Son dakika besin değeri haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan besin değeri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan besin değeri haber sayfamızda...
Çocuklarda Pika sendromu neye işaret eder? 'Hastalık olarak kabul edilmeli'Pika sendromu, besin değeri olmayan toprak, kil, tebeşir gibi maddeleri tüketme alışkanlığı olarak biliniyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklılıklar gösteren bu alışkanlık, ciddi bir yeme bozukluğunun belirtisi olabilir. İşte dikkat edilmesi gerekenler.
Sindirimi tepeden tırnağa yeniliyor! Cevizin faydasını fulleyen 'sütte bekletme' yöntemiZengin besin içeriği sayesinde sağlığımız için çok faydalı olan ceviz, yaygın olarak tüketilen kuruyemişler arasındadır. Cevizlerin besin değeri, ıslatıldıklarında zirveye ulaşır. Ancak neye batırmak gerektiği her zaman merak konusu olmuştur. Suda bekletmek mi, yoksa sütte bekletmek mi daha sağlıklı? İşte cevabı.
Hasta yatağından şıp diye kaldırıyor! Tam bir şefa deposu, eksik etmeyinHasta olduğunuzda bedenimiz, hastalığa karşı direnç göstermek, iyileşmek için enerji ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu süreçte doğru yiyecekleri tüketmek, bağışıklık sisteminizin desteklenmesi ve kendinizi daha iyi hissetmeniz açısından önemlidir. Çünkü birçok yiyecek, özellikle hasta olduğunuzda sindiriminizi daha da zorlayabilir ya da vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini sunmayabilir. İşte bu noktada, besin değeri yüksek, sindirimi kolay ve vücuda enerji veren yiyecekleri tercih etmek daha doğru bir karar olur.
Acilen bırakmanız gereken kahvaltılık! Rafta durdukça besin değeri yok oluyorBeyninizin ve vücudunuzun enerjik bir başlangıç yapması için her sabah sağlam, dengeli bir kahvaltı yapmak önemli. Ancak kahvaltıda canınızın her istediğini yiyemezsiniz. Peki, kahvaltıda hangi ürünleri tüketmemeliyiz? İşte cevabı.
Türkiye'de sadece 2 şehirde var, kan şekerinin dostu! Damarları ve kalbi besliyorÜvez, ülkemizde Tokat ve Sivas olmak üzere yalnız iki şehirde, doğal olarak yetişen bir meyve. Özellikle son yıllarda, sağlık yönünde faydalarıyla öne çıkan meyve, aslında oldukça zengin bir içeriğe sahip. Yüksek besin değeri sayesinde üvez, halk arasında da yüzyıllardır şifa kaynağı olarak görüldü ve birçok hastalığın tedavisinde de kullanıldı. İşte detaylar.
Besin değerinden zengin gıda seçebilmek için 8 ipucuDünya Gıda Günü her yıl, FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 16 Ekim’de gerçekleştiriliyor. Bu yıl belirlenen, “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” teması çerçevesinde besin yoğunluğu ve iyi gıda seçimleri konusuna dikkat çeken Diyetisyen Florencia Braga, besin değerinden zengin gıda seçimleri hakkında önerilerde bulundu.
Tencereye atmadan ya ezin ya kesin! Brokoli taktiği: İlaç gibi kana karışacakBrokoli, beslenme uzmanları için besin değeri açısından neredeyse bir numaralı sebze olarak anılır. Lif, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve daha pek çok maddenin kaynağı olan bu sebzeyi kestikten sonra hemen pişirdiğinizde bazı faydaları yok olabilir. Özellikle sülforafan maddesinde bulunan faydaları vücuda taşıyamıyoruz. İşte brokoliyi doğru pişirme teknikleri.
Ispanaktaki kumu, toprağı tek seferde yok edin! Çaresi sıcak su değilmiş, işte yoluIspanak, besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir ve özellikle demir içeriğiyle öne çıkar. Ancak ıspanak, toprakta yetişen bir bitki olduğu için yaprakları bol miktarda kum ve toprak kalıntısı içerebilir. Bu da ıspanağı temizlemeyi zor ve zahmetli hale getirir. Neyse ki birkaç pratik tüyo sayesinde ıspanak temizleme işlemi çok daha kolay hale gelebilir. İşte hem sudan hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak ıspanak temizleme yöntemleri.
Dondurulunca daha lezzetli oluyorlar! Besin değeri yükseliyorDondurulmuş sebzeler en olgun hallerinde şoklanarak dondurulduğundan, bu vitamin ve mineralleri en iyi şekilde hapseder ve besin değerlerinin parçalanmasını önler. İşte tam da bu yüzden bazı sebzeleri dondurmak ve dondurulmuş bir şekilde satın almak tüketileceği zaman daha sağlıklı bir besin tüketmek anlamına gelebilir. Peki hangi sebzeler dondurulunca daha lezzetli oluyor?
Saçınızın sağlığı bu besinlerde! Sofranızdan eksik etmeyinŞüphesiz herkes sağlıklı ve gür saçlar ister. Ancak dijital çağın stresleri günlük hayatımızda değişikliklere yol açtı ve birçoğumuzun saç sağlığını da olumsuz etkiledi. Stresin hayatımızda yadsınamaz bir faktör olduğunu bilsek de fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerindeki etkisi belki de düşündüğümüzden çok daha kapsamlıdır. Özellikle saç sağlığımız söz konusu olduğunda stres, genetikten sonra saç dökülmesinin en büyük ikinci nedenidir.
Patates filizlenmesine son veren meyve! Yanına koyun, filizlenme derdinden kurtulunPatatesler, saklandıkları ortamda nem, ışık ve uygun sıcaklık gibi faktörlerden dolayı filizlenebilir. Filizlenmiş patatesler hem görüntü olarak hoş değildir hem de besin değeri kaybeder. Ancak, bu basit yöntemle patateslerin filizlenmesini önlemek ve daha uzun süre taze kalmalarını sağlamak mümkün. İşte, patateslerin filizlenmesini durduran meyve ve bu yöntemin detayları!
Afyonlu ustadan lokum gibi kabak tatlısı tarifi! 1 gece yatırın, tadı damakta yayılıyorBalkabakları tezgâhlarda yerini almaya başladı. Oldukça hafif bir tatlı olan balkabağı diyet yapanlar tarafından da tercih ediliyor. Diğer tatlılara kıyasla besin değeri de yüksek olan kabak tatlısını hazırlamak son derece kolay. Peki bu tatlının püf noktası ne?
İbn-i Sina'nın bin yıllık sabah reçetesi! Zıpkın gibi yapıyor, yiyen yorgunluk nedir bilmiyorTahinin binlerce yıl önce keşfedilen şifa verici özellikleri, günümüz modern bilimi tarafından da onaylanıyor. Beyin fonksiyonlarını destekleyen, damar sağlığını koruyan ve kalp için adeta bir ilaç niteliği taşıyan bu doğal gıda, aynı zamanda yüksek besin değeri ile günlük enerjinizi de artırıyor. Susam tohumlarından elde edilen tahin, İbn-i Sina’nın sabah kahvaltılarında önemli bir yer tutarken, günümüzde de sağlıklı bir yaşamın gerekliliği olarak öne çıkıyor. İşte mucizevi besinin sağlık dostu yönleri.
İşin sırrı yumurta akında! Sarısını ayıranlar bunu bilmiyor, jöleye para dökmeyinYumurta akı hem mutfakta hem de güzellik rutininizde kullanabileceğiniz zengin bir protein kaynağı ve çok yönlü bir bileşendir. Yüksek besin değeri, düşük kalorisi ve doğal yapılandırıcı etkisiyle yumurta akı, günlük yaşamın pek çok alanında farklı şekillerde kullanılabilir.
Beslenme çantası sağlıklı olmalıSağlıklı beslenmenin okul başarısını da etkilediğini belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, beslenme çantasına hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış gıdalar konulması gerektiğini söyledi.
Günde 1 yumurta yemeden okula göndermeyinÜç aylık yaz tatili sona erdi, Pazartesi günü okul zilleri tüm öğrenciler için çalacak. Başarılı bir meslek hayatı için başarılı bir eğitim geçmişi şart. “Eğitim kalitesini okullar, öğretmenlerin bilgi birikimi, ders kitapları kadar çocuklarımızın mental sağlığı da etkiler” diyen Diyetisyen Feride Ağır, okula başlayacak çocukların beslenmesi ile ilgili bilgiler verdi...
Stres 'pika sendromu' sebebiymiş! Vitamin eksikliğine neden oluyor, işte tedavisiToprak, kil, tebeşir ve saç gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığıyla ilişkilendirilen pika sendromu, çocuk ve yetişkinlerde görülür. Vitamin eksikliğine neden olan bu sendrom çocuklarda depresyon ve anksiyeteyi artırıyor. İşte tedavisi.
Yemeklerin vazgeçilmezi doğal antibiyotik! Ama soğanla pişince bütün besin değeri ölüyor, faydasını yitiriyorSarımsak, mutfakların vazgeçilmez doğal antibiyotiklerinden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle bilinen sarımsak, pek çok yemekte sıklıkla kullanılır. Ancak, bu mucizevi besinin faydalarını tam anlamıyla görebilmek için doğru şekilde pişirilmesi çok önemlidir. Bilinmesi gereken önemli bir nokta var: Sarımsak, soğanla birlikte pişirildiğinde besin değerinin büyük bir kısmını kaybediyor. Peki, sarımsağın besin değerini korumak için nasıl pişirilmesi gerektiğine dair detaylar neler?
Omega 3 zengini ‘mutlu’ balıklarMetro Türkiye, 2021 yılında başlattığı “Yediği Önünde, Yemediği Yarında” projesi ile balığın sürdürülebilirliği için de güçlü adımlar atıyor.
Besin Değeri ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.