GündemMEB’den özel okula ‘teşvik’te geri adım

MEB’den özel okula ‘teşvik’te geri adım

24.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni yönetmeliğe göre ‘teşvik’ değerlendirmesinde öğrencinin bir önceki yıldaki başarı durumu artık puanlandırılmayacak; olimpiyat ile ülke ve il genelindeki yarışmalardan elde edilen başarılar puanları artıracak. Nakil yaptıranların desteği kesilecek...

MEB’den özel okula ‘teşvik’te geri adım

Anayasa Mahke-mesi’nin (AYM) dershaneleri kapatan yasanın iptaline yönelik kararının gerekçesini açıklaması beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sürpriz bir yönetmelik değişikliğine gitti. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenleme ile bakanlık önce dönüşen dershaneler için planlanan, daha sonra tüm özel okulları kapsamasına karar verilen, “teşvik” programında geri adım attı.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve teşvik vereceği okullar ve öğrencilerle ilgili birçok, “daraltma”ya giden MEB’in yönetmelikte yaptığı değişiklikler özetle şöyle:
- Mevcut durumda hafta içi ders saatleri dışında ve hafta sonu sadece cumartesi günü verilen takviye kursları, bundan böyle pazar günleri de verilebilecek. Böylece öğrenci takviye kurslarından isterse her hafta sonu faydalanabilecek.
- Artık öğrenciler MEB’den eğitim öğretim teşviği alabilmek için, ağustos ayı sonuna kadar herhangi bir zaman diliminde başvurusunu yapabilecek. Ancak bundan böyle teşvik için yedek öğrenci kontenjanı ayrılmayacak.
- Teşvik alan öğrenciler eylül ayı içerisinde başka bir okula nakil olmaları halinde teşvik hakkını kaybedecek.
- Daha önce ailesi sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil olan öğrencilere tanınan teşvik fırsatı da ortadan kaldırıldı.
- Teşvik verilecek öğrenciler için hazırlanan puanlama formu da yeniden düzenlendi. Buna göre daha önce en fazla 20 puanlık kriterler üzerinden değerlendirilen öğrenciler, artık daha farklı bir puanlama modeline tabi tutulacak. Bu kapsamda öğrencinin bir önceki yıldaki başarı durumu artık puanlandırılmayacak. Öğrencinin Türkiye’yi uluslararası olimpiyatlarda temsil etmesine 70; ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda aldığı başarıya da 50 puan verilecek. Ailesinin aylık toplam geliri bin TL’den az olan öğrenciler 340; 10 bin 501 TL’den fazla olan öğrenciler ise sadece 40 puan alacak.

MEB personeline ayrıcalık
- Anne ve babasını kaybeden çocuklara yönelik yapılan “ayrıcalıklı puanlama”, bundan böyle MEB personelinin çocuklarına da uygulanacak. Buna göre anne ya da babası öğretmen olan çocuklara ekstra 70 puan verilecek.

‘Teşvik bölgesi’ kaldırıldı
- Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki öğrencileri dezavantajlı durumdan kurtaran, “teşvik bölgeleri” puanlaması da yeni düzenleme ile kaldırıldı. Daha önce gelişmişlik seviyesine göre 6. bölgede bulunan ve en dezavantajlı konumda bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki okullar, en yüksek teşvik puanı ile değerlendiriliyordu. Bundan sonra öğrencinin hangi bölgede okuduğunun teşvik hakkı kazanmasında etkisi olmayacak.
- Artık teşvik alacak okulun belirlenmesinde, dönüşüm programı değerlendirme puanı, okulun öğrenci puan ortalaması, okuldaki kayıtlı öğrenci sayısı, ilçedeki özel okul sayısı, okuldaki öğretmen sayısı, bina kontenjanı ve okulun grubu gibi kriterler de etkili olmayacak.
- Teşvik değerlendirmesinde eşitlik olması hali de yeniden düzenlendi. Buna göre eskiden puan eşitliği halinde öncelik, boş kontenjanı olan okullara veriliyordu. Bundan sonra boş kontenjan, teşvik önceliği için bir kriter olmayacak.
- Eğitim öğretim desteği kapsamında inceleme, soruşturma geçirip, 2. kez ceza alan özel öğretim kurumları 1 yıl süreyle teşvik alamayacak.

Haberin Devamı

İki yeni özel lise türü daha
- MEB özel okullarda burslu okuyan öğrencilere yönelik önemli bir düzenlemeye de gitti. Daha önce özel okullarda burslu okuyan öğrenciler eğitim öğretim desteğinden yararlanamıyordu. Artık yüzde 50’ye kadar burs alan tüm öğrenciler teşvik için başvurabilecek.
- Yönetmelik değişikliği ile iki yeni özel lise türü daha kurulduğu da ortaya çıktı. Buna göre artık Türkiye’de özel laboratuvar liseleri ile özel fen ve teknoloji liseleri de hizmet verecek.
- Dershanelerden özel okula dönüşen kurumların, binalarını MEB’in belirlediği standartlara göre düzenlemesi için konulan 1 yıllık süre şartı, 3 yıla çıkarıldı.
- Daha önce özel okullarda görevli öğretmenler en fazla 40 saate kadar ders okutabiliyordu. Yeni düzenleme ile meslek liseleri bu kapsamdan çıkarıldı.