GündemSessiz tehdit, yayılma riski yüksek!

Sessiz tehdit, yayılma riski yüksek!

06.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız Marburg virüsünün Ruanda’dan Almanya’ya sıçradığı endişesi, Avrupa’daki yetkilileri alarma geçirdi.

Sessiz tehdit, yayılma riski yüksek

DİDEM SEYMEN / HABER MERKEZİ - Ruanda’da 36 vaka ve 11 ölümün bildirildiği virüsün, komşu ülkelere yayılma riski var. Ebolaya benzerliğiyle bilinen Marburg virüsü, ölümcül hemorajik ateşe neden olması nedeniyle ciddiye alınması gereken bir tehdit.

Haberin Devamı

Virüs hakkında bilgi veren Biruni Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Müberra Hraloğlu, ilk başta grip benzeri belirtiler ortaya çıkaran virüsün, hastalık ilerledikçe iç ve dış kanamalara yol açtığını aktararak, ”Bu aşamada hastanın ölüm riski artar. Virüs, enfekte bir kişinin kanı, vücut sıvıları veya dokularıyla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Özellikle sağlık çalışanları, enfekte kişilerle temas halinde oldukları için büyük bir risk altındadır” dedi. Marburg virüsüne karşı onaylanmış bir tedavi veya aşı bulunmuyor. Erken müdahale ve yoğun bakım desteği, hayatta kalma şansını artırabiliyor.

DSÖ'DEN TIBBİ DESTEK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ruanda’da ölümlere sebep olan Marburg virüsünün yayılmasını önlemek için ülkeye tıbbi destek verecek. Ruanda Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, DSÖ’nün virüsü engelleme amaçlı tedbirleri güçlendirmeye yardımcı olmak üzere acil tıbbi malzemeler ve uzmanlık desteği sağlayacağı aktarıldı.

Haberin Devamı

Klinik bakımın yanı sıra enfeksiyon önleme ve kontrol malzemelerinden oluşan bir sevkiyatın hazırlandığı belirtilen açıklamada, DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti’nin "Ruanda'yı desteklemek ve bu virüsün yayılmasını hızlı ve etkili bir şekilde durdurmak için tüm kritik salgın önlemlerini hızla harekete geçiriyoruz." ifadelerine yer verildi.

 

 

CENAZE TÖRENLERİNE SINIRLAMA GETİRİLDİ

Öte yandan BBC’nin haberine göre, Ruanda Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla virüs nedeniyle ölenlerin cenaze törenlerine sınırlama getirdi.

Marburg virüsüyle mücadele için hazırlanan yeni kılavuzda, hastalıktan ölen bir kişinin cenazesine 50'den fazla kişinin katılmaması gerektiği belirtildi. Kılavuzda, hastanedeki hastalara 14 gün boyunca ziyaretçi kabul edilmeyeceği ve hasta başına yalnızca bir bakıcıya izin verileceği aktarıldı.

Ruanda Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsü sebebiyle 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Hastalığın teyit edilmesinden bu yana 20 vaka tespit edildiği, Marburg virüsünden etkilenenlerle temasta bulunan yaklaşık 300 kişinin takibe alındığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

ÖLÜM ORANI YÜZDE 88

Ebola virüsü ile aynı aileden gelen Marburg virüsünün bulaştığı kişilerde ölüm oranı yüzde 88'lere kadar çıkabiliyor. Yarasalardan insanlara bulaşan virüs, enfekte kişilere temas yoluyla yayılıyor. Belirtilerin arasında ateş, kas ağrıları, ishal, istifra ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı görülüyor.​​​​​​​ Dünya Sağlık Örgütü, virüse karşı özel tedavi veya aşının bulunmadığını ancak bir dizi kan ürünü, ilaç ve bağışıklık tedavisinin geliştirildiğini açıkladı. (AA)