Gündem Bakan Yumaklı duyurdu: Çanakkale'de yangın kontrol altında

Bakan Yumaklı duyurdu: Çanakkale'de yangın kontrol altında

18.06.2024 - 16:58 | Son Güncellenme:

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı. Çanakkale'deki yangınla ilgili peş peşe açıklamalar gelirken, Manisa ve İzmir'de de alevlerle mücadele var.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı.  Çanakkale yangını 24 saat sonra kontrol altına alınırken, 2 ilden daha yangın haberi geldi. Gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

MANİSA'DA ORMAN YANGINI

Manisa’nın Soma ilçesinde başlayan orman yangınına Orman İşletme Müdürlüğü ile Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekiplerince havadan ve karadan müdahale başladı.

İZMİR'DE YENİ ORMAN YANGINI

İzmir'in Karaburun ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale başladı. Alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor. Karaburun ilçesinde bulunan makilik alanda, saat 14.50 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarı etkisiyle yayılan alevlere, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 3 uçak, 1 helikopter, 11 arazöz, 3 su ikmal aracı ve 3 dozer ile müdahaleye başladı.
Alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

ÇANAKKALE YANGINI KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Çanakkale Eceabat'taki orman yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Yumaklı, "Şiddetli rüzgar sebebiyle bazı yerlerin aktif hale gelmesi mümkün olabilir mi diye kontrol ettik. İki kez alanın tamamının üzerinden geçtik. An itibarıyla Çanakkale Ecabat yangını kontrol altına alınmıştır. 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinası, 540 personel ile başlamıştık. An itibarıyla helikopterlerimiz, İHA’larımız, iş makinalarımız da dahil olmak üzere AFAD, valilik diğer kamu kurumları, özel sektördeki bazı kurumların da katılımıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık, bine yakın arkadaşımız da bu yangınla mücadeleyi gerçekleştirmiş oldu. Arkadaşlarımız ne kadar alanın hasar gördüğünü ayrıca yayınlayacaklar." dedi. Bakan Yumaklı, Çanakkale Boğazı’nın gemi trafiğine çift yönlü açıldığını da söyledi.

Haberin Devamı
BAKAN YUMAKLI ÇALIŞMALARI HAVADAN İNCELEDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı devam eden çalışmaları havadan helikopterle inceledi.

BİÇERDÖVER VE BALYA BAĞLAMA İŞLERİNE KISITLAMA GETİRİLDİ

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki orman yangınına müdahale  havadan ve karadan sürdürülürken, bir yandan da olası başka yangınların önüne geçilmesi için hasat ve balya bağlama işlerine kısıtlama getirildiğini bildirildi.

Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimizde 2024 yılı içerisinde sıkça meydana gelen yangınların birçoğunun tarımsal (biçerdöver ve balya makinası vb.) kaynaklı olması sebebiyle; ilimiz genelinde hasat sezonu boyunca balya makinalarında samanın parçalanması amacı ile takılan ve parçalama anında yangın çıkmasına neden olan haşbayların sökülerek balya makinelerinin kullanılmasına, 23 Haziran 2024 tarihine kadar devam edecek kuvvetli rüzgar ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle biçerdöver ile hasat ve balya bağlama işlerinin 19-22 Haziran tarihlerinde saat 06.00 başlayıp 11.00 da son verilmesi hususunda karar verilmiştir" denildi.

YANGIN NEREDEYSE 24 SAATTİR DEVAM EDİYOR

Eceabat mevkiinde çıkan yangın Büyük Anafartalar köyüne kadar yayıldı. Ekipler karadan ve havadan müdahaleye devam ediyor. Yangın henüz kontrol altına alınamadı.

Haberin Devamı
İZMİR YANGINI KONTROL ALTINDA

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, zeytinlikte çıkan yangın, ormana sıçramadan havadan ve karadan müdahaleyle 4 saatte kontrol altına alındı. Yangında, 15 hektar zeytinlik zarar gördü.

Kemalpaşa'nın Çiniliköy mevkisindeki zeytin ağaçlarının bulunduğu alanda, dün saat 17.00 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nün 1 yangın söndürme helikopterleri de bölgeye yönlendirildi. Ekipler, yangının ormana sıçramaması için mücadele ederken, Kemalpaşa-Torbalı yolu da tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı. Alevler ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle 4 saatte kontrol altına alındı. 15 hektar alandaki çok sayıda zeytin ağacının zarar gördüğü yangını soğutma çalışmaları sabah saatlerine kadar sürdü. Yangının kontrol altına alınmasıyla Kemalpaşa-Torbalı yolu da tekrar trafiğe açıldı.

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Çanakkale Boğazı gemi trafiği, orman yangınının devam etmesi nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir.” denildi.

'YANGININ İLERLEMESİ DURDURULDU'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada yangının durdurulduğunu ve kontrol altına alınmasına çalışıldığını duyurdu. Çanakkale yangının can kaybı olmadığını duyuran Bakan Yumaklı, 575 hektarın zarar gördüğünü açıkladı. 

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabından da bir paylaşım yaptı:

Haberin Devamı
BAKAN YUMAKLI GECE BOYUNCA YANGINLARI TAKİP ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de devam eden yangınları gece boyunca takip etti. Yangın Yönetim Aracı'nda sahadan bilgileri alan Yumaklı daha sonra yangın bölgesine geçti. Büyükanafartalar yangınının yanında Değirmendüzü Mahallesi'nde de yangın çıktı.

Ekiplerin hızlı müdahalesiyle yangının büyümesi engellendi. Bakan Yumaklı da Değirmendüzü Mahallesi'ndeki yangın bölgesine geçti. Yetkililerden bilgi alan Yumaklı ardından mahallede bulunan vatandaşlarla bir araya geldi.

DİKİLİ YANGINI SÜRÜYOR

Yangın, saat 01.00 sıralarında Çandarlı Mahallesi'ndeki otluk alanda başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, zeytinlik alana sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye 20 arazöz ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İlk belirlemelere göre, yangın nedeniyle bir balık çiftliği ve bir ev zarar gördü.

Öte yandan, devam eden yangınla ilgili açıklama yapan Dikili Kaymakamı Ali Edip Budak, ilk belirlemelere göre yangının rüzgar nedeniyle büyüdüğünü ve yangının site yakınındaki otluk alanda başladığını belirtti.

 

HAVADAN MÜDAHALE BAŞLADI

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında dün saat 16.05 sıralarında tarım arazisinde çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangın 14 saattir kontrol altına alınamadı. Havanın aydınlanmasıyla beraber helikopterlerle yangını kontrol altına almak için havadan da müdahale başladı.


Haberin Devamı
İZMİR'DE YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN ALANDA BÜYÜK YANGIN

İzmir'in Dikili ilçesinde yazlık siteye yakın otluk ve makilik alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen alevler nedeniyle sitenin tahliye edildiği öğrenildi.

Yangın gece saatlerinde ilçeye bağlı Çandarlı Mahallesi'nde bulunan Bimeyko Sitesi yakınlarındaki otluk ve makilik alanda başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, yerleşim yerlerinin yakınına sıçrayınca sitedeki vatandaşlar panik yaşadı. Öte yandan sitenin tedbir amacıyla tahliye edildiği de öğrenildi.

Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Havanın kararmasıyla birlikte yangını kontrol altına almak için havadan gece görüşlü 1 helikopter, 94 arazöz ve çok sayıda kara aracı ve 540 personelle müdahale devam ediyor.

HEDEFİMİZ EN KISA SÜREDE YANGINI KONTROL ALTINA ALMAK

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde devam eden orman yangınıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çanakkale Eceabat’ta yangını yakından takip ediyoruz. Orman kahramanlarımız alevlerle mücadelesini gece de sürdürüyor. Hedefimiz en kısa sürede yangını kontrol altına almak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
"YERLEŞİM YERİNİ TEHDİT EDEN HUSUS YOK"

Bugün 42 adet orman yangını olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu orman yangınlarının 22’si orman içinde 20’si de orman dışında gerçekleşti. 5 adet yangın bizim üst risk grubunda dediğimiz yangın türünden gerçekleşti. Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak. Şuanda içinde bulunduğumuz Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde devam eden bir yangın söz konusu. Yine Uşak’ta devam eden bir yangınımız var. Diğerlerinin hepsi kontrol altına alındı. Eceabat’taki yangınla alakalı 16.05’te ilk tespit yapıldı. 16.11’den itibaren müdahale başladı. 9 uçak, 6 helikopter ile başlamıştık. Şuanda bu hava araçlarımız gün batımı nedeniyle inmek durumunda kaldılar. 1 gece görüş helikopteriyle hava araçlarımız devam etmiş olacağız mücadeleye. Şu anda 94 adet arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçlarımız ve 540 personelimizle mücadeleye devam ediyoruz. Kurumların işbirliğiyle birlikte. Büyük Anafartarlar köyünü tedbiren boşaltılmasını istemiştik. Onun dışında herhangi bir yerleşim yerini tehdit eden bir husus yok. Bu köyden de herhangi şekilde sağlık sorunu yaşayan yada can ve mal kaybı söz konusu değil. Gelibolu Tarihi Alanına girişler durdurulmuştu. Şu anda 28 kilometre saat rüzgar hızı söz konusu. Nem yüzde 68, sıcaklık 23 derece, yani şartlar bizim lehimize çok şükür devam ediyor. İlk tespitlerimize göre tabi nihai durumunda bilgisini vereceğiz ama tahminimize göre 300 hektarlık bir alanın etkilenmesi söz konusu. Uşak’taki yangınla ilgili bilgi vermek istiyorum. Saat 18.30’da başladı. 8 dakika sonra ilk müdahale başlandı. 1 helikopter, 33 kara aracı ve 161 personelle burada mücadeleye devam ediliyor. Elbette bunu sıklıkla dile getiriyoruz. Yangınla mücadelede sizin kabiliyetiniz, ülkenizin kapasitesi elbette çok mühim ve çok şükür ki bu konuda herhangi bir problemimiz yok. Ancak biz yangının çıkmamasını önceliyoruz ve başarının burada olduğunu her seferinde dile getiriyoruz. Ancak maalesef iklim değişikliğinin son derece büyük etkilerini yaşadığımız bu günlerde hele ki Akdeniz Havzası'ndaki ülkemizin bundan çok daha fazla etkileneceğini de düşündüğümüzde çok daha fazla ihtimam göstermemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bir hususu daha vurgulamak istiyorum. Özellikle orman dışı alanlarda çıkan yangınların büyük bir çoğunluğunun aslında dikkatsizlik sebebiyle çıktığını da gözlemliyoruz. Ben burada bilerek ya da bilmeyerek doğrudan ya da dolaylı hiç fark etmez orman yangınına sebep olmanın çok ağır müeyyidelerinin olduğunu bütün vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Biz çok büyük oranda vatandaşlarımızın desteğini alırken sorumsuz bir ya da birkaç kişinin ihmalinden ötürü çok büyük alanların etkilenmesini, bir ekosistemin zarar görmesini ya da tarım alanlarının ya da orman alanlarının zarar görmesini, burada yaşayan canlıların zarar görmesini hiçbir şekilde kabullenemiyoruz. Şu anda bütün kurumlarımız, bölge vekillerimiz hep beraber kol kola vermiş durumdayız. İnşallah şu andaki şartlar itibariyle arkadaşlarımızın mücadelesinden belli bir zaman içerisinde bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bizi büyük endişeye sevk edecek bir durum yok. Ancak dediğim gibi hava şartlarının değişmesi veya başka bir şart bizi başka bir yöne doğru götürebilir belki onu bilemiyorum. Bu konuda da düzenli olarak bilgi vereceğiz yine. Ben şimdiden Çanakkale'ye, Eceabat'a geçmiş olsun diliyorum. Ülkemizin bağımsızlık savaşında son derece önemli bu tarihi yarım adanın en ufak bir kısmının bile zarar görmesi bizim gönüllerimizde büyük yara açıyor maalesef. O yüzden tekraren geçmiş olsun diyorum. İnşallah çok fazla uzun saatler olmadan iyi haberi verebileceğimizi ümit ediyorum” diye konuştu.

MARDİN'DEKİ ÖRTÜ YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

Yangın, öğle saatlerinde Nusaybin ilçesi Beyasu mevkisindeki kırsalda, henüz bilinmeyen bir nedenle örtü yangını çıktı. İhbarla bölgeye itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Mahalleli de hava motorlarıyla ekiplere yardım etti. Yangın, ekiplerin 7 saatlik çalışmasıyla kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında 5 hektarlık alanın zarar gördüğü belirtilirken, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

 

GEMİ TRAFİĞİ AÇILDI

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında saat 16.05 sıralarında çıkan orman yangını devam ediyor. Ekipler yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan devam ediyor. Öte yandan orman yangını nedeniyle saat 17.00 sıralarında tek yönlü kapanan Çanakkale Boğazı saat 20.45 itibariyle tekrar açıldı.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Orman yangını sebebiyle tek yön açık olan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, çift yönlü olarak açıldı” denildi.

'BELİRLİ BİR NOKTADA TUTMAK İÇİN GAYRET EDİYORUZ'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul Yangın Harekat Merkezi'nden Çanakkale Eceabat'taki yangını takip etti. Yangının son durumuna ilişkin açıklama yapan Yumaklı, "Yangınla ilgili ilk bildirimi saat 16.05'te aldık. Arkadaşlarımız saat 16.11'de müdahaleye başladılar. Hava sıcaklıklarının arttığı şu dönemde; özellikle bu yangının da ziraat alanından çıktığını düşünürsek, vatandaşlarımızın çok daha hassas olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Anız yakma konusunun bir cezai yaptırımı olduğunu, hatta orman yangınına sirayet edecek şekilde olmasının çok daha ağır yaptırımlara sebep olacağını kendilerine tekrar hatırlatmış olalım. İklim değişikliğinin bize olan etkisinin yoğunlaştığını bugünlerde vatandaşlarımızla omuz omuza vererek yeşil vatanımızı korumakla ilgili bütün mücadele hep birlikte vereceğiz. Şu anda diğer bölgelerden takviye ekiplerini oraya sevk etmiş durumdayız. Şu an itibariyle rüzgar hızı saatte 40 kilometre. Bulunduğumuz bölgede nem oranı da aynı şekilde, yüzde 40'lar civarında. Hava sıcaklığı da yüksek seyrediyor. Arkadaşlarımız mücadeleye devam ediyor. Şu an için belirli bir noktada tutmak için gayretleri var. Ayrıca Büyük Anafartalar köyünün boşaltılmasını istedik. Diğer kamu kurumlarıyla birlikte omuz omuza vererek inşallah bu süreci de büyük bir sorun olmadan atlatacağız" dedi.

Bakan Yumaklı, açıklamanın ardından yangın bölgesine hareket etti.

MARDİN'DE ORMAN YANGINI

Mardin'in Midyat ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında yüzlerce dönümlük alan kül olurken, itfaiye ekiplerinin alevlere müdahalesi sürüyor. Taşlıburç mevkiindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbarla olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangında yüzlerce dönümlük alan kül olurken, itfaiye ekiplerinin müdahalesi devam ediyor.


TARİHİ ALANA GİRİŞLER DURDURULDU

Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Kumköy yakınlarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın nedeniyle Tarihi Alan'a geçişler durduruldu. Çanakkale Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Eceabat ilçesi civarında devam eden orman yangını nedeniyle Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanına girişler ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur" denildi.

MSB'DEN ÇANAKKALE YANGINIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarına destek için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 helikopter, 1 itfaiye, 1 arazi aracı ve personel görevlendirilmiştir." denildi.

MANİSA'DA YANGIN ÇIKTI

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde, Spil Dağı'nda orman yangını çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahale edildi

Yunusemre'nin Sultanyaylası Mahallesi sınırlarındaki Spil Dağı Turgutalp mevkisindeki ormanda saat 16.36'da bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Manisa Orman Bölge Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri yönlendirildi. Ekipler, yangına 2 uçak, 1 helikopter, 9 arazöz, 1 su ikmal ve 1 dozer ile müdahale etti.


2 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde Spil Dağı’nda çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle 2 saatte söndürüldü. İlk belirlemelere göre 10 dönüm orman zarar gördü.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ AÇIKLADI! YANGINA HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE EDİLİYOR

Çanakkale Valiliği, Eceabat ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale edildiğini açıklayarak, yangının büyüme riski olduğundan yakın civarda yaşayan vatandaşların teyakkuzda olmaları uyarısında bulundu.


Çanakkale Valiliği açıklama yaptı

Valilikten yapılan açıklamada, "Eceabat Kumköy köyü civarında devam eden orman yangınına Orman, AFAD, Belediye, İl Özel İdare ekiplerince uçak, helikopter, arazöz, itfaiye ve iş makinaları ile havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Büyük Anafartalar köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup, vatandaşlarımız Özel İdare, AFAD ve İl Sağlık müdürlüğü ekipleri tarafından Eceabat Gençlik Konuk Evine götürülerek misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın teyakkuzda olmaları önemlidir" denildi.

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİNİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, "Çanakkale Eceabat yangınına müdahalemiz sürüyor. Yine anız yakılmasıyla başlayan ve ormana sirayet eden yangına; 9 uçak, 6 helikopter, 67 kara aracımız ve 362 orman kahramanımızla müdahale ediyoruz" dedi.

ANAFARTALAR KÖYÜ BOŞALTILDI

Yangının büyümesi ihtimaline karşı Anafartalar köyü tamamen boşaltılırken, vatandaşlara Çanakkale Savaşı'nın yaşandığı tarihi Gelibolu yarımadasındaki 57. Alay ve Conkbayırı'na gitmemeleri uyarısı yapıldı.

 

TRAFİK ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, Akbaş mevkisindeki orman yangını nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecektir." denildi.

KIYI EMNİYETİ AÇIKLAMA YAPTI

Kıyı Emniyeti'nden yapılan açıklamada, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, Akbaş mevkisindeki orman yangını nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı" ifadeleri kullanıldı.

MÜDAHALE BAŞLADI

Eceabat ilçesi Kumköy mevkiinde yangın çıktı. Yükselen dumanları gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi. Yangına arazözler ile karadan, havadan ise helikopter ve uçaklarla müdahale başladı.