06.04.2025 - 11:54 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Suudi Arabistan merkezli Al-Hadath haber kanalının bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'e ek bir THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - Terminal Yüksek İrtifa Hava Savunma) füze savunma bataryası transfer etti. Bu gelişme, ABD'nin Yemen'deki askeri operasyonlarını sürdürdüğü ve İran ile gerilimlerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Cumartesi geç saatlerde yayınlanan haberde ayrıca İsrail'e iki Patriot füze bataryasının da teslim edildiği belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump, Washington'ın İran'ın nükleer tesislerini vurabileceği uyarılarını sürdürürken, Tahran'ın nükleer programı konusunda müzakereye yanaşmaması halinde bu seçeneğin masada olduğunu vurguluyor.
UÇUŞ TAKİP SİTELERİ TESPİT ETTİ
Yediot Ahronot'un haberine göre ise Al-Hadath haberinden önce uçuş takip siteleri, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nden kalkan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir C-5M Super Galaxy kargo uçağının İsrail’in Negev bölgesindeki Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptığını kaydetti. Uçak İsrail'de birkaç saat yerde kaldı.
THAAD SAVUNMA SİSTEMİ NEDİR?
Bu savunma sistemi, ABD ordusunun en güçlü anti-füze silahlarından biri ve 150 ila 200 kilometre menzillerde balistik füzeleri yüksek başarı oranıyla vurabilme kapasitesine sahip. ABD'nin terminal uçuş safhasında, yani hedefe dalış yaptığı aşamada, kısa, orta ve orta menzilli balistik füzeleri hem atmosfer içinde hem de atmosfer dışında durdurup imha edebilen tek füze savunma sistemi olarak tanımlanıyor.
İLK KEZ EKİM'DE KONUŞLANMIŞTI
ABD medyasına göre bu batarya, İsrail'de konuşlu yaklaşık 100 Amerikan personel tarafından işletiliyor. İsrail hükümetinin talebiyle ilk THAAD bataryası Ekim ayında konuşlandırılmıştı.
İsrail hava savunma sistemlerinin eski başkanı (emekli) Tümgeneral Zvika Haimovich, o dönemde yaptığı açıklamada, "Her batarya onlarca önleyici füze içeriyor ve bu, İsrail'in ateş gücüne önemli bir katkı sağlıyor. Yemen’den gelen son saldırılarda yaklaşık 200 önleme gördük, bu sayı Nisan ayında 100 civarındaydı. İran'ı içeren senaryolarda daha da fazlasını bekleyebiliriz ve bu takviye savunma şansımızı artırıyor," dedi.
İRAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
Bu konuşlandırma, Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda doğrudan müzakerelere yönelik baskısını sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Pazar günü, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Erakçi, mevcut tehditler altında doğrudan müzakerelerin mümkün olmadığını söyledi.
Arakçi, "Güç kullanma tehdidinde bulunan ve yetkilileri birbirinden çelişkili açıklamalar yapan bir tarafla müzakere etmek anlamsızdır,” dedi. “Diplomasiden yana kalmaya devam ediyoruz ve güven inşa etmeye dayalı, ABD ile dolaylı görüşmelere açık bir şekilde nükleer müzakereleri ve yaptırımların kaldırılmasını sürdürmeye hazırız," diye ekledi.
İRAN'A TEHDİT: 'ÖYLE BİR BOMBALAMA OLACAK Kİ...'
Trump, geçen hafta NBC'ye verdiği röportajda İran'ın ABD ile nükleer silah geliştirmemesi için bir anlaşma yapmaması durumunda "bombalama" ve "ikinci dereceden gümrük vergileri" ile tehdit etti.
Trump, İran'a yönelik tehdidinde şu ifadeleri kullandı: "Eğer anlaşma yapmazlarsa, bombalama olacak. Bu öyle bir bombalama olacak ki daha önce hiç görmedikleri türden."
Trump, ABD ve İran yetkililerinin "konuştuklarını" belirtti.
Ancak, Pazar günü yapılan bir açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın nükleer programı üzerine ABD ile doğrudan müzakereleri reddettiğini, bu açıklamanın Trump’ın İslam Cumhuriyeti’nin en yüksek liderine gönderdiği mektuba İran’ın verdiği ilk yanıt olduğunu söyledi.
Serenay Sarıkaya ile yaşadığı aşk ile magazin gündeminden düşmeyen, uzun zamandır sessizliğini koruyan Mert Demir imaj değişikliğine gitti.