12.04.2014 - 13:25 | Son Güncellenme:
Şevket Yaman - Ankara
Öztunç, YSK kararlarının ardından seçimde tarafsız olmadığı gerekçesiyle TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in istifa etmesini istemişti. Bunun üzerine TRT'den yapıman açıklamada, "Kamu görevini yaparken olması gereken tarafsız yönetimi unutup, kendisini makama getiren siyasal partinin basın sözcüsü gibi demeçler veren Sayın Öztunç, TRT kurumunun saygınlığına, tarafsızlığına ve güvenilirliğine zarar veremeyecektir. Tarafsızlığını kaybetmiş bir RTÜK üyesi bir başka kamu görevlisini istifaya davet edecek en son kişidir" denildi.
TRT'nin açıklaması üzerine RTÜK üyesi Öztunç, bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Bir kamu görevlisi üslubuna yakışmayan ifadelerin yer aldığı açıklamada TBMM tarafından RTÜK Üyeliğine seçilen şahsım hedef alınmış ve kontenjanını kullandığım siyasi partinin sözcüsü olduğum iddia edilmiştir.
Öncelikle TRT Genel Müdürlüğü’nün asılsız ve çirkin ifadelerini kendilerine iade ediyorum. TRT’nin dolayısıyla da Sayın Genel Müdür İbrahim Şahin’in tarafsızlığını yitirdiğini ben değil aslında Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararlar söylüyor. YSK’nın 15 Mart 2014 tarih ve 2014/769 sayılı kararında TRT’nin “ Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmüne aykırı yayın gerçekleştirdiği gerekçesiyle yaptırım uygulanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.
Kanun gereği görevden alınmalı
İstifa talebi benim kişisel görüşüm değil kanunun açık hükmü gereğidir. Üstelik seçim döneminde, TRT’nin ne denli tarafsız yayıncılık yaptığı, kamuoyu tarafından da iyi bilinmektedir.
Tarafımıza atfedilen taraflılık ifadelerini, YSK’nın TRT’yi mahkum ettiği üç yargı kararıyla iade ediyorum. TRT Genel Müdürü, kendi kuruluş Kanununu detaylı şekilde okursa, taraflı yayının ne demek olduğunu daha iyi görecektir. TRT bir kamu yayıncısı olarak TRT Kanununa riayet etmek zorundadır. Tarafsız yayın yapıldığının tespiti halinde, TRT Genel Müdürünün görevden alınacağını ben değil Anayasa ve Kanunlar söylüyor.
TRT Kanununun 13. Maddesinde bu durum çok açık bir şekilde belirtilmiştir: 'Genel Müdür, milli güvenliğin ve kamu düzeninin gerekli kıldığı, Devlet memuru olma niteliğini yitirdiği, ağır hizmet kusuru işlediği veya tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde, bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle ve Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile görevden alınır.' Tüm bu gerekçelerle TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin, TRT’nin saygınlığına, tarafsızlığına ve güvenilirliğine zarar vermektedir."