05.08.2021 - 00:42 | Son Güncellenme:
Su böreğinde püf nokta yumurta ve hamurun inceliğidir. Kıymalı ve peynirli olarak yapılabiliyor. Doğu Anadolu'da ise özel civil peyniri ile yapıldığı biliniyor. Yumuşacık ve lezzetli su böreği için malzemeler araştırılıyor. Fırında ve ocakta olmak üzere su böreğinin iki farklı pişirme yöntemi var. Fırında su böreği...
Malzemeler
6 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un
İç malzemesi:
250 – 300 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Aralara sürmek için:
150 gr tereyağı (eritilir)
Haşlamak için:
Tuz
Su
Yapılışı
Yumurtalar tuzla beraber iyice çırpılır. Ardından yarım çay bardağı su eklenir.
Azar azar un ilave ederek hamur yoğurulur.
İç harcı için peynirler ezilir, maydanozlar minik minik doğranarak karıştırılır. Bu arada da hamur dinlendirilir.
Hamur on bezeye bölünür. Bezelerin kurumaması için üzeri örtülür.
Ardından bezeler un eşliğinde tepsi boyutunda açılır. Açılan hamurlar temiz bir yere serilir.
O arada büyükçe bir tencerede su kaynamaya bırakılır. Tencerede kaynatılan suya 2 yemek kaşığı tuz eklenir.
Böreğin pişeceği tepsi eritilmiş tereyağ ile yağlanır.
Yufkalar kaynayan tuzlu suda 30-35 saniye haşlanır. Sıcak sudan alınan yufkalar hızlıca ayrı bir kap içinde bulunan soğuk suya katılır. Böylece hamurun yapışması engellenir.
Böreğin alt zemini için beş tane yufka haşlanır ve her katı yağlanır eritilmiş tereyağıyla. Beş katın sonunda iç harç koyulur. Sonraki 5 yufka için azalan kaynamış suya ilave edilir ve kaynaması beklenir. Diğer 5 yufka da aynı işlemden geçer.
Son katın da üzerine bolca erimiş tereyağı dökülür ve fırçayla yayılır. Börek fırına girmeden önce dilimlenir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.