Bienalin rotasını gençler belirliyor“Zamana Bırakmak” temasıyla düzenlenen 9. Çanakkale Bienali özellikle gençliğin ruh hâlini, kaygılarını ve geleceğe dair umutlarını yansıtıyor. Emek, yabancılaşma, selfie çılgınlığı, zamanın göreceliği, doğum ve ölüm gibi temaları işleyen çalışmalar dikkat çekiyor
Sır perdesi aralanıyor! İlk kez son kafatası yüzlendirilecekÇanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan 5 bin 600 yıllık medeniyete ev sahipliği yapan Troya Ören Yeri'nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarının Agora açmasında milattan önce yaklaşık 13'üncü, 14'üncü yüzyıla tarihlenen iskelet bulundu.
ABD'den iadesi sağlandı! 6 bin 500 yıllık tarihi eser ziyarete açıldıKültür ve Turizm Bakanlığınca kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında geçen yıl ABD'den iadesi sağlanan yaklaşık 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında Troya Müzesi'nde törenle ziyarete açıldı.
Evine dönen kültür mirasıAykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;Arkeolojik alanlar ve somut kültürel varlıklar ne üzücüdür ki savaşlar, kaçak kazılar yahut ekonomik gelişmeler, yol, baraj yapımı, madencilik gibi faaliyetler neticesinde yıkıcı etkilere maruz kalmış ve bunun bir sonucu olarak da tarihi bütünsel olarak açıklama ve anlama misyonları zaman zaman sekteye uğramış veya ortadan kalkmıştır...
Balkanlar’dan Anadolu’ya bir göç hikâyesi: FriglerMakedonya’nın doğusundan yola çıkan Frigyalıların Gordion’a uzanan göç rotası, Erken Demir Çağı Balkan seramiğinin izlerinin takip edilmesi ile çiziliyor.
'Troya Anadolu’dur'Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, müzenin çağdaş sanatla, coğrafya ve çevredeki köy halkıyla kurduğu, ezberlerin ötesine geçen ilişkiyi anlattı: “Bu efsane, bu kentin öyküsü, hiç bu topraklar tarafından anlatılmamış.”
Bir milyon sanatsever Troya’da buluştuKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali 9-17 Eylül arasında ‘Destanlar Kenti’ Çanakkale’de gerçekleştirildi.
Binlerce yıldır diyar diyar geziyoruz: Nasıl başladı bu turizm?İnsanlar, bin yıllar önce de başka kentleri, oradaki yapıları görmek için seyahat ediyordu. Roma, turizmin gelişmesi için önemli imkânlar sağlarken turizmin ayrılmaz parçası rehberliğin tarihi de asırlar öncesine dayanıyor.
Binlerce yılı aşmış oyunlarSaklambaç, salıncak, ip atlama, top sektirme, körebe, bilye gibi pek çok oyun günümüze kadar adları dahi değişmeden gelebildi.
Troya’da sanat varKültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Troya Kültür Yolu Festivali için Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Troya’nın Anadolu kenti olduğunu vurgulamak istiyoruz” diyor.
Yassıtepe Höyüğü'nde 5 bin yıllık mühür bulunduİzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'nde, 5 bin yıllık mühür ile takı konulduğu düşünülen 2 bölmeli kutu bulundu. Mührün son derece nadir olduğunu belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Yassıtepe'deki bu eser, Troya'dan sonra kıyı Ege bölgesinde çıkan ikinci mühür. Bir örneği Troya'da var, ikincisi de burada bulundu" dedi.
Yassıtepe Höyüğü'nde 5 bin yıllık mühür bulunduİzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'nde, 5 bin yıllık mühür ile takı konulduğu düşünülen 2 bölmeli kutu bulundu. Mührün son derece nadir olduğunu belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Yassıtepe'deki bu eser, Troya'dan sonra kıyı Ege bölgesinde çıkan ikinci mühür. Bir örneği Troya'da var, ikincisi de burada bulundu" dedi.
Troya için hukukî mücadeleSchliemann’ın Troya’da bulduğu eserleri yurt dışına kaçırmasının ardından Osmanlı Devleti’nin başlattığı hukuki ve diplomatik süreç, Osmanlı’da eski eserlerin yeniden evine dönebilmesi için yürütülen ilk mücadeleydi.
Homeros’tan bugüne Troya’nın öyküsüHomeros’un İlyada Destanı ile ölümsüzleşen Troya, görkemli dönemlerin ardından unutulup kayboldu. Gezginlerin, araştırmacıların; Homeros’un izlerini takip ederek uykusundan uyandırdığı kent, destanı her geçen gün yeni verilerle destekliyor
Efsanevi kent çağdaş müzeAykut Ferah Milliyet Arkeoloji Proje DanışmanıDeğerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;Antik Dönem’in gizemli ozanı Homeros’un İlyada ve Odysseia destanları ile ölümsüzleştirdiği, Hektor’un canı pahasına savunduğu, Akhilleus’un kapıları önünde vurulduğu, yıkılıp gittikten binlerce yıl sonra yeniden yeryüzüne çıkan efsanevi kent Troya...
Türkiye’nin dijital kültür hafızasına katkıArkeolojihaber, Türkiye’nin yoğun gündemi arasında kaybolan arkeoloji haberlerini meraklısına ulaştırmak için Murat Başlar önderliğinde arkeolojiye gönül veren bir ekip tarafından sosyal sorumluluk adına 2009 yılında kuruldu. Zaman içerisinde “#DahaFazlaArkeoloji” sloganıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen arkeoloji haberleri ile dünyadaki önemli gelişmeleri ilgililerine aktararak önemli bir boşluğu kapattık. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle sempozyum, kongre vb. organizasyonların sanal/dijital ortama taşındığı günümüzde YouTube kanalımızda Türk bilim dünyasından birbirinden değerli akademisyenleri ağırladığımız çevrim içi “Arkeoloji Söyleşileri” ve üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz tematik webinarlar ile sürecin öncülerinden biri olduk, arkeolojinin nabzının burada atmasını hedefledik.
Tarihî Alan’ın tarih öncesiTarih boyunca araştırmacıların ve seyyahların ilgisini çeken Gelibolu Yarımadası, tarih öncesinden günümüze bir “açık hava müzesi” gibi...
1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında son çelik halat montajı yapıldıAK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde son çelik halatın yerleştirildiğini, ana halat montajı bittikten sonra tabliyelerin yerine konulması işlemine geçileceğini söyledi.