19.05.2018 - 13:49 | Son Güncellenme:
Günler uzun, havalar sıcak
Ramazan ayında, kimileri açlıktan muzdaripken, özellikle dışarıda çalışan insanlar susuzluktan muzdarip olabiliyor. Açlığa daha uzun süre dayanabilen insan vücudu, biyolojik olarak susuzluğa daha kısa süre tahammül edebiliyor. Uzun ve sıcak olan bu günlerde de bu konular gündemde epey yer kaplıyor. Bunun için kendimizi güneşten (özellikle öğlen saatlerinde) mümkün olduğunca korumalıyız. Çok terlememeliyiz, dışarı çıkmak gerekiyorsa ince ve açık renkli kıyafetlerle hatta şapka ve gözlük ile çıkmalıyız.
Bol sulu gıdalar tüketmek önemli
Salatalık, karpuz, ayran, meyve ve meyve suları ile sebzeler içerdikleri su miktarı bakımından akla ilk gelen besinlerdendir. Su oranları fazla olan besinler tüketmek gün boyu susuz kalacak olan bünyeye takviye yapmaktadır. Her ne kadar sulu besinlerle beslenmek önemliyse de günde en az iki buçuk, üç litre suyu da tüketmek gerekir. Suyu, iftar ve sahur arası düzenli aralıklarla almak en uygun yöntemdir.
Bunları yememelisiniz
Vücudu susuz bırakacak, sizi susatacak, midenizi ve sindirim sisteminiz olumsuz yönde etkileyecek olan gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmanız gerekmektedir. Sahurda yedikleriniz gün boyu o size eşlik edecek en önemli yardımcılarınızdır. İşlenmiş et ürünleri, bol tuzlu gıdalar, hazır konserve yiyecekler, kızartma, atıştırmalık, paketli ürünler, dondurulmuş gıdalar çok fazla tuz içerdiğinden bunların tüketilmemesi gerekir. Sizleri susatmaya ve çabucak acıktırmaya yöneltecek şekerli ürünleri, hamur işlerini ve yağlı yemekleri de tüketmemelisiniz.
Sahurda sizi tok tutacak, protein miktarı bakımından zengin yoğurt, yumurta, süt, meyve, sebze, peynir gibi besinler size çok daha yardımcı olacaktır. Uzmanlar da sahurda daha çok kahvaltı ağırlıklı gıdaları tüketmenizi söylemektedir.