Son dakika HATAY Arkeoloji Müzesi haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan HATAY Arkeoloji Müzesi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan HATAY Arkeoloji Müzesi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 136 hatay arkeoloji müzesi haberi bulunmuştur.
Enkaz kalktı, kapı açıldı! Şaşkına çeviren keşif için uzmanlar bölgedeDepremin yıktığı Hatay'da enkazın kaldırılmasıyla yerin yaklaşık 5 metre altında gizli tarih gün yüzüne çıktı. İhbar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle bölgede kurtarma kazısı başlatıldı.
“Asıl hedef kaçakçılığı tamamen ortadan kaldırmak”Ülkemizde son üç yılda yapılan operasyonlarda 777 bin 525 adet kültür varlığı ele geçirilirken Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz, “Bunlar çok önemli başarılar ama bizim için asıl hedef kaçakçılığı tamamen ortadan kaldırmak” diyor.
Hatay’da 6 bin yıllık bir yerleşim: İssos-EpiphaneiaHatay Erzin’deki İssos-Epiphaneia Antik Kenti, şimdiye kadar M.Ö. 2. yüzyıla tarihlendiriliyordu. Buluntular kentin günümüzden 6 bin yıl öncesine kadar gittiğini gösteriyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi: Depremde de tarihi koruduMozaikleriyle dünya çapında üne kavuşan Hatay Arkeoloji Müzesi depremde ayakta kaldı, ev sahipliği yaptığı eserler zarar görmedi. Tadilat çalışmalarının devam ettiği müzenin 2025 yılında tekrar ziyarete açılması planlanıyor.
Hafızalardaki AntakyaDeprem, geride gezilecek değil ancak hatırlanabilecek bir Antakya bıraktı. Kent küllerinden yeniden doğana kadar, belleklerimizde yaşamaya devam edecek. Sonra bir gün tekrar parlayacak zengin tarihiyle.
Bir hafıza kaybıHatay, depremden en çok etkilenen şehirlerin başında geliyor. Özellikle Antakya, bu büyük depremde yitip giden canların, yıkılan konutların ötesinde, bir “hafıza” kaybı da yaşıyor. Şehrin birçok simgesi bugün ayakta değil. Kaybolan, boşalan mekânla birlikte geçmiş zaman da siliniyor; hatıralar ve tarih, bir enkaza dönüşüyor.
Müze güçlendiriliyorDepremde zarar gören yapılar arasında, 2014’te ziyarete açılan ve 3500 metrekaresi mozaik olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi de bulunuyor.
Antiokheia mozaik sanatı canlanıyorİssos Epiphaneia Antik Kenti’nde, Roma Hamamı’nda bulunan ve Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mozaik, Antiokheia mozaik yapım teknikleriyle yeniden üretilerek yerinde sergilenecek.
Malatya'daki depremde şaşırtan olay! Herkes kaçtı onlar yemeğini yediMalatya'da 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen ve büyük paniğe neden olan deprem kameralara yansıdı. Depreme bir iş yerinde yemekte yakalanan çalışanlar depreme aldırış etmeden yemek yemeye devam etmesi izleyenleri şaşırttı. İşte o anlar...
Kültürel miras için bağış kampanyasıBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 6 Şubat depremlerinde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonu için küresel bir bağış kampanyası başlattı.
Hatay’daki Roma Şehri’ne afet kalkanıKültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri TBMM’de, deprem bölgesindeki tarihi eserlerle ilgili hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi.
'Enkaz arkeolojisi'yle 288 eser kurtarıldıKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkardı. 265'i Hatay, 23'ü diğer illerde kurtarılan kitabe, sikke, ikona, kandil, Osmanlı arması, haç gibi eserler müze ve kazı evlerinde koruma altına alındı.
Kurallar tekrar değerlendirilmeliGeçmişin mirasını, bugünümüzü ve yarınımızı zarar görmekten korumak için depremin ardından tüm kuralların uygunluğu yeniden değerlendirilmeli, depremin yıkıcı etkisi yönetmeliklerle ortadan kaldırılmalıdır.
Anadolu tarihinin değişmeyen acısıAnadolu, pek çok kez büyük depremlerle sarsıldı. Depremler İstanbul’dan İznik’e, İzmir’den Denizli’ye, geçmişte birçok kentte yıkımlara neden olurken, yaşadığımız son deprem felaketinde büyük hasar alan Antakya ve Kahramanmaraş gibi şehirler de tarihte defalarca yerle bir oldu.
Yıkılan tarihi yeniden ‘inşa etmekDepremlerin vurduğu 11 ilde yer alan tarihi yapılar, heykeller, sanat eserleri de yıkıma uğradı. Binlerce yıl ayakta kalmayı başarmış, birçok medeniyete tanıklık etmiş “tarih”, yeniden ayağa kaldırılmayı bekliyor.
Bakan Ersoy: 42 noktada keşif çalışmaları başladı, 50'den fazla eser kurtarıldıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afet Kazı Başkanlığı’nın hayata geçtiğini belirterek, "Hatay’da çalışma kapsamına giren 180 nokta, diğer deprem bölgelerinde ise 15 yapı tespit edildi. İlk etapta 42 noktada keşif çalışmaları başladı ve tamamlananlarda da kazı çalışmaları yapılıyor. 20’sinde kazı çalışmaları bitti ve bu noktalarda 50’den fazla eser kurtarıldı" dedi.
‘Kral’a çelik kafes, mozaiklere tülbentDepremlerde hasar alan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserler ve kültür varlıklarının korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti.
Hatay Arkeoloji Müzesi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.