“Türk halkının yüzde 21’i, yapay zekâyı ‘Hollywood filmlerindeki robotlardan biri’ sanıyor.”
TV’de izlediğim bu haberde kaynak olarak Yapay Zekâ Derneği gösteriliyordu.
Bu araştırma hakkında daha fazla bilgi almak amacıyla internetten Yapay Zekâ Derneği’nin iletişim bilgilerini ararken birkaç dernek olduğunu gördüm.
Onlardan en eskisi olan ve 2019’da kurulan Yapay Zekâ ve Teknolojisi Derneği’nin telefonunu bulup, aradım, ama cevap alamadım. Derneğin yönetim kurulunda kimler var diye baktım, 29 isim arasından tanıdığım iki kişi vardı.
Bunlardan biri Arzu Kaprol, diğeri de Medicana Hastaneleri’nin Kurumsal İletişim Müdürü Gül Uğurlu’ydu.
Gül Uğurlu’ya mesaj attım, Yapay Zekâ Derneği’yle alakası olup olmadığını sordum.
Gül Uğurlu telefonla arayınca dinlediğim haberdeki araştırmanın sonuçlarını ve künye bilgisine ulaşmak istediğimi söyledim.
Dernekten konuyla ilgili bilgisi olan bir yöneticiye beni arattıracağını söyledi.
Beş yıl önce yapıldı
Çok geçmeden Yönetim Kurulu üyesi ve Girişimcilik Komitesi Başkanı Cihan Sarı aradı. Meramımı anlattıktan sonra Sarı, şunları söyledi.
“Birçok Yapay Zekâ Derneği var, izlediğiniz haberde hangisinin araştırmasını kaynak gösterdiler, bilmiyorum. Bizim 2020’de yaptığımız bir araştırma var, onda da böyle bir sonuç yok. ‘Yapay zekâyı nereden duydunuz?’ diye bir sorunun yanıtında var Hollywood filmleri.”
Cihan Sarı, 2020 yılında Sence Platformu üzerinden bin 200 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını yolladı.
Yaş ortalaması 29 olan deneklerin, yüzde 52’si kadın, yüzde 48’i erkek. Araştırmaya katılanların yüzde 25’i metropollerde yüzde 75’i ise diğer illerde yaşayanlar.
Araştırmanın ‘Yapay Zekâyı Filmlerden Öğreniyoruz’ başlıklı bölümünde araştırmaya katılanlara sorulan soru şu:
“Yapay zekâ içeren film ve dizilerden hangilerini biliyorsun?”
Bu soruya yanıt veren deneklerin, Hollywood’un bilim kurgu yapımı işleri ‘Star Wars’, ‘Terminatör 2’, ‘Matrix’, ‘Yıldızlararası’, ‘Black Mirror’ ve ‘Robocop’u sıralaması cehaletlerini değil, bilgi sahibi olduklarını gösterir.
Dünyada kaçıncıyız?
Bu çalışmada, Hollywood filmlerinin adı geçiyor, ama hiçbir yerinde, “Türk halkının yüzde 21’i, yapay zekâyı ‘Hollywood filmlerindeki robotlardan biri’ sanıyor”a dair bir sonuç yok.
Aynı anketteki “Türkiye’de yapay zekâ okullarda ders olarak okutulmalı mı?” sorusuna insanların yüzde 67’sinin “Okutulmalı” yanıtını vermesi, Türklerin yüzde 47’si yapay zekâ konusunda meraklı, yüzde 41’i umutlu ise iyi bir şey bu...
Beş yıl önce bu araştırmaya katılanların yüzde 5’i “Yapay zekâyı hiç duymadım”, yüzde 22’si “Duydum ancak ne olduğu konusunda emin değilim”, yüzde 35’i “Bu konuda bilgim sınırlı”, yüzde 25’i “Ne olduğunu biliyorum”, yüzde 10’u “Hakkında birçok şey biliyorum”, yüzde 3’ü “Bu konuda uzmanım” dedi.
Aynı sorular bugün sorulsa ve beş yıl öncesine oranla insanların bu konuda daha az bilgi sahibi olduğu ortaya çıkarsa o zaman, “Türkler yapay zekâ sınavını geçemedi” diye haber yapın. Yapay zekânın birçok alanda kullanılmaya başladığı bir dönemde beş yıl önceki bir anketin sonuçlarını yeniymiş gibi haber yapmak Türk insanına haksızlık.
GÜNÜN SÖZÜ: “Kişiye hatası söylenmezse, kabahatini hüner zanneder.” (Sadi Şirazi)