bu durumu ortadan kaldırmak için ortaklarımızı tekrar dahil etmemiz gerekecek" dedi.