09.03.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkenin devrik lideri Beşar Esad’ı destekleyen militanlarla Heyet Tahrir Şam’a (HTŞ) bağlı güvenlik güçleri arasındaki son çatışmalarda yüzlerce Nusayri (Alevi) sivilin öldürüldüğünü açıkladı. Gözlemevinden gelen açıklamada, Alevi sivillerin kıyı bölgesinde güvenlik güçleri ve müttefik gruplar tarafından infaz edildiği bildirildi. Sivil kayıpların sayısının daha da yüksek olduğu iddia ediliyor. Bölgedeki çatışmalar sırasında saldırıya uğrayan binlerce aile, geceyi Rus ordusunun konuşlandığı Lazkiye’ye bağlı Hmeymim Üssü’nün içinde ve çevresinde geçirdi. Bölgeden gelen haberlerde sivillerle birlikte toplam ölü sayısının binin üzerinde olduğu iddia ediliyor. Sosyal medyada yayılan görüntüler, hayatını kaybeden sivilleri gösterirken, bölgedeki Alevi nüfusun büyük korku yaşadığı ifade ediliyor.
Şara’dan ‘teslim olun’ çağrısı
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, güvenlik güçlerine saldıran devrik Esad’a bağlı unsurlara seslenerek, “Çok geç olmadan silahlarınızı bırakın ve teslim olun” derken, güvenlik güçlerine de sivillere yönelik ihlallerin önlenmesi çağrısında bulundu.
Suriye Savunma Bakanlığı ise, 6-7 Mart’ta askeri ve güvenlik operasyonları sırasında yaşanan olası ihlalleri soruşturmak ve sorumluları yargılamak üzere acil durum komitesi kurulduğunu duyurdu.