Gündem'Sigarasız bir dünya mümkün'

'Sigarasız bir dünya mümkün'

31.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde yaşayan 7.4 milyar insandan yaklaşık 1 milyar 250 milyonunun sigara içtiği gerçeği, bilim insanları kadar uzmanları da telaşlandırıyor.

Sigarasız bir dünya mümkün

Geçtiğimiz yüzyılda yaklaşık 1 milyar insanın sigara nedeniyle beklenenden erken öldüğü düşünülüyor. Bu gerçeklerle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1987 yılında 31 Mayıs’ı Dünya Sigarasız Günü ilan ederken, uzmanlar ise sigaranın ölümcül etkilerine dikkat çekmeyi ve mücadele yöntemlerini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Sigarasız Yaşam Derneği (SARIAY) Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural da, sigara savaşçısı bir akademisyen. Hastanelerde yatan sigara bağımlıların anlattıklarıyla 200’den fazla gence sigarayı bıraktırdığını anlatan Prof. Dr. Kural, “Tütün sektörünün tek amacı yeni kurban ve müşteri sayısını artırmaktır. Bir paket sigaranın maliyeti 60 kuruşu geçmez. Oysa 12 TL’ye satılıyor. Evet, devlet yüksek vergiler alır ama tütün sektörü de çok fazla kazanır” dedi. Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Şaşmaz da, “İçicilerin zevk verdiği sandıkları sigara kurutulmuş zehirli bir ottur. Kuru ot tütün, yanınca dumanıyla canlılar için 4 binin üzerinde zararlı madde açığa çıkartır. İçinde radyo aktif, radyasyon, füze yakıtı, tiner, akü metali, tüp gazı, böcek öldürücü, oje sökücü, amonyak, uyuşturucu, egzoz gazı barındırır. Ülkemizde yılda 119 milyar sigara içilmekte. Bu 320 kişiyi taşıyan bir uçağın düşmesi, her üç bin pakette bir ağacın kesilmesi demek. En önemlisi yılda 117 bin civarında insanımızı kaybediyoruz. Sigarasız bir dünya mümkün” diye konuştu.