27.11.2024 - 17:33 | Son Güncellenme:
Pika sendromu, kil, tebeşir ve saç gibi besin değeri bulunmayan maddeler yeme alışkanlığıdır. Uzmanlar, bu sendromun ciddi bir yeme bozukluğuna işaret ettiğini belirtiyor. Çocuklarda bu alışkanlığa sıklıkla rastlanabiliyor. Pika, genellikle vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor.
Çocuklarda vitamin eksikliği ile ilişkilendirilen pika sendromu, yetişkinlerde psikolojik rahatsızlıklara işaret edebiliyor. Tedavi edilmediğinde ise ciddi sağlık sorunları beraberinde geliyor. Çocuklarda fiziksel sorunlarla başlayan pika sendromu, ileride psikolojik sorunlara yol açabilir.
Uzmanlara göre pika sendromu yaşayan çocuklar, özgüven eksikliği, depresyon ve anksiyete yaşamaya daha meyilli olabiliyor. Buna ek olarak tüketilen maddelerin zararlı etkileri de farklı problemleri beraberinde getirebiliyor. O nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Çocuklarda genellikle 2-3 yaşlar arasında ortaya çıkan sendrom, demir, kalsiyum, çinko, B1 ve B6 vitamini gibi eksikliklerde görülüyor. Eğer vitamin sorunları giderilirse, yüksek ihtimalde pika sendromu sonlanıyor. Ancak bazı durumlarda devam edebilir.
Vitamin eksikliği olmayan veya giderilen çocuklarda devam eden tüketim alışkanlığı, psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Çocukları bu tüketime iten en önemli faktörler, aile içi iletişim eksikliği, ebeveynlerin ilgisizliği gibi durumlar olabilir. Ergenlik döneminde daha farklı ilerleyen yeme bozukluğu, stres ile baş etme yöntemi olarak görülüyor.
Uzmanlar, pika sendromunun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Birçok kişi pika sendromunun hastalık olduğunu kabul etmese de, doktor görüşlerine göre hastalık olduğu kabul edilmeli. Tebeşir veya kilde bulunan zararlı maddeler hayati risk oluşturabilir.