20.04.2025 - 11:20 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na göre, Baltık Denizi üzerinde bir RAF Typhoon uçağı tarafından önlenen bir Rus Ilyushin Il-20M keşif uçağı (solda).
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait savaş uçakları, Rus savaş uçaklarından kaynaklanan tehdide karşı NATO hava sahasını savunmak amacıyla 48 saatten kısa bir süre içinde iki kez havalanmak zorunda kaldı. The Telegraph'ın edindiği bilgilere göre, İngiliz Typhoon jetleri bu hafta Kremlin'e ait uçakların NATO sınırına fazla yaklaşması üzerine iki ayrı olayda alarma geçirildi.
Bu müdahaleler, Donald Trump'ın Vladimir Putin'e karşı sabrını yitirmeye başladığı ve Ukrayna barış görüşmelerinden çekilmekle tehdit ettiği ve 30 saatlik kısa Paskalya Ateşkesi'ne girişle aynı dönemde gerçekleşti.
BALTIK DENİZİ ÜZERİNDE HAVALANDI
Salı günü, Polonya'daki Malbork hava üssünde konuşlanmış iki Typhoon uçağı, Baltık Denizi üzerinde bir Rus casus uçağını engellemek üzere havalandı.
Bundan 48 saatten daha kısa bir süre sonra, Kaliningrad'dan (Polonya ile Litvanya arasında kalan Rus toprağı) kalkış yapan kimliği belirsiz bir uçağı engellemek için başka iki Typhoon daha gönderildi.
Savunma Bakan Yardımcısı Luke Pollard, The Telegraph’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Birleşik Krallık, NATO'ya olan bağlılığında sarsılmazdır. Rusya’nın saldırganlığı artarken ve güvenlik tehditleri yükselirken, müttefiklerimize güvence vermek, düşmanları caydırmak ve ulusal güvenliğimizi korumak için değişim planımız doğrultusunda harekete geçiyoruz. Bu görev, İsveç ile omuz omuza hareket etme ve NATO hava sahasını nerede ve ne zaman gerekirse savunma yeteneğimizi gösteriyor. Bu da hem ülkemizde güvenliğimizi hem de yurt dışında gücümüzü pekiştiriyor.
Typhoon'lar da dahil olmak üzere altı RAF uçağı, üç hafta önce İsveç hava kuvvetleriyle ortak bir savunma operasyonu kapsamında Polonya'ya konuşlandırıldı. Kaynak: Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı.
ALTI UÇAKLIK FİLONUN PARÇASI
Bu uçaklar, yalnızca üç hafta önce İsveç hava kuvvetiyle ortak bir savunma operasyonu kapsamında Polonya'ya konuşlandırılmış altı uçaklık bir filonun parçası.
Normalde İskoçya'daki RAF Lossiemouth üssünde bulunan uçaklara yaklaşık 200 İngiliz askeri personel de eşlik ediyor.
Uçakların konuşlandırılması sırasında, Kanat Komutanı Christopher Jacob, "Her türlü tehdide karşı koruma sağlamak üzere savunma ve caydırıcılık görevini yerine getireceklerini" söylemişti.
'RUSYA, DAHA SALDIRGAN'
Rusya, İngiliz basınına göre üç yıl önce Ukrayna'yı işgalinden bu yana, NATO ülkelerinin hava savunmalarını test etmekte giderek daha saldırgan bir tavır sergiliyor.
Kasım ayında, Lossiemouth’tan iki jet, Birleşik Krallık hava sahasına yaklaşan bir Rus bombardıman uçağını engellemek üzere havalandı.
Şubat ayında ise Norveç hava kuvveti, Arktik Daire’de Kremlin’e ait iki bombardıman uçağı ile onlara eşlik eden savaş uçaklarını engellemek için F-35 jetlerini görevlendirdi.
Son Rus hava sahası ihlalleri, Beyaz Saray ile Kremlin'in uzun süreli ve kalıcı bir ateşkes ve Ukrayna barış anlaşması üzerine yürüttüğü müzakerelerin sürdüğü bir döneme denk geliyor.
RAF İLK KEZ GÖREVE ÇAĞIRILDI
Bu gelişmeler, İngiliz hükümetinin ABD'yi Avrupa'daki askeri varlığını azaltmaktan vazgeçirmeye çalışırken, Rusya'dan gelen tehditlerin arttığına dair sunduğu yeni kanıtlar arasında yer alacak.
Gelişme aynı zamanda RAF'ın Avrupa'nın hava savunmasını güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir NATO görevi olan Operation Chessman (Satranç Operasyonu) kapsamında ilk kez göreve çağrılması oldu.
Bakanlar, bu son hava sahası gerginliğinin Rusya’nın Batı askeri ittifakını test etme konusundaki saldırganlığının giderek arttığını gösterdiğini belirtti.
TRUMP'IN SÖZLERİ, PUTİN'İN KISA ATEŞKESİ
Trump, bu hafta başında, Moskova'nın yaklaşımına karşı sabrının tükendiğini ima ederek müzakerelerden çekilmeyi düşündüğünü açıkladı. Bu gelişmenin ve 48 saatlik gerilimin ardından Cumartesi günü Putin, Hristiyanların kutsal Paskalya Bayramı sebebiyle Cumartesi 18.00'den Pazartesi 00.00'a kadar 30 saatlik bir ateşkes ilan etti.
Geçen ay, Putin, ABD’nin önerdiği ve Kiev tarafından kabul edilen ateşkesi reddetmiş ve o zamandan bu yana Ukraynalı sivillere yönelik bombardımanlara devam etmişti.
Britanya ve diğer Avrupa ile Batılı ülkeler, bir barış anlaşması sağlanması halinde Ukrayna'ya barış gücü göndermek üzere 'gönüllü ülkeler koalisyonu' oluşturdu.
Anlaşmaya göre, Birleşik Krallık ve diğer müttefik ülkelerden askerler, Rusya'nın Ukrayna'yı yeniden işgal etmeye kalkışmasını önlemek amacıyla Ukrayna'da konuşlanacak.
Başbakan Sir Keir Starmer, ABD'yi bu planın "güvence sağlayıcısı" olmaya ikna etmeye çalışıyor; yani yeni bir Rus saldırısı durumunda devreye girmesi bekleniyor.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.