Son dakika Hattuşa haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Hattuşa gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Hattuşa haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 133 hattuşa haberi bulunmuştur.
Çorum'da büyük heyecan! 'En az 100 yıl sürebilir'Çorum'da yürütülen Kalehisar kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli yerleşim merkezinden olan Kalehisar'ın Hititlerin başkenti Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu açıkladı.
Kırıkkale'de heyecanlandıran keşif: Bunu bozan ölecek!Kırıkkale'de Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında Hitit İmparatorluğu dönemindeki kraliyet ailesinin kullandığı çivi yazılı mührün üzerindeki yazı dikkat çekti.
Hititlerin dili yapay zekâyla çözülüyorKültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde yürütülen projede Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi’nde bulunan Hititlerin başkenti Hattuşa’dan çıkarılan binlerce yıllık tabletler üç boyutlu taranarak yapay zekâ ile okunmaya başladı.
İstilayı anlatan Hitit tabletiKırıkkale’deki Büklükale ören yerinde, Japon arkeolog Kimiyoshi Matsumura tarafından bulunan, üzerinde çivi yazısı olan Hititlere ait bir tableti, İngiliz uzman Mark Weeden çevirdi.
Reyhanlı Dünya Vatandaşları MerkeziTayvanlı mimar Dr. Chen-Yu Chiu (Cho)’nun Bilkent Üniversitesi'ndeki öğrenci ekibiyle birlikte gönüllü olarak tasarladığı ve halen direktörlüğünü yürüttüğü Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi yaşanan deprem felaketinden sonra sapasağlam ayakta kalarak Hataylılara geçici barınma alanı olarak da hizmet verdi. Umut, barış, toplumsal refah ve esenlik için mimarın ve mimarlığın üstlenebileceği rolü simgeleştiren Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi, WAF 2023’te “Sivil Toplum ve Topluluk” kategorisinin de birincisi oldu.
Arkeosismolojide anadolu farkıBirçok bölgede arkeosismoloji çalışmaları yapan Doç. Dr. Öktem Sümer, Türkiye’nin 1840 yılından itibaren tüm arkeosismolojik haritasını çıkarttıklarını belirterek “Arkeosismolojik anlamda dünyanın en iyi yeri Anadolu’dur” diyor.
İnsanlık tarihi Anadolu’dan aydınlanıyorMilliyet’in geleneksel “yılın arkeolojik keşifleri” listesi bu yıl da arkeologların görüşleri ışığında geniş bir katılımla oluşturuldu. Göbeklitepe’de bulunan ve üzerinde pigment kalıntıları olan yaban domuzu heykeli, bu yıl listenin ilk sırasında yer aldı.
Bakan Ersoy: 5 yıl içerisinde bütün eserlerimiz kimliklendirilecekKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 160 yıl önce yabancı heyetlerin liderliğinde başlayan kazı çalışmalarının tamamı, tarihimizde ilk kez Türk bilim insanlarının başkanlığı ve koordinatörlüğü altında yürütülecektir. Bu, Türk arkeoloji tarihinin dönüm noktasıdır“ dedi.
Anadolu ‘Tarih’inin başladığı yer19.yüzyılda Avrupa pazarlarında boy göstermeye başlayan kil tabletler sayesinde bulunan Kültepe-Kaniş, yazının kullanılmaya başlamasıyla birlikte Anadolu’nun yeni bir çağa, tarihi çağlara girdiği yer olarak kabul ediliyor. Yazı Kültepe’ye, şehrin büyük bir ticaret merkezi olması nedeniyle Asurlu tüccarlar tarafından taşınıyor.
Bakan Ersoy: Turizm gelirimiz 42 milyar dolar olduKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir” dedi.
Şapinuva’da 3 bin 500 yıllık hububat silosu bulunduDünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hitit İmparatorluğu'na bir dönem başkentlik yapan aynı zamanda en önemli dini ve askeri merkezlerinden birisi olan Şapinuva'da yürütülen arkeolojik kazılarda 3 bin 500 yıllık hububat silosu bulundu.
Kin besleme ölçülü olSümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ, 109 yaşına girdi. Sümer çivi yazılarını çözerek, Mezopotamya topraklarındaki medeniyetleri anlamamızı sağlayan Çığ’a göre uzun yaşamın sırrı, her zaman iyiyi düşünmek, kendin olmak, kin beslememek, ölçülü olmak.
Doğumdan eğitime Hititlerde çocukHititlerde gebelik, doğum, çocuklara isim verme gibi konulardaki ayrıntıları dinî metinler ve masallardan öğreniyoruz. Hitit kanunları da çocukların meslek edinmeleri için aileleri tarafından zanaatkârların yanına verildiklerini gösteriyor.
Hititlerin sonunu kuraklık mı getirdi?Anadolu'daki ilk büyük imparatorluğun saldırıya uğramadan önce şehirlerini boşalttığı ortaya çıktı. Ardıç ağaçlarının yaş halkalarını inceleyen bilim insanları, birkaç yıl üst üste yaşanan beklenmedik kuraklığın Hititleri bir krize sürüklediğini söylüyor.
Hitit arkeolojisinin duayen ismi: BittelAlman Arkeolog Prof. Dr. Kurt Bittel, genç bir arkeolog olarak ilk kez 1930’larda geldiği Türkiye’de uzun yıllar çalıştı. Hitit uygarlığının izlerini süren Bittel, yaptığı çalışmalar ile Anadolu arkeolojisinin dünyaya duyurulmasını sağladı.
Apalliunas ve Apollon bilmecesiDenizli’deki Apollon Lairbenos Tapınağı’nı ziyaretimiz sırasında karşılaştığımız Prof. Dr. Fahri Işık, Apollon’un kökeni hakkında önemli bilgiler verdi.
BOZKIRDA KÖK SALAN TARİHBozkırın ortasında, Kırşehir’de yaklaşık 40 yıldır “tarihin merkezi”ne doğru derin bir yolculuk var. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü; Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale’deki kazılarla medeniyetlerin filizlendiği bu coğrafyada tarihin karanlıkta kalan noktalarını aydınlatmak için çalışıyor.
Anadolu tarihinin izleri Anıtkabir’deTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedî istirahatgâhı Anıtkabir, onun kurtardığı topraklarda yeşeren ve yaşayan uygarlıklardan izler taşıyor.
Dünyada eşi benzeri yok! Tam 3 bin 300 yıllıkÇorum’un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerindeki arkeolojik kazılarda bulunan 3 bin 300 yıllık bronz savaşçı miğferine paha biçilemiyor.
Yazılıkaya’nın simgesel anlamıEski Mezopotamya ve Mısır’daki birçok tapınak gibi kozmosu simgeleyen Yazılıkaya, Hitit dininde gökyüzünden yeryüzüne ve yeryüzünden yer altı dünyasına geçişe izin veren özel bir yerdir
Japon arkeolog keşfetti! Toprak altından 'saray' çıktıKırıkkale'de Japon arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında, milattan önce 2000'li yıllarda yapıldığı ve Anadolu'nun en eski sarayları arasında olduğu belirlenen yapı keşfedildi.
Japon arkeolog keşfetti! Toprak altından 'saray' çıktıKırıkkale'de Japon arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında, milattan önce 2000'li yıllarda yapıldığı ve Anadolu'nun en eski sarayları arasında olduğu belirlenen yapı keşfedildi.
Hattuşa ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.