Gündem‘İmar barışı’ Uzungöl sakinlerine de yaradı

‘İmar barışı’ Uzungöl sakinlerine de yaradı

18.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“İmar barışı” uygulaması, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan binlerce kaçak yapı sahibini de harekete geçirdi. Uzungöl’de “İmar Kanunu’na muhalefet” suçundan 1.5 ile 4 yıl arasında hapis cezası alan ve binaları yıkım aşamasına gelen 862 kişi, uygulamadan yararlanmak için başvuru yapmaya başladı.

‘İmar barışı’ Uzungöl  sakinlerine de yaradı

Uzungöl’de işletmecilik yapan Süleyman Sezgin, yapıların yıkılmasını bekledikleri sırada gelen uygulamaya şaşırdıklarını ifade etti. Sezgin, “Ciddi yıkım sorunumuz vardı. Ayrıca belediyenin bizlere kestiği cezalar vardı. Bu cezaların bir bölümü ödendi bazılarında ise taksitlendirmeye gidildi. Bu ‘imar barışı’ ile en azından para ödeyip yapı imar kaydı alacağız. Bu da bizler için oldukça olumlu oldu. En azından yapılarımız devlet tarafından tanınmış olacak. Bir anda binalarımız yıkıldı yıkılacak derken böyle bir barışın gelmesi bizi oldukça şaşırttı” dedi.

Haberin Devamı

‘Düzen gerekiyor’

Uygulamanın olumlu sonuçlar doğuracağını anlatan otel ve restoran işletmesi sahibi Ali Keleş de “Uzungöl’de bulunan yapılar yüzünden para cezası, hapis cezası alanlar var. İmar barışı ile birlikte bu cezalar gidecek ve yapılarına izin hakkı doğacak. Böylelikle kaçak olarak nitelendirdikleri ve kaçak yapılardan almış oldukları vergileri, elektrik, su faturalarını resmi olarak alacaklar. Burada bir çarpık yapılaşma var. Fakat Uzungöl’ün geleceğinin kurtulması için gelen imarın oturtulması, bölgede güzel bir düzenin oluşturulması gerekiyor” diye konuştu.

‘İyimser bir tablo göremiyoruz’

Uzungöl Turizmi Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz ise uygulamanın ilerleyen yıllarda ciddi sorunları da beraberinde getireceğine dikkat çekti. Uzungöl’ün geleceğinden endişe ettiğini de kaydeden Akyüz şöyle dedi: “Uzungöl dünyada marka olmuş bir turizm merkezi. İmar barışı ile birlikte bu markaya yakışır bir turistik yer olması gerekirken, karmakarışık bir durumla karşı karşıya kalacağız. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği de merak konusu ama Uzungöl’ün geleceği ile alakalı iyimser bir tablo göremiyoruz. Yöre halkı bu durumu olumlu karşılasa da mantıklı düşündüğümüz zaman, gelen uygulamayla birlikte çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağımız aşikâr. Buradaki vatandaşlar, ‘10-20 yıl sonra yine imar barışı gelir’ düşüncesi ile hareket ediyorlar. Önlem alınması gerekiyor.”

Haberin Devamı

4 binden fazla
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan 4 bini aşkın kaçak yapı olduğu tahmin ediliyor. Bu yapıların sahiplerinin uygulamadan yararlanmak için başvuruda bulunduğu belirtildi. l SELÇUK BAŞAR, EMRE KOLTUK Trabzon DHA