Osman Gençer

Osman Gençer

ogencer58@gmail.com

Tüm Yazıları

Harika bir çift..

İzmirli Ceyhan ve Fatma Olten çifti.. Ceyhan bey elektrik, Fatma hanım endüstri mühendisi..

Bir mühendislik firmasına sahipler, aynı zamanda imalat ve ticaret de yapıyorlar. Sanata karşı çok duyarlılar, hatta aşıklar. O tutkuları, bu özverili çifti İzmir’de Olten Filarmoni Orkestrası kurmaya kadar götürdü.

★★★

2013 yılında, bir sosyal sorumluluk projesi olarak ilk adımı atmayı kararlaştırdılar. Yola çıkarken, sanata ve sanatçıya verdikleri değeri somutlaştırmak ve sanatçının istihdam problemine dikkat çekmeyi de amaçladılar. İzmir’in ve ülkemizin sanatına katkıda bulunmayı hedeflediler.

Haberin Devamı

4 sanatçıyla Olten Filarmoni Orkestrası’nı kurdular.

2013’te ilk klasik konserlerini verdiler.

Ve sonrası büyüyerek, gelişerek devam etti hep..

Aralık 2013 tarihinde kurulan Olten Filarmoni Orkestrası ilk resmi sezonu olan 2014-2015 konser sezonundan itibaren düzenli konserlerine başladı.

Oltenler bugün ise 11. kuruluş yıllarını 50 sanatçıyı aşan kadrolarıyla gururla kutluyorlar..

★★★

Ancak, bu orkestranın farkı bir tasarımı var. Mesela.. Sanatçı gençlere istihdam sağlayıp, onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturmayı başardı.

Orkestrayı; deneyimli sanatçı kadrolarının hemen yan sandalyesinde oturan genç konservatuvar mezunları için sanatlarını icra edebilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, geliştirebilecekleri bir platform haline getirdi.

Mesela..

Eğitim vermek için Sanat Okulu, Sanat Evi ve Konser Evi kurdu.

Sanat Okulu niteliğindeki Sanat Evi, kısa zamanda sanatçıların buluşma noktası oldu, her yaştan öğrenciye çok sesli müzik sevgisi aşılandı ve enstrüman çalmaları öğretildi. Konser Evi ile, konservatuvar mezunu gençlerin ve alanında profesyonel olan sanatçıların izleyiciler ile buluşma ortamı oluşturuldu.

Mesela..

Uluslararası Taş Heykel Sempozyumları düzenlendi.

Sanat yolunda kalıcı bir etki bırakmak ve daha geniş kitlelere ulaşımı sağlamak için 2019 yılında Olten Sanat Vakfı kuruldu.

Geçen 10 yıl içinde dünyaca ünlü şef ve solistler ağırlandı, dünya ve Türk müziğinden, özgün projelere geniş bir yelpaze içinde konserler gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

★★★

Emek emek geliştirilen Olten Filarmoni Orkestrası, 2024-25 sezonunu geçtiğimiz gün ünlü piyanist Olga Scheps ile açtı.

Ama yine pek çok yenilikle karşımıza çıktı.. Bu dönemde, Olten Filarmoni Orkestrası Müzik Direktörü olarak, Rotterdam Filarmoni Orkestrası ve Helsinki Opera Bale geçmiş dönem şeflerinden Hollandalı Jurjen Hempel’in görev yapacağı duyuruldu. Sekiz sezon konserinden dördünü kendisinin yöneteceği açıklandı.

İhtiyaç sahibi öğrenciler için “Askıda Bilet” uygulamasının ardından, yeni sezonda konser sonrası konuk sanatçılara çiçek vermek yerine “Hayat İçin Sanat” sertifikası eşliğinde fidan bağışında bulunmaya başlandı.

★★★

Yani anlayacağınız..

Olten Filarmoni, bir orkestradan çok daha fazlasıdır.

Çok daha kapsamlı anlamı, çok kutsal değerleri vardır.

Ne mutlu bize ki, Fatma ve Ceyhan Olten gibi sanat için her türlü maddi-manevi fedakarlığa gözünü kırpmadan ve bıkıp usanmadan katlanan bir çifte sahibiz.

Haberin Devamı

Onlarla ne kadar övünsek azdır.