25.11.2009 - 14:37 | Son Güncellenme:
İstanbul Valiliği, önceki kurban bayramlarında yaşanan aksaklıklara ve istenmeyen görüntülere meydan vermemek için bazı tedbirler aldı.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’na dayanılarak çıkarılan "Yardım Toplama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" gereğince, kurban derisi ve bağırsak toplama yetkisinin Türk Hava Kurumu’na ait olduğu, uygulamanın kontrolü görevinin mülki idare amirlerine verildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, önceki bayramlarda yaşanan aksaklıklara ve istenmeyen görüntülere meydan vermemek için alınan tedbirler şöyle sıralandı: "İl ve ilçe hıfzıssıhha meclislerince alınacak kararlara uygun olarak ilçe merkezlerinde ihtiyaç duyulan sayıda ve büyüklükte tespit edilecek kurban satış ve kesim yerleri ile kesim ücretleri konusunda vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve duyurular yapılacak.
Tespit edilen kurban kesim yerlerinin alt ve üst yapısı, belediyelerce sağlanacak, bu yerler konusunda belediyelerle birlikte yapılacak detaylı planlama ve çalışmalar, kaymakamlıklarca tüm ilgililere duyurulacak ve sonuçtan valilik tarafından bilgi verilecek.
Kurban satış ve kesim yerleri, vatandaşların kolay ulaşabileceği, trafiği aksatmayan, araba park imkanı olan yerler olmasına dikkat edilecek ve bu yerlerde yeterince yönetici, din görevlisi, kasap, veteriner ve yardımcı personel bulundurulacak.
Kurban hizmetleri komisyonlarınca tespit edilen kesim yerleri dışında park, sokak ve meydan gibi yerlerde kurban kesimi kesinlikle yasaklanacak, kendi bahçesi ve özel mülkünde kurban kesmek isteyenlere hijyenik şartlara uymak kaydı ile müsaade edilecek.
Kurban kesim yerleri dışında kurban kesenlere mani olmak ve kesenler hakkında gerekli yasal işlemleri yapmak üzere ilçe emniyet müdürlüğü, ilçe jandarma komutanlığı ve ilçe belediyesinin işbirliği ile oluşturulacak motorize ekipler, yasaklanmış yerlerde kesim yapan, çevreyi kirleten kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında tutanak düzenleyerek 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8/1 maddesi gereğince para cezası uygulayacak.
Kaymakamlar, kendi ilçe sınırları içinde kalan E-5 ve TEM çevre yollarına yakın yerlerde yapılacak kaçak kurban kesimlerine karşı gerekli tedbirleri alarak istenmeyen ve olumsuz görüntülere mani olacak.
İ1 ve ilçe kurban hizmetleri komisyonları, bayram süresince afet yönetim merkezlerinde çalışarak görev ve denetim yapacak.
Bu amaçla oluşturulacak motorize ekipler, 4 günlük bayram süresince, sabahın erken saatlerinden itibaren denetimlerini sürdürerek tespit ettikleri kaçak kesim ve deri toplamayla ilgili bilgi ve yapılan işlemleri gün içinde ilçe afet yönetim merkezlerine bildirecek."