18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Ferit Zengin - İstanbul
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan Prof. Dr. Betül Tanbay, Meltem Aslan Çelikkan, Hande Özhabeş, Ayşegül Güzel ve Çiğdem Mater ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı. Hakimliğe sevk edilen İstanbul Yiğit Aksakoğlu tutuklanırken, Yusuf Cıvır, Yiğit Emekçi ve Hakan Altınay adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Mine Özerden de adli kontrol şartıyla emniyetten serbest kaldı. Filiz Telek’in ise işlemlerinin devam ettiği kaydedildi. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Asena Günal ve Bora Sarı ise önceki gün serbest bırakılmıştı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 6 kişi için ise yakalama kararı bulunuyor.
‘Soros’tan 17 milyon TL’
Savcılığın hazırlattığı MASAK raporunda 2008 ile 2012 arasında Soros Vakfı üzerinden, Açık Toplum Vakfı’na 17 milyon TL aktarıldığı, aynı yıl içinde Anadolu Kültür AŞ, Asoka Vakfı gibi vakıflara da para transferinin yapıldığı tespit edildi. Tutuklu Mehmet Osman Kavala’nın, Asoka Vakfı’yla Ermenistan’a giderek sözde Ermeni soykırımıyla ilgili görüşmeler yaptığı, asıl amacının 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünde sözde soykırım adı altında Türkiye’yi özür dilemeye zorlatmak olduğu tespit edildiği öğrenildi.
FETÖ’cüler kadük bıraktı
İstanbul Emniyeti’ne hakim olan dönemin FETÖ polislerinin, 2013 Temmuz ayından başlayarak 8-9 ay süren teknik takip ve dinleme yaptığı, savcılığın ise soruşturmayı kadük bırakıp kovuşturma yapmadığı belirlendi. Dinleme tapelerinden, gözaltına alınan şüphelilerin yeni medya oluşturma faaliyeti içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların, kendi medyaları üzerinden gündem oluşturmasına yönelik çalışmalar yaptıkları da belirlendi.
‘Gaz ambargosu üzerine çalışıyoruz’
Soruşturma dosyasına giren tapelere göre, şüphelilerin Türkiye’ye biber gazı ambargosu uygulanması için çalışma yürüttüğü iddia ediliyor:
“Yiğit Ali Ekmekçi: Osman (Kavala) sana yolladım metni, imzalaman gereken şeyi
Osman Kavala: Nur hanım onu halledeceğim dedi.
Osman Kavala: Şimdi biz bir hazırlık yapıyoruz, devletin gazı kullanma yöntemleri değişmediği sürece, Türkiye’ye gaz ihracatına bir ambargo talebi üzerine çalışıyoruz.”
Başka bir tapede ise Gezi olaylarının siyasete etkisinin konuşulduğu öne sürülüyor. Kavala’nın, “Gezi’nin önümüzdeki dönem siyasete etkisi falan gibi işte yapmak lazım” ifadesi soruşturma dosyasında yer alıyor.