GündemRamazan ayında iftar menüsü nasıl olmalı?

Ramazan ayında iftar menüsü nasıl olmalı?

11.05.2018 - 12:19 | Son Güncellenme:

11 ayın sultanı ramazan, bu sene de yaz aylarına denk geliyor. Sıcak günlerde susuzluk diğer günlere oranla daha fazla kendisini gösteriyor. Peki, ramazan ayı boyunca iftar sofraları nasıl olmalıdır? Yanıtları sizler için araştırdık.

Ramazan ayında iftar menüsü nasıl olmalı

Ramazan ayında beslenme

Haberin Devamı

Ramazan ayı günün büyük bir kısmını aç ve susuz geçirdiğimiz bir ay. Bu ayın yaz aylarına denk gelmesi beslenme ve sağlık üzerinde önemli etkiye sahip. Yaz ayları sıcaklık değerlerinin çok yüksek yaşandığı ülkemizde beslenme açısından dikkat edilmesi gereken bir ay. Gün içerisinde çokça susuz kalındığı için iftar menüsü ve iftarda yenecekler ile iftar ve sahur arası tüketilecek olan besinlere dikkat etmek önem kazanıyor. Bununla birlikte gün içerisinde susuz kalındığı için tüketilecek su miktarı da önemli bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ramazan ayında iftar menüsü nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli?

İftarda nelere dikkat edilmeli?

Ramazan ayında, gün içerisinde yemek yemediğimiz için iftar zamanı yemek yerken dikkatli olmakta fayda var. Gün içerisinde midemize besin girmediğinden bir anda yemek yemeye başlamak sağlık açısından zararlı olabilmektedir. Bu sebeple uzmanlar iftarı yaparken ilk olarak mideyi yumuşatmanın gerekli olduğunu söylüyorlar. Mideyi yumuşatmanın en iyi yolu ise çorba ile yemeğe başlamak. Bununla birlikte gün içerisinde su içilmediğinden iftar zamanı su tüketiminin de fazla olmaması gerekmekte. Su tüketimini iftar ve sahur arasına yaymak yine uzmanların tavsiye ettiği bir yöntem

Haberin Devamı

Bu sene de ramazan ayı yaz aylarına denk geldiğinden vücudumuz oruçlu iken çokça su kaybedecektir. Bununla birlikte iftarda ağır yemeklerden de kaçınılması gerekmektedir. Sıcak hava ve su kaybının etkisi ile ağır yemek tüketmek sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Ramazan ayının iftar menüsü nasıl olmalı

Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi sebebiyle bu ramazan, sofralarda ağır yemeklerin tercih edilmemesi tavsiye edilmektedir. Ağır yemeklere ek olarak fazla çeşit tüketimi de tavsiye edilmemektedir. Ramazan ayının iftar menüsü genellikle hafif, açlığı dindirici ve besleyici olmalıdır. Uzmanlar iftar sofralarında çok fazla çeşidin sağlık açısından olumsuz olabileceğini belirtmektedir. İslâm dini de iftar sofralarında sadelikten yanadır. Bu ay daha mütevazı sofralar kurulmalıdır. Bu sebeple iftar menüsü hafif ve besleyici olarak düzenlenmelidir. Bu hem sağlık açısından hem de dini açıdan önemli bir husustur. Sizler için aşağıda örnek bir iftar menüsü oluşturduk.

Haberin Devamı

Yayla çorba: hem besleyici hem de mideyi rahatlatıcı ve yumuşatıcı özellikte olduğundan iftarınızı bir kâse yayla çorbası ile açmak sizi rahatlatacaktır.

Fırın tavuk: kızartmaların aksine ramazan ayında az yağla fırında pişirilmiş yemeklerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Bulgur pilavı: pirinç pilavından farklı olarak besleyici değeri daha yüksek olan bulgur pilavı, ramazan aylarında pirinç yerine tüketilmesi tavsiye edilen besleyici ve sindirimi kolay doyurucu bir besin olacaktır.

Mevsim salata: salata ramazan ayında susuz kalmış bünyeler için sıvı alma konusunda yardımcı olacak en iyi besindir. Gün içerisinde ihtiyacınız olan mineral ve vitamini salatayı bol tüketerek alabilirsiniz.

Tavukgöğsü tatlısı: ramazan ayı boyunca tüketeceğiniz tatlıların sütlü ve serin tatlılar olmasına özen gösterin. Uzmanlara göre şerbetli tatlıları tüketmek susuz kalan vücudunuz için tehlikeli olabilmektedir.

Haberin Devamı

Uzmanlar ramazanda iftar menülerinde çorba, ana yemek ve salatanın yeterli olacağı görüşündedirler. Bunlara ek olarak tüketilecek tatlıların da hafif olması gerekmektedir.