GündemKan hastaları için ilaçsız tedavi dönemi

Kan hastaları için ilaçsız tedavi dönemi

27.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de her yıl ortalama 550 kişi, kemik iliği ve kan hastalığı olan “kronik myeloid lösemi”ye (KML) yakalanıyor.

Kan hastaları için ilaçsız tedavi dönemi

Ülkedeki toplam hasta sayısının 2 bin 800 kişi olduğu belirtiliyor. Hastalar için umutlu haber ise Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Toprak’tan geldi.
Fransa’da geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan bilimsel araşırmanın sonuçlarını açıklayan Doç. Dr. Toprak, KML’nin 9 ile 22’inci kromozomların birer parçasının karşılıklı yer değiştirmesi sonucu ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa’da sonuçları açıklanan bir araştırma, hastaların yüzde 60’ında ilacı kesmenin mümkün olduğunu gösterdi. İlk tedaviden sonra uygun zamanda ilacın kesilmesinin ardından hastaların neredeyse yüzde 50’si iki yıl boyunca hayatlarına sorunsuz devam edebildi. İlacı bırakıp hastalığın geri geldiği yüzde 60 oranındaki kişilerin ilaca yeniden başladıktan sonra tedavi edilebildikleri de ortaya çıktı. Üstelik tedavi sonunda ilacı yeniden, ikinci defa kesmek mümkün. Bilim dünyası ilaçsız tedavi dönemine artık çok yaklaştı. Hastaların ilaç kullanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri çok olumlu bir gelişme.”
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Tiftik ise tanı ve tedavinin ihmal edilmesi halinde hastalığın 2-3 yıl içerisinde ölümcül boyutlara eriştiğini dile getirirken şöyle konuştu: “KML, en sık 50-60 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Belirtiler ise aşırı yorgunluk, gece terlemesi, dalak büyümesi, kemik ağrıları, karnın sol kısmında dolgunluk ve kilo kaybı. KML hastalarının yaklaşık yüzde 40’ında, kan sayımında tesadüfen ortaya çıkan yüksek lökosit değerleri görülüyor. Türkiye’de yaklaşık 2 bin 800 KML hastası bulunuyor.
Yeni yöntemlerden biri de ‘moleküler monitorizasyon’. Bu yöntem sayesinde moleküler yanıt düzeyinde sonuç alabilen hasta oranı yüzde 85’e yükseldi” dedi.

Haberin Devamı