30.03.2025 - 17:28 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump, Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin güvenilirliğini sorgulayan açıklamalarına sert tepki gösterdiğini ve "çok öfkeli" ve "kızgın" olduğunu söyledi.
NBC News'e açıklamalarda bulunan Trump, Rus liderin Ukrayna'da geçici bir hükümet kurulması çağrısında bulunarak Zelensky’nin görevden uzaklaştırılmasına yol açabilecek açıklamalarının "doğru yönde gitmediğini" söyleyerek tehditlerde bulundu.
'EĞER ONUN HATASI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRSEM...'
Trump, "Eğer Rusya ile Ukrayna’daki kan dökülmesini durdurmak için bir anlaşmaya varamazsam ve bunun Rusya’nın hatası olduğunu düşünürsem ki bu böyle olmayabilir, ama eğer Rusya’nın hatası olduğunu düşünürsem, Rusya’dan çıkan tüm petrole ikincil vergiler koyacağım." dedi ve ekledi:
'PETROLDE %50'YE VARAN VERGİ' TEHDİDİ
"Bu şu anlama gelir: Eğer Rusya’dan petrol satın alıyorsanız, ABD’de iş yapamazsınız. Tüm petrol için yüzde 25’lik bir vergi uygulanacak, hatta bu vergi yüzde 25 ila yüzde 50 arasında değişebilir."
İRAN'A DA TEHDİT: 'ÖYLE BİR BOMBALAMA OLACAK Kİ...'
Görüşme sırasında, Trump, İran’ın ABD ile nükleer silah geliştirmemesi için bir anlaşma yapmaması durumunda "bombalama" ve "ikinci dereceden gümrük vergileri" ile tehdit etti.
Trump, İran'a yönelik tehdidinde şu ifadeleri kullandı: "Eğer anlaşma yapmazlarsa, bombalama olacak. Bu öyle bir bombalama olacak ki daha önce hiç görmedikleri türden."
Trump, ABD ve İran yetkililerinin "konuştuklarını" belirtti.
Ancak, Pazar günü yapılan bir açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın nükleer programı üzerine ABD ile doğrudan müzakereleri reddettiğini, bu açıklamanın Trump’ın İslam Cumhuriyeti’nin en yüksek liderine gönderdiği mektuba İran’ın verdiği ilk yanıt olduğunu söyledi.
SIGNAL MESAJLARI SKANDALI
Trump'ın Putin'e yönelik yorumları, Cumartesi günü yaptığı ayrı bir telefon görüşmesinde, ulusal güvenlikle ilgili bir hata nedeniyle kimsenin işten atılmayacağını açıklamasının ardından geldi.
GRUBA YANLIŞLIKLA EKLEMİŞ
Hata, bir gazetecinin yanlışlıkla Yemen'e yönelik planlanan saldırıları tartışan bir Signal sohbet grubuna eklenmesiyle ilgiliydi. Bu hafta ortaya çıkan bilgilere göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz, The Atlantic dergisinin genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg’i, Trump yönetiminin üst düzey yetkilileriyle, bu ayın başlarında Husi militanlarına yönelik saldırı planlarını tartıştıkları bir sohbet grubuna yanlışlıkla eklemişti.
Beyaz Saray, olayı küçümsemeye çalışırken, Trump, NBC News ile yaptığı röportajda bunu defalarca "yalan haber" olarak nitelendirdi. Cumartesi günü yaptığı açıklamada başkan, "Ben insanları yalan haberler ve cadı avları yüzünden kovmam." dedi.
Trump, Waltz ve Savunma Bakanı Pete Hegseth'e hala güvendiğini, bu ikisinin de Signal sohbet grubunda yer aldığını ve planlanan saldırıların zaman çizelgesini önceden gönderdiğini söyledi.