26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
AFAD ve TÜBİTAK tarafından organize edilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başkanlık etti. Toplantıya AFAD Başkanı Yunus Sezer, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener katıldı. Toplantıda 20 akademisyen, kendi alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak çözüm önerilerini sundu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda, deprem bölgesinde yer seçimi süreçlerinde uzman akademisyenlerin desteklerinin yönetilmesi, yüksek deprem riski altındaki iller için acil eylem planları, tüm bilgilerin bir veri tabanında toplanması, mevcut yapı stoku ile ilgili politika belirlenmesi gibi konular, akademisyenler tarafından ele alındı.
510 araştırmacı sahada
TÜBİTAK Başkanı Mandal da deprem sonrasında “Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı”nı başlattıklarını hatırlatarak, “Şu an sahada 59 farklı kurumdan 510 araştırmacımızın yer aldığı 119 proje yürütülüyor” bilgisini verdi.
Bilimsel katkı önemli
Tatar da, deprem bölgesinde yer seçiminde akademisyenlerin bilimsel katkısının önemini vurgulayıp oluşturulan 11 alt çalışma grubunda koordinatör olacağını ve bu koordinatörlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma yürüteceğini anlattı. Toplantıda kurulan 11 alt çalışma grubu ise “Mevzuat Geliştirme, Eğitim, Ar-Ge Bilgi Destek ve İletişim, Haritalama ve CBS, Diri Faylar ve Yüzey Faylanması Haritalama, Geoteknik ve Kütle Hareketleri, Yer Hareketleri, Sismik Tehlike ve Senaryo Depremleri, Üstyapı, Altyapı ve Kritik Yapılar, Lojistik Network Yönetimi, Mülkiyet ve Arazi Yönetim, Planlama, Çevre ve Uygun Yer Seçimi” şeklinde sıralandı.
‘Her şehre özel konut inşa edilecek’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “11 ile 11 ayrı master plan çalışıyoruz. TOKİ’mizle her şehre özel konutlar inşa edeceğiz” ifadelerini kullanarak, yapılacak konutların görsellerini paylaştı. Kurum ayrıca Gaziantepin Nurdağı ilçesinde yığma tuğla ile inşa edilen 1280 adet geçici yaşam alanı ile ilgili paylaşımda bulundu. Kurum, “Kalıcı konutlarımızı tamamlayana kadar vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Konteynerlerden sonra prefabrik ve tuğla evlerimiz de hazır” ifadelerini kullandı.