GündemAnkara TUSAŞ'ta terör saldırısı: 4 şehit, 14 yaralı

SON DAKİKA Ankara TUSAŞ'ta terör saldırısı: 4 şehit, 14 yaralı

23.10.2024 - 15:57 | Son Güncellenme:

TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerinde patlama ve silah seslerinin duyulması üzerine bölgeye güvenlik güçleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "4 şehidimiz var" dedi.

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'nin, Havacılık Bulvarı Kahramankazan Ankara yerleşkesindeki giriş kapısındaki patlamanın ardından, silah sesleri duyuldu. Güvenlik nedeniyle personelin sığınaklara yönlendirildiği belirtildi.

megaphone

İşte anbean yaşanan gelişmeler

BİRİ KADIN İKİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: 15.26'da bir terör saldırısı olmuştur. Bu saldırı olur olmaz ekiplerimiz buraya geldi. 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Maalesef değerli arkadaşlar 4 şehidimiz bulunmaktadır, 14 yaralımız var. Yaralılarımızdan 3'ünün durumu ağır. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Hangi terör örgütü olduğunu paylaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza burada yapılan operasyon bilgi verdik.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin ile görüşmesinde "4 şehidimiz var, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

PUTİN'DEN BAŞSAĞLIĞI

Rusya Devlet Başkanı Putin Erdoğan ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada Ankara'daki saldırıyı kınadı. Putin, "Terör saldırısı nedeniyle Türkiye'ye başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
BAKAN YERLİKAYA: 3 ŞEHİT 14 YARALI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıda maalesef 3 şehidimiz, 14 yaralımız var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Bu menfur saldırıyı lanetliyorum. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek🇹. Lütfen resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız." dedi.

NATO'DAN İLK AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara'daki saldırıyı kınayarak "Ankara'da ölü ve yaralılara ilişkin haberler endişe verici. NATO, Müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Terörizmin her türlüsünü şiddetle kınıyoruz ve gelişmeleri yakından izliyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: TÜRKİYE'NİN BAŞARILARI HEDEF ALINDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda şehit olan savunma sanayimizin kahramanlarına Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren güvenlik güçlerimiz olaya müdahale etmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca da adli soruşturma başlatılmıştır. Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır. Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir." dedi.

Haberin Devamı
BAKAN YERLİKAYA TUSAŞ'TA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, terör saldırısının düzenlendiği TUSAŞ'a geldi.

RTÜK BAŞKANI: YAYIN YASAĞI GELDİ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır." dedi.

DİCLE CANOVA: SALDIRIYI PKK YAPMIŞ GİBİ DURUYOR

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova: 3 terörist, birisi canlı bomba. İki terörist bir şekilde içeriye girdi. Şu an halen olay devam ediyor. Peki neden iki terörist etkisiz hale getirilemiyor? Yerlerini tespit etmek konusunda tedbirli davranışlar içerisinde güvenlik güçleri, ellerinde rehine olma ihtimaline karşı hassas ve temkinli davranıyorlar.

SORU İŞARETLERİ

Dün MHP liderli Bahçeli silahları bıraksınlar çağrısı yapmıştı. Arkasına Cumhurbaşkanı Erdoğan da Cumhur İttifakı’nın açılımı doğru okunmalı demişti, uzatılan en doğru anlamlandırılmalı demişti. Hemen arkasında terör eylemi gerçekleştirilmesi, böyle bir sürecin önünü kapatmak mı istiyorlar soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

TUSAŞ YETKİLİLERİ İSTANBUL'DAYDI

TUSAŞ yetkililerinin tamamı dün İstanbul’daydı, bu olay üzerine Ankara’ya hareket ettiler.

YAYIN YASAĞI GELDİ

TUSAŞ’a yönelik terör saldırısıyla ilgili yayın yasağı da konulmuş. Olay yerinin detaylarının gösterilmemesine dönük olsa gerek. TUSAŞ’a yönelik terör saldırısıyla alakalı bir yayın yasağı geldiğini söyleyebilirim.

NET TESPİT YAPMAK KOLAY DEĞİL

Belli ki birileri Türkiye’nin atabileceği, attığı adımlardan rahatsız olmuş gibi görünüyor. Daha önce Cumhurbaşkanı 1 Ekim’de Meclis’te yaptığı konuşmada Türkiye’nin içerisinde Anadolu’ya yönelebilecek birtakım tehditler olduğunu bahsetmişti. Bu olayı yaşamamız çok dikkat çekici. Eylemin oluş biçimine baktığımız zaman biraz daha PKK gibi duruyor şu an için net tespit yapmak kolay değil.

BAHÇELİ'DEN REST

Burada yeni bir çözüm süreci, müzakere gibi bir süreç değildi. Devlet Bahçeli dedi ki silahı bırakın, kendinizi feshedin gelin Türk yargısına teslim olun, ondan sonra sizinle belki konuşabiliriz, hala terör faaliyetleri sürerken sizinle konuşamayız mesajını vermişti. Dün MHP kulislerinin nabzını tutarak anlatmıştım Bahçeli acaba PKK’nın gerçek lideri Öcalan mı? Bunların ortaya çıkması için rest çekmişti.

Bu terör örgütü başka birtakım odakların kontrolü altında gittiği için silah bırakmayacak, bunu Bahçeli göstermeye çalıştı. Dünkü çıkışının bir ayağı buydu. Irak ve Suriye ayakları bundan sonra orada yaşanacak gelişmeler önemli diye.


Haberin Devamı
TERÖR SALDIRISINA SORUŞTURMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TUSAŞ'ın Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısıyla ilgili soruşturma başlattı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." dedi.

İŞTE SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİREN TERÖRİSTLER

TUSAŞ'taki terör saldırısını gerçekleştiren teröristlere ait olay anı görüntüleri de ortaya çıktı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin uzun namlulu silah kullandığı görüldü.




BAKAN KACIR: MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Konuşmaya çıkmadan önce TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım. Kendisi haberi doğruladı. Henüz detaylarla ilgili bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır. Biz bu yolda gece gündüz demeden büyük bir azimle gayretle kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Haberin Devamı
DİCLE CANOVA: TİCARİ ARAÇ PATLATILDI

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, "Orada bir ticari araç patlatıldı, bir grup terörisitten söz ediyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre 1-2 terörist içeri girmeyi de başardı, o nedenle çatışma hala devam ediyor demiştim. Şu sıralar bitti mi? Henüz teyitli bir bilgi yok. Çalışanların bir kısmı güvenlik nedeniyle sığınaklara indirildi." dedi.


"ASILSIZ İDDİALARA İTİBAR ETMEYİNİZ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerinde yaşananlarla ilgili asılsız iddialara itibar edilmemesini istedi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, "TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde yaşananlar ile ilgili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.


BAKAN YERLİKAYA: ŞEHİT VE YARALILARIMIZ VAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan saldırıya ilişkin açıklama geldi. Bakan Yerlikaya, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız." dedi.


Haberin Devamı
'BÜYÜK BİR TESİS'

Olayla ilgili bilgileri aktaran CNN Türk Muhabiri Paşa Alyurt:

“Nizamiye çevresinde olduğu belirtilen bir süreç. TUSAŞ yoğun güvenlik önlemlerinin olduğu bir tesis. Türk savunma sanayii tesisleri arasına baktığımızda güvenlik bakımından yoğun bir önlemin alınmış olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. İçerisinde binlerce çalışanı olan bir tesis. Emniyet mensubunun bölgeye gönderilmiş olduğunu ifade edelim. Ambulans ekiplerinin de bölgeye sevk edilmiş olduğunu ifade edelim. Yine bir iddiadan bahsedecek olursak zira çok sıcak bir gelişme, bombalı saldırı iddiası da var. Ancak bu teyit edilmiş bir bilgi değil. Çok sıcak bir gelişme olduğu için sürecin emniyet ekipleri tarafından yapılan tespit çalışmalarının ardından daha net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade etmiş olalım.
Müdahale sürecinin ilk etapta TUSAŞ’ın kendi güvenlik görevlisi bünyesinde çalışan personel tarafında yapılmış olduğunu ifade edelim. Akıncı üssüne oldukça yakın bir nokta burası. Ana nizamiyede TUSAŞ’ın çok sayıda kapısı var.

Bu kapılarda servis yoğunluğu olan bir bölge. Şu anda çalışmalar devam ediyor. TUSAŞ yerleşkesinde 15 bin çalışan var. 15 bin çalışan burada vardiyalı olarak çalışıyor. Helikopter grubu, İHA grubu, uzay sistemleri grubu, milli muharip uçak mühendislik grubuna hizmet veren oldukça büyük bir yerleşke içerisinde olan bir tesisten bahsediyoruz.


CANLI BOMBA İDDİASI

Olay yerine çok sayıda özel harekat polisinin sevk edildiği öğrenilirken, canlı bomba saldırısının olduğu iddia edildi.


ÖNCE PATLAMA SONRA SİLAH SESLERİ

Ankara Kazan'da TUSAŞ tesislerinde patlama oldu. Silah seslerinin duyulduğu ve çatışma olduğu belirtildi.

TUSAŞ NEDİR?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir.