GündemYeni bir çağın eşiğinde

Yeni bir çağın eşiğinde

28.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanal gerçeklik setleri evlerimizin baş köşesine konumlanacak. Oyuncu ile oyun arasındaki engelleri ortadan kaldıran Sony’nin Morpheus’unu Los Angeles’ta test ettik

Yeni bir  çağın eşiğinde

‘Matrix’in aslında gerçek hayatlarımızın satır satır yazılmış kurgular olduğunu düşünenler olmuştur. Kim bilir, belki de Wachowski Kardeşler zaten Matrix’te Morpheus’un Neo’ya teklif ettiği iki haptan kırmızı olanıydı.

Adını Yunan mitolojisindeki “Düşler Tanrısı”ndan alan Morpheus, şimdi mavi hap formuyla karşımızda. 2016’nın ilk yarısında piyasaya çıkması beklenen Sony’nin sanal gerçeklik (VR)seti Morpheus dijital ev eğlencesinde yeni bir çağı işaret ediyor.
1950’lerden bu yana üzerine kafa yorulan VR, 2016’da en büyük devrimini gerçekleştirecek. Sony’nin dışında Facebook Oculus’la, HTC Vive’la, milyonlarca insanı fantezi dünyalarında zincirlere vuracak.
Rahat ve yormuyor
Morpheus’un son halini geçen hafta Los Angeles’ta düzenlenen video oyunları sektörünün en prestiji organizasyonu E3’te test ettim.
Önce “Sık Sorulan Sorular”a yanıt vereyim:
Morpheus tasarımıyla kafada rahatsızlık yaratmıyor.
Gözlükle de kullanılabilir. Çünkü Morpheus gözlere dayanan bir mekanizma değil, kafanın üçte birini ferah ferah içine alıyor. Bir ağırlık hissi vermiyor.
Morpheus’un tasarımı piyasaya çıkana kadar daha da gelişecek. E3’te test ettiğim modelin 1920x1080p çözünürlüğe sahip 5.7 inç OLED ekranı, insan gözlerininkine oldukça yakın bir görüş açısı sağlıyordu. Morpheus’un kritik noktalarına yerleştirilmiş 9 LED, 360 derece kafa hareket takibini kusursuza yakın bir şekilde sağlıyor. Kafanızı sağa sola, yukarı aşağı hızlıca çevirdiğinizde, bu oyun veya ortama takılma veya bulanıklaşma yaşanmadan mükemmel şekilde yansıyor. Saniyede 120 kare gösterim hızı, en az televizyonda PS4 oyunu kalitesinde bir görsel tecrübe sağlıyor.
Evet, denediğim Morpheus, henüz tamamlanmış olanı değil; muhtemelen birçok özelliği ve belki görünüşü değişecek. En çok değişime ihtiyaç duyansa test aletindeki kulaklık.
E3’e damga vuranlar
Bu yıl E3, samimi oyunseverleri çılgına çevirecek duyurulara sahne oldu.
Sony PlayStation safında Final Fantasy VII’nin günümüz teknolojisiyle yeniden yapımı ve Shenmue serisinde yeni bir halka, bu oyunlara asil bir saygı duruşu olarak yorumlandı.
Xbox 360’IN Xbox One’la uyumlu hale getirilmesi Microsoft cephesinde kaydadeğer bir gelişme oldu. Gönül aynı uyumun PS3-PS4 arasında da olmasını diler.
FALLOUT 4: Bethesda’nın kasımda çıkaracağı Fallout 4, E3’ün en havalı oyunuydu. Nükleer kıyamet sonrası dünyayı konu alan oyun üzerinde 4 yıldır çalışılıyor. Fallout 4’te oyuncular silahlarını geniş bir yelpazede kişiselleştirip, evler inşa edebiliyor. Macera, “kıyamet sonrası retro bir gelecekte”, Boston çevresinde geçiyor. Isınma turu niyetine Bethesda’nın iOS için çıkardığı Fallout Shelter’ı deneyebilirsiniz.
THE LAST GUARDIAN: PlayStation’ın en özel oyunlarından Ico ve Shadow of Colossus’un yaratıcısı Fumito Ueda’nın eseri olan The Last Guardian, cümlede bahsettiğim iki oyunla benzer özellikler taşıyor. Oyun küçük bir çocuğun kuşu andıran dev bir köpeğin dostluğunda engellerle dolu yolculuğunu konu alıyor. 2007’den beri geliştirilen oyun, böylece PS3’e niyet, PS4’e kısmet oluyor.
ABZU: Bu büyüleyici oyunda okyanusların derinlikleri keşfedilmeyi bekliyor. Abzu’da dövüş, savaş değil keşif ve huzur var.
RISE OF THE TOMB RAIDER: 10 Kasım’da çıkacak oyunda, seksi hazine avcısı Lara Croft, karla kaplı zirvelerden en derin mezarlara yine maceradan maceraya koşuyor. Oyun Xbox’a özel.
UNCHARTED 4 A THIEF’S END:
A THIEF’S END: PlayStation’ın medar-ı iftiharı serinin son oyunu PS4’e özel. Sony basın toplantısında büyük ilgi gören oyunda, kahramanımız Nathan Drake’in bir takip sahnesi var ki evlere şenlik. Bir ciple saldırganlardan kaçıp, trene yetişmeye çalışan Nathan, koca bir pazar yerini, hatta kasabanın büyük bölümünü ezip geçiyor. Oyun maalesef 2016’nın ilk yarısında çıkacak.