14.02.2025 - 16:02 | Son Güncellenme:
Mantar satın aldıktan sonra akıllara gelen en önemli sorulardan biri "Mantar nasıl temizlenmeli? oluyor. Toprak altında ve nemli ortamlarda yetişen bu besini doğru aşamalarda temizlemek şart. İşte mantar temizliğine dair bilmeniz gerekenler.
Mantar, genellikle nemli ve topraklı ortamlarda yetiştiği için toz, çamur, böcek ve bakteri bulundurabilir. Üstelik yanlış temizleme yöntemleri farklı sorunları da beraberinde getirir. Peki, bu aşamada nelere dikkat etmeliyiz?
Mantar süngerimsi bir yapıya sahip olduğu için çok fazla su çekerse lezzeti ve dokusu kaybolur. Marketten alınan kültür mantarları ise tarımsal ilaç kalıntılarına maruz kalmış olabilir. Toprak ve böcek kalıntıları iyi temizlenmezse sağlık sorunlarına yol açabilir.
Mantar temizlerken kullanılan en yaygın iki yöntem su ve sirke yöntemidir. Peki, hangisi daha etkili? Çoğu kişi mantarları direkt suyun altına tutarak yıkama alışkanlığına sahip. Ancak bu yöntem bazı sorunları beraberinde getirebilir. Mantar suyu emer ve sünger gibi şişer. Bu durum da pişirme sırasında fazla su salmasına neden olabilir.
Eğer mantarları suyla temizlemek istiyorsanız, suyun altında uzun süre bekletmek yerine, kısa süreli yıkayıp hemen kurulamanız gerekir. İlk olarak büyük bir kaba soğuk su doldurun ve mantarları içine atıp hızlıca çıkarın. Ardından temiz bir bezle silmelisiniz. Bu yöntem aşırı kirli olmayan mantarlar için tercih edilebilir.
Ancak satın aldığınız mantarlar çok kirliyse, su kullanarak kirden arındırmak imkansız olacak. Bu noktada sirke devreye girebilir. Sirke, doğal bir dezenfektan ve temizleyicidir. Mantarları temizlerken suyun tek başına yapamadığını yapar.
Sirke kullanımı mantarın yüzeyindeki bakteri, böcek ve mikropları öldürür. Su kullanımının yanı sıra, fazla su çekilmesini engeller. Ayrıca doğal bir tat vererek mantarın tadını da güçlendirebilir. Eğer mantarlarınız çok kirli değilse, kuru bir bez veya fırça kullanarak da temizleyebilirsiniz.
* Marketlerden alınan kültür mantarı: Kuru bez veya hafif nemli bezle silmek en iyisidir.
* Doğadan toplanan veya çok kirli mantarlar: Sirke ve su karışımında bekletme yöntemi uygulanmalıdır.
* Fırınlanacak veya kızartılacak mantarlar: Kesinlikle çok fazla suya maruz bırakılmamalıdır, çünkü pişerken fazla su salarlar.
*Çorba veya haşlama için kullanılacak mantarlar: Hızlı su banyosu yapılıp hemen kurulanabilir.