11.08.2021 - 00:32 | Son Güncellenme:
Et yemeği olarak bilinen Terkib-i Çeşidiyye yemeği meyveler ile tatlandırılmıştır. Gül suyu ile de farklı bir aroma kazandırılan yemek Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tariflerinden. MasterChef Türkiye'de yarışmacılardan istenen yemek Terkib-i Çeşidiyye oldu.
TERKİB-İ ÇEŞİDİYYE NASIL YAPILIR?
Malzemeler
500 gr kuzu kuşbaşı et
150 gr kuzu kıyma
100 gr kuru kayısı
100 gr kuru erik
100 gr kavrulmuş soyulmuş badem
2 tane soyulmuş yarım ay şeklinde doğranmış elma
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığından biraz süzme bal
1 tatlı kaşığı nişasta
1-2 damla gül suyu
Tuz
TARİFİ
Kuşbaşı kuzu etine bir tencerede üzerini örtecek kadar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Bir su bardağı ılık su içinde bal ve nar ekşisi iyice karıştırılır,
Etlere tuz ve ballı karışım ilave edilerek tekrar kapağı kapalı ve kısık ateşte pişirmeye devam edilir. Suyu azaldıkça su ilave edilir,
Kıyma tuz ile küçük küçük köfte haline getirilir, et pişince içine köfteler, kayısı, badem ve erik atılarak pişmeye bırakılır,
Meyveler yumuşayınca elmalar eklenir,
Yemek pişmeye başladığında bir bardak içinde suyla nişasta çözülür ve gül suyu ilave edilerek yemeğin üzerine dökülür,
Yemek böylelikle bağlanmış olur.
Yemeğin tuzu da kontrol edildikten sonra servise hazır...