İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 384'üncü güne girilirken, 42 bini aşkın insanın öldüğü katliam şimdi Lübnan'a yayılıyor. Lübnan'da 23 Eylül'de başlayan yoğun hava saldırıları 2 bine yakın can aldı.
Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde en çirkin ve vahşi soykırımı işlediğini belirtti.
Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 20 gündür sürdürdüğü katliamları kınamak için dünya halklarını yarın düzenlenecek "Öfke Cuması" eylemlerine katılmaya çağırdı.
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü: İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine düzenlediği saldırılarda 150’den fazla kişi öldü ve yaralandı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin İran'a saldırı planını onayladığı, yanıtın verilmesi için hükümetin kararının beklendiği aktarıldı.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Gallant ve Halevi, İran'a saldırı planlarını onayladı. Saldırının gerçekleştirileceği tarih için İsrail hükümetinin kararı ve onayının beklendiği ifade edildi.
Öte yandan İsrail ordu radyosuna konuşan bir yetkili, İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin sızdırılmasının ardından Tel Aviv yönetiminin saldırıyı ertelemek zorunda kaldığı yönündeki haberin doğru olmadığını savundu. Adı açıklanmayan yetkili, İsrail'in saldırı için "uygun zamanı seçeceğini" söyledi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Kamal Adwan Hastanesi Müdürü Dr. Hossam Abu Safia, İsrail ordusuna ait tankın hastanenin yoğun bakım servisini vurduğunu belirterek, serviste ciddi hasar meydana geldiğini ifade etti. Safia, “Hastane doğrudan hedef alındı” dedi.
İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik sürdürdüğü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 19 artarak, 2 bin 593'e yükseldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula, İsrail'in Suriye'yi Lübnan'a bağlayan El-Masna Sınır Kapısı'nı ikinci kez hedef almasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, bu saldırılara acilen son verilmesi çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerinde tarafların önümüzdeki günlerde bir araya geleceğini belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Lübnan için "Lübnan'ın uluslararası topluma ihtiyacı var." ifadesini kullandı.
On birinci kez Orta Doğu turuna çıkan ve hafta içinde İsrail'e inen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Katar'ın başkenti Doha'da.
İsrail'den Suudi Arabistan'a geçen Blinken, bugün ise Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü.
ABD ve Katar, aylardır bir sonuç vermeyen ateşkes müzakerelerindeki ara bulucular arasında.
Antony Blinken, Doha'da yaptığı açıklamada ateşkes müzakerelerine katılan ekiplerin önümüzdeki günlerde buluşacağını duyurdu.
Blinken ayrıca, ABD'nin Gazze Şeridi'ne 135 milyon dolarlık bir ek insani yardım göndereceğini de belirtti.
Washington, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'de öldürülmesinin ardından Filistinli grubu bir anlaşmaya ikna etmeyi deniyor.
Hamas lideri İsmail Haniye'nin başkent Tahran'da, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ise Beyrut'ta birkaç hafta arayla uğradığı suikastlar İran'ın düğmeye basmasına yetti.
Tarihte ikinci kez ezeli düşmanı İsrail'e saldıran İran, 181 balistik füze ateşledi. 1 Ekim akşamı gerçekleşen saldırıda bazı askeri üslerin isabet aldığı ilk kez İsrail ordusu tarafından kabul edildi, uydu fotoğrafları hasarı ortaya koydu.
Tel Aviv yönetimi İran'a misillemede bulunacağını duyururken, Ekim ayının üçüncü haftasında şok bir sızıntı gerçekleşti. Middle East Spectator tarafından 18 Ekim'de Telegram'da paylaşılan belgeler, ABD istihbaratına aitti.
İran bağlantılı hesaptan yapılan paylaşımda, "ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail'in İran'a kapsamlı saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli, Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansına ait son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı" denildi.
Belgelerde İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a saldırıyı hedefleyen bazı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejileri detaylı olarak anlatılıyordu. Söz konusu belgelerde ayrıca, İsrail ordusunun savaş uçakları, insansız hava araçları ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığı da yer aldı.
İngiliz The Times gazetesi ise, bir hafta önce sızan belgelerin İsrail'in İran'a misillemesini ertelettiğini yazdı. Haberini İsrail'deki görüşmelere dair bilgi sahibi bir istihbarat kaynağına dayandıran The Times, belgelerin sızmasıyla Tel Aviv'in alternatif bir plan geliştirdiğini bildirdi.
Gazeteye konuşan istihbarat kaynağı, "ABD belgelerinin sızması, bazı stratejileri ve bileşenleri değiştirme ihtiyacı nedeniyle saldırıyı geciktirdi. Bir misilleme olacak ama bu olması gerekenden daha uzun sürdü" dedi.
Habere göre, sızan belgelerde hiçbir muhtemel hedefin adı yer almasa da İsrail'e göre ayrıntılar İran'ın belli saldırı modellerini tahmin etmesini sağlayabilir.
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), halihazırda sızıntıya dair soruşturma yürütüyor.
İsrail'in yok ettiği Gazze'de son 24 saatte gerçekleşen saldırılarda 55 Filistinli yaşamını yitirdi. Savaşın başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise 42 bin 847'ye çıktı.
BRICS zirvesine ev sahipliği yapan Rusya lideri Vladimir Putin, Orta Doğu'daki tabloyu ve İran ile İsrail arasında keskin şekilde artan gerilimi değerlendirdi.
"Savaş bir yıl önce başladı ve şimdi Lübnan'a sıçradı" diyen Putin, bölgedeki diğer ülkelerin çatışmalardan etkilendiğini belirtti, Orta Doğu'nun topyekun bir savaşın eşiğinde olduğunu belirtti.
Yanında Çin lideri Xi Jinping otururken söz konusu açıklamaları yapan Vladimir Putin, "İran ve İsrail arasındaki çatışmanın derecesi keskin bir biçimde arttı. Bütün bunlar zincirleme bir reaksiyona benziyor ve tüm Orta Doğu'yu tam ölçekli bir savaşın kıyısına getiriyor" dedi.
Hizbullah, bugün sabah saatlerinde Akdeniz kıyısındaki İsrail şehri Nehariye'yi füze yağmuruna tuttu.
50'den fazla füzenin ateşlendiği saldırı öncesinde sirenler çaldı, hemen ardından patlamalar duyuldu.
İsrail basınına yansıyan haberlerde, saldırıda en az dört kişinin yaralandığı bildiriliyor.
İsrail ordusu ise, füzelerin çocuğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini söylüyor.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, artık elinde daha hassas füzeler olduğunu duyuran Hizbullah'ın İsrail'e halen 'askeri güce' sahip olduğu mesajını verdiğini aktardı.
Hizbullah'ın yalnızca iki günde 150'ye yakın füze fırlattığını kaydeden Khan, son bir ayda ağır darbe alan grubun buna rağmen İsrail için hala bir tehdit olduğunu da ekledi.
Lübnan'a yoğun hava saldırıları gerçekleştiren İsrail işgal ordusu, Suriye'nin başkenti Şam'ı bombardımana tuttu.
Çarşamba gününü Perşembe'ye bağlayan gece yarısı gerçekleşen hava saldırısındaki patlamalar, Şam'ın her yerinden duyuldu. Resmi haber ajansı SANA, Kefr Susa mahallesindeki bir binanın İsrail tarafından hedef alındığını duyurdu.
Hava saldırısında bir Suriye askerinin öldüğü, yedi kişinin ise yaralandığı açıklandı.
İsrail jetlerinin Şam'ın yanı sıra Hums kırsalını da vurduğu bilgisi var.
İsrail Pazartesi günü de Şam'daki bir aracı füzeyle vurmuş, ölen iki kişiden birinin Hizbullah komutanı olduğunu duyurmuştu.
İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye'de yüzlerce hava saldırısı gerçekleştiren İsrail ordusu, nadiren söz konusu saldırılara dair yorum yapıyor.
Suriye'deki saldırılar 7 Ekim'de Gazze'deki savaşın başlamasıyla artış gösterdi, kuzeydeki Halep bile hedef alındı. İsrail İran yanlısı milisler veya Hizbullah tesislerini hedef aldığını söylüyor.
23 Eylül'den bu yana Lübnan'ı hava saldırılarıyla vuran ve 1 Ekim tarihinde kara işgalinin başladığını duyuran İsrail, başkent Beyrut'u yalnızca bir gecede 17 kez vurdu.
Sabah saatlerinde ise güneydeki Yatır köyünde yaralıları tahliye eden Lübnan askerlerini bombaladı. Lübnan ordusu, tahliye sırasında gerçekleşen saldırıda biri subay üç askerin öldüğünü açıkladı.
İsrail, yalnızca dört gün önce de Lübnan ordusuna ait bir aracı hedef aldı ve bu saldırıda da üç asker öldü.
Lübnan'ın güneyindeki Hasbaya'dan savaşı izleyen Al Jazeera muhabiri Imran Khan, üç Lübnan askerinin daha öldürülmesini 'çok ciddi bir olay' olarak niteledi.
29 Eylül tarihinden bu yana toplam 13 Lübnan askerinin İsrail tarafından öldürüldüğünü kaydeden Khan, Lübnan ordusunun savaşmadığını ve yalnızca yaralıları tahliye ettiğini vurguladı.
İşgal birlikleri, geride kalan haftalarda Lübnan-İsrail sınır hattındaki BM barış gücü askerlerini de vurdu. Kısaca UNIFIL olarak adlandırılan barış gücünde birden fazla asker yaralanırken, İsrail tankının BM mevzisine girmesi şok etkisi yarattı.
Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden Hamas siyasi büro üyesi Musa Ebu Merzuk, Rus yetkililerle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.
Bu sabah Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov'la bir araya gelen Hamas yöneticisi, Moskova'dan Filistin'de bir birlik hükümeti kurulması için baskı yapmasını istedi.
Resmi haber ajansı RIA'ya konuşan Merzuk, Rusya'nın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a savaş sonrasında müzakerelere başlanması ve birlik hükümeti kurulması için baskı kurmasını talep ettiklerini söyledi.
Hamas yöneticisi Musa Ebu Merzuk, İsrail'le muhtemel bir rehine anlaşmasında ilk olarak Rus vatandaşları Alexander (Sasha) Trufanov ve Maxim Herkin'in bırakılacağını da açıkladı.
Hamas, İsrail ve Rusya vatandaşlıkları bulunan iki isimden 30 yaşındaki Trufanov'un bir subay, Herkin'in ise eski bir asker olduğunu söylüyor.
İsrail, Hamas heyetinin önceki aylardaki Rusya ziyaretine sert tepki göstermişti.