26.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Çiğdem Yılmaz / İstanbul
Çiğdem Yılmaz / İstanbul - Türkiye’de binlerce kadın uğradıkları şiddet nedeniyle sığınma evine başvuruyor. Peki sığınma evleri yeterli mi? Belediye Kanunu’nun 14. maddesine göre, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri açmak zorunda. Ancak ne yazık ki bu zorunluluğa birçok belediye duyarsız. 2016 yılında dönemin Başbakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, “Belediyeler Kanunu’nda nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere kadın konukevi açma zorunluluğu getirdik” diye açıklama yapsa da, uygulama hayata geçirilmedi.
Bakanlıktan genelge
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçen günlerde Bakanlığına bağlı tüm il müdürlüklerine “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu iç genelge gönderdi. Genelge kapsamında, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik sağlanacak, afet ve acil durumlarda kamu kurumlarının tesisleri konukevi olarak kullanılabilecek. Genelgeye ilişkin bilgi veren Yanık, “Bakanlık olarak hazırladığımız genelge ile şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyon ve iş birliğinin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 3 bin 500 ASDEP personelimizi bu alanda aktif kullanarak mücadeleyi sahada bir üst aşamaya taşıyoruz. Ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadeleye erkeklerin daha yoğun katılımını sağlamak üzere farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.
‘Desteğimiz tamdır’
Bakan Yanık’ın açıklamasını sığınma evleri bulunmayan İstanbul’daki belediye başkanları değerlendirdi. İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olan Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü genelgenin henüz kendilerine ulaşmadığını belirterek şunları söyledi: “Belediye olarak kadına yönelik şiddetle mücadele en hassas olduğumuz konulardan biri. Belediye bağlı henüz bir sığınma evimiz yok ancak bununla ilgili yürütmüş olduğumuz çalışmalarımız sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başlattığı mücadeleye desteğimiz tamdır. Kadınlarımızın sesi olma konusunda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.”
‘Üzerimize düşeni yaparız’
Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır: “İlçemizde bakanlığa ait kadın konukevi ihtiyaca cevap verdiği için yenisine ihtiyaç hasıl olmadı. Ancak ihtiyaç durumunda gereğini yapmak konusunda istekli ve hazırız. Hali hazırda da konuk evinin koşullarının iyileştirilmesi ve kapasitesinin arttırılması için üzerimize düşenleri yapmaya hazır.”
‘Kalıcı projeler geliştirmek şart’
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: “İlçemizde bir sığınma evi mevcut. Belediyemize ait ve konaklama imkanı olan bir sosyal tesis hizmete açık. Sığınma evi yerine kadını sosyal yaşamın içine çekecek projelere odaklandık. Bizce sorunun kalıcı çözümü, şiddetin önüne geçecek, başta eğitim olmak üzere, anne baba okulu gibi projelere ağırlık vermek.”
‘Her türlü desteği vermeye hazırız’
Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz: “İstanbul’un en kalabalık ilçesiyiz ve çok fazla göçmen nüfusa sahibiz. Ancak belediyeye bağlı bir sığınma evimiz yok. Sığınma evi konusunda bizim de çalışmalarımız var. Bakanlığın bu konudaki kararını da olumlu buluyoruz. Her türlü desteğe de hazırız.”