Gündemİstanbul’da su alarmı

İstanbul’da su alarmı

05.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Megakenti besleyen barajlarda su seviyesi yüzde 32’ye gerilemiş durumda. Yağmur yağmazsa 2.5 aylık su var. Önlem alınması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar yağmur bombası olarak bilinen bulut tohumlaması yapılabileceğini söylüyor.

İstanbul’da su alarmı

Mert İnan - Sonbahar döneminde yaşanan kuraklığın kış döneminin başlangıcından bugüne devam etmesi, İstanbul ve çevresinde ciddi susuzluk riskini gündeme getirdi. İstanbul’a su temin edilen barajlardan Istrancalar, Pabuçdere, Kazandere, Alibey ve Elmalı’daki seviye dibi görürken, diğer barajların genel doluluk oranı ise yüzde 32’ye gerilemiş durumda. İstanbul barajlarında bugün itibarıyla sadece 282 milyon metreküp su kalırken, hiç yağış olmaması durumunda mevcut barajların ancak 2.5 aylık ihtiyacı karşılayacağı belirtiliyor. İTÜ Mikrobiyal Ekoloji Grubu Başkanı Prof. Dr. Orhan İnce ise, barajlardaki su seviyesinin yüzde 20’nin altına düşmesi durumunda dipte biriken tortuların suya karışması riski bulunduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

İstanbul ve çevresini etkileyen kuraklık riskini Milliyet’e yorumlayan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul için önümüzdeki 15 günlük süreçte kar yağışı gözükmüyor. İçme suyu temininden daha büyük sıkıntı tarımsal kuraklıktır. Anadolu’yu etkileyen kuraklık devam ederse hem tarımsal üretimde düşüş hem de fiyatlarda ciddi artışlar görülür. İstanbul ve ülke genelindeki yağışlarda yüzde 50 azalma söz konusu. 15 Ocak ile 5 Nisan arası çok kritik. Açığı kapatmak için normalin iki misli yağış düşmesi gerekiyor ancak veriler bunun çok zor olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul barajları, yaz döneminde yüzde 50 doluluk oranıyla girerse Ağustos’ta susuz kalırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da su alarmı

Yüzde 20 artış

Prof. Dr. Şen, İstanbul genelinde bugünden itibaren halı yıkama, bahçe sulama gibi uygulamalara son verilmesi gerektiğini de dikkat çekerken, “Mevcut kuraklık nedeniyle bu yaz İstanbul’da havuz kullanımı da ertelenmeli. Şayet Ocak ve Şubat ayında hiç kar yağmaz ve yağış oranları da yüzde 50 daha gerçekleşirse kriz masası kurulması gerekir. Denizden su arıtma çok maliyetli ancak halk arasında yağmur bombası olarak bilinen bulut tohumlamasının yapılması gündeme alınabilir. Bulut tohumlarında gümüş iyodür ile kurubuz bulunuyor. İran, Rusya, İsrail, Çin ve ABD bulut tohumlaması yapan ülkeler arasında. Araplar’ın elinde 12 tane tohumlama için ayrılmış uçak ve sistem var. Bu konuda tecrübe sahibiyiz. Tohumlamayla yüzde 20’lik yağış artışı sağlanabilir” dedi.

DSİ eski yöneticilerinden, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise İstanbul’daki günlük su tüketiminin 3.1 milyon metreküp olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi:

“Kentte yıllık toplam tüketim 1 milyar 100 milyon metreküp seviyesinde. Melen’den günde ortalama 600 bin metreküp su çekiliyor. Kapasite 1 milyon 100 bin ancak Melen’den çekilen su miktarı yarı yarıya düşürüldü. Yıllardır İstanbul’daki su tüketim alışkanlıklarının değişmesinden bahsediyoruz ancak kimse umursamıyor. Gelinen noktada alarm zilleri çalıyor. Kuraklık devam ederse İstanbul yaz dönemini susuz geçirir. En büyük sıkıntı Avrupa yakasında İstanbul’a günde verilen 3.1 milyon metreküp suyun iki milyon metreküplük kısmını Avrupa yakası harcıyor. Avrupa yakasındaki barajların kapasitesi yetersiz. Avrupa yakasının su arz güvenliği Anadolu yakasındaki su teminine bağlı. Çok açık söylememiz gerek. Bu şehir bu yükü kaldırmıyor. Bir süre sonra Melen suyu da İstanbul’a yetmeyecek. Artık tersine göç stratejilerini masaya yatırılması gerekir.”