07.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL Ankara - Yasaklama ve kısıtlamaya tabi eşya hakkında da açıklamalara yer verilen genelgeye göre, yurt dışından ilaç getirilirken bazı kurallara uyulacak. Bu çerçevede, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun düzenlemeleri dikkate alınmak şartıyla; posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, girişine izin verilecek. Bununla birlikte, gümrük memuru tarafından, alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırma sonucunda kesin olarak kanaat getirilmesi durumunda belge aranmaksızın eşyanın girişine izin verilebilecek. Ayrıca, yurt dışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen rapor, doktor raporu ya da reçete geçerli belge olarak kabul edilebilecek. Adına rapor ya da reçete düzenlenen hasta tarafından kullanılmak üzere ilacın hasta yakını adına gelmesi durumunda, her iki şahıstan da alınacak yazılı beyana istinaden de ilacın yurda girişine izin verilecek.
Posta ve hızlı kargoyla gelen nakit para ve çeklere ilişkin de bazı kurallar izlenecek. Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen çek ve nakit para, alıcısına teslim edilmeyerek rezerve odasında muhafaza altına alınacak. Yurt dışından gelen nakit paranın, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ve buna ilişkin tebliğ kapsamında bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı belirlenecek. Bu kapsamda, yurda getirilen para için alıcıdan açıklama istenecek ve elektronik ortamda tutanak tutulacak. Daha sonra yurt dışından gelen para, sözlü beyanla alıcısına teslim edilecek. Ancak, parayla ilgili açıklama yapılmaması veya yanıltıcı açıklama yapıldığının tespit edilmesi halinde, yasal işlem yapılacak. Posta veya hızlı kargoyla Türkiye’ye getirilen çekler ise sözlü beyanın ardından alıcısına teslim edilecek.
Rapor ya da reçete sunacak
Sporcu gıdalarının ve takviye gıdaların ise bireysel olarak yurt dışından getirilmesi mümkün olmayacak.
Ancak, takviye gıdaları doktor tavsiyesi ile kullanan kişiler, hastalıklarına dair sağlık kuruluşundan alınmış bir raporu veya doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi idareye sunarak, bu ürünler için izin alabilecek. Milli sporcular ise “Milli Sporcu Belgesi”ni gümrük idaresine ibraz ederek, takviye gıdaları posta ve hızlı kargoyla getirtebilecek. Yurt dışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen rapor, doktor raporu ya da reçeteler de takviye gıdaların yurda getirilmesinde geçerli olarak kabul edilebilecek.
Telefon tamamen yasak!
Alkollü içkiler, tütün ürünleri, ısıtmalı sigaralar, elektronik sigara aksam, yedek parça ve solüsyonları, posta veya hızlı kargoyla yurt dışından getirilemeyecek. Cep telefonunun posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir surette getirilmesi mümkün olmayacak. Buna karşın, yurt dışına giden yolcuların IMEI numarası halihazırda Türkiye’de kayıtlı olan cep telefonlarının yurt dışında kalması ve bu telefonların üç aylık süre içerisinde posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla geri gönderilmesi durumunda, bu telefonlara izin verilebilecek.