GündemNöbetleri özel eğitimle yendiler

Nöbetleri özel eğitimle yendiler

29.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada her 20 dakikada bir çocuğa otizm tanısı konuluyor. Türkiye’de 1.4 milyon otizmli birey olduğu tahmin edilirken, otizmli çocuk sayısının 350 bin olduğu belirtiliyor. Doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelirken, bu hastalığa karşı özel eğitimle birçok başarı öyküsüne imza atılıyor. 15 yıllık süreçte 282 bin 855 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yaratmayı başaran Tohum Otizm Vakfı, göz teması kuramayan ve konuşma güçlüğü çeken çocukların başarı öyküsüne öncülük ederken, otizmin neden olduğu sorunların üstesinden gelen çocuklar herkese örnek oluyor.

Nöbetleri özel eğitimle yendiler

‘Vakit kaybetmeyin’

Haberin Devamı

8 yaşındaki Bilge Kaan Yılmaz’da 2 yıllık özel eğitimle otizmin belirtileri ortadan kalktı. Anne Sibel Yılmaz şunları anlattı: “Kaan’da öfke nöbeti hariç tüm belirtiler vardı. Söyleneni tekrarlıyor, ‘anne, baba’ diyemiyor, sadece rakamlara ilgi duyuyordu. Ayrıca çamaşır, bulaşık makinesi gibi dönen aparatları olan aletlerin karşısında saatlerce donup kalıyordu. 5-10 dakikalık üstünkörü muayeneden sonra ‘Kreşe gönderin, bir şey kalmaz’ diyen doktorlar bile olmuştu. Tohum Otizm Vakfı’nda iki yıllık özel bir eğitimden sonra oğlumun otizm belirtileri ortadan kalktı. Kaan artık sağlıklı bir çocuk. Dersleri ve sosyal uyumu da çok iyi. Haftada üç gün tekvando kursuna gidiyor. Otizmli çocuğu olan ailelere tavsiyem, vakit kaybetmeden özel eğitim birimlerine gitmeleri. Devletin imkanları yeterli değil.”

Haberin Devamı

‘Aşılabilir engel’

4 yaşındaki Aslan Çınar Öveç de 1.5 yıldır özel eğitim alan çocuklardan. Çınar’ın bir şirkette yöneticilik yapan babası Orhan Öveç, “Oğlum 1.5 yaşına geldiğinde göz teması kurmaktan kaçınıyor, konuşma güçlüğü yaşıyordu. Oğlumuzla beraber anne - baba olarak biz de eğitim aldık. Otizmli çocukların en büyük ilacı sevgi, ilgi ve eğitim. Çınar’ın gelişimi inanılmaz. Artık konuşup göz teması kurabiliyor, sosyal aktivitelere katılabiliyor. Aileler pes etmemeli. Karamsarlık en büyük düşman. Otizm aşılabilir bir engel” dedi.

‘Çok sosyalleşti’

Serap Nair ise 9 yaşındaki kızı Esma Gökçen Nair’in eğitimden sonraki gelişimini şu sözlerle tarif etti: “Özel eğitimden sonra kızımda sosyallik tavan yapmış durumda. Esma göz teması bile kuramazken, aldığı özel eğitim sayesinde yetişkinlerle oturup saatlerce sosyal konulardan bahsedebiliyor. Özel eğitim sayesinde yaşıtlarıyla aynı seviyeye geldi. Okul notları ve arkadaşları ile uyumu çok iyi. Ayrıca heykel, resim ve drama kursuna gidiyor.”

2 bin çocuğa eğitim hizmeti

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, 30’u tam zamanlı, 120’si destek olmak üzere 150 öğrenciye eğitim hizmeti sunduklarını belirterek şu bilgileri paylaştı: “Bugüne kadar okulumuzda bin 904 çocuğumuz eğitim aldı. Özel eğitim okulumuzda ise 918 çocuğumuza burs desteği ile eğitim verdik. 36 büyük ulusal ve uluslararası proje yaptık. 12 bin 472 öğretmen, 1867 sağlık personeline otizm konulu eğitimler tertipledik. Ülkenin herhangi bir yerinden ücretsiz olarak ulaşılan ‘Otizm Eğitim Portalı’nı yayına açtık. 157 bin otizm eğitim kiti dağıtırken, ilk kez 55 bin çocuğu otizm riski taramasından geçirdik.”