GündemYurdun birçok bölgesine ilk kar düştü! Meteoroloji'den yeni uyarı

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü! Meteoroloji'den yeni uyarı

17.10.2024 - 19:04 | Son Güncellenme:

Ekim ayının ortalarında birçok bölgeden kar haberleri gelmeye başladı. Kış turizminin önemli merkezlerinden Ilgaz Dağı'na ve Uludağ'a da mevsimin ilk karı düştü. Meteoroloji'nin yeni raporunda peş peşe uyarılar yapıldı.

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü Meteorolojiden yeni uyarı

Kış turizminin önemli merkezlerinden Ilgaz Dağı'na mevsimin ilk karı düştü. Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan, kış turizminin önemli merkezlerinden Ilgaz Dağı'na mevsimin ilk karı yağdı.

Haberin Devamı

"Ilgaz Anadolu'nun sen yüce bir dağısın" dizeleriyle anlatılan Ilgaz Dağı'nın eteklerinde etkili olan sağanak, yüksek rakımlarda kar yağışına dönüştü. Doruk mevkisi ile 2500 rakımlı Küçük Hacet, Büyük Hacet tepeleri ve Kayak Merkezi'nde etkili olan kar yağışıyla fotoğraf tutkunları ile doğaseverler için güzel görüntüler oluştu.

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü Meteorolojiden yeni uyarı

Kar yağışını izlemek için dağa çıkan bazı vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirdi. Furkan Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün 17 Ekim ve ilk kar yağdı. Üniversite öğrencisiyim. Biz de kar yağışını merak ettiğimiz içi geldik. İlk kez geliyorum. Manzara çok güzel." dedi.

BURSA

Türkiye'nin önemli kayak ve kış turizm merkezlerinden Uludağ'da mevsimin ilk kar yağışı başladı. Oteller Bölgesi'nde hava sıcaklığının düşmeye başlamasının ardından kar yağışı etkili oluyor.

Haberin Devamı

Yağış nedeniyle bölgedeki otel ve pistler ile teleferik tesislerinin çatıları kısmen beyaz örtüyle kaplandı. Uludağ'da hava sıcaklığı en yüksek 2, en düşük sıfırın altında 7 derece ölçüldü.

ARDAHAN

Ardahan'ın yüksek kesimlerinde kar etkili oldu. Kent genelindeki sağanak, yüksek noktalarda kara dönüştü.

Yağışla Ardahan-Şavşat ve Ardahan-Ardanuç kara yolları ile Bülbülan Yaylası mevkileri beyaza büründü. Kentteki yüksek rakımlı dağların zirvesi de karla kaplandı.

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü Meteorolojiden yeni uyarı

DÜZCE

Bölgede gece saatlerinden itibaren etkisini gösteren soğuk hava ve sağanak, yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışının ardından Sinekli, Kardüz, Samandere ve Pürenli yaylaları beyaz örtüyle kaplandı. Yağışın bölgede etkisini sürdürmesi bekleniyor.Öte yandan Bolu'da Yedigöller yolu üzerinde bulunan Ayıkayası ve Çeledoruğu mevkilerinde de kar yağışı etkili oldu.

PALANDÖKEN

Gün boyu etkili olan sağanak, akşam saatlerinde, deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken'de kara dönüştü. Lapa lapa yağan kar Palandöken'i beyaz bürüdü. Kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan Palandöken'e otomobilleri ile çıkan vatandaşlar, farklı kentlerde yaşayan yakınlarına cep telefonu ile canlı yayın yaparak kar yağışını izletti.

Haberin Devamı

Karın Palandöken'e çok yakıştığını söyleyen Erzurumlu Ayşegül- Murat Koç çifti, cep telefonları ile bir süre çekim yaptıktan sonra hatıra fotoğrafı çektirdi. Ayşegül Koç, "Kent merkezinde yağmur yağıyordu. Palandöken'e karın yağdığını tahmin edince çıktık. Bir süre çekim yaptıktan sonra Antalya'da oturan yakınlarımıza karın yağışını cep telefonu ile canlı yayında izlettik. Çok şaşırdılar" diye konuştu.

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü Meteorolojiden yeni uyarı

Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde güvenlik görevlisi olarak çalışan Engin Dal ise "Palandöken yavaş yavaş beyaz gelinliğini giyinmeye başladı. Kar bu şehrin olmazsa olmazlarından. Bu yıl ikinci kez Palandöken'e kar yağıyor" dedi.

KARS

Kentte sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Sarıkamış ilçesinde Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin zirvesi beyaza büründü. Selim ilçesinde ise Allahuekber Dağları'nda kar etkili oldu. Kar yağışıyla yüksek rakımdaki köyler de beyaza büründü.

KARS-IĞDIR KARA YOLUNDA KAR YAĞIŞI NEDENİYLE ULAŞIM GÜÇLÜKLE SAĞLANIYOR

Haberin Devamı

Kentte sağanak yerini yüksek kesimlerde kar yağışına bıraktı. Kar yağışının aniden bastırmasıyla bazı sürücüler hazırlıksız yakalandı. Kars-Iğdır kara yolunun 2 bin 286 rakımlı Hanlar Geçidi'nde karla kaplanan yolda sürücüler güçlükle ilerleyebildi. Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ekipleri, bölgede kar küreme çalışması başlattı.

ANKARA

Ankara'nın Çamlıdere, Kızılcahamam ve Çubuk ilçelerinin yüksek kesimlerindeki yaylalarda kar yağışı başladı.
Kentte hava sıcaklıklarının aniden düşmesi sonrası yüksek kesimlerde kar yağışı görüldü. Mevsimin ilk karı ise Çamlıdere, Kızılcahamam ve Çubuk ilçelerinin yüksek kesimlerindeki yaylalara düştü. O anlar, cep telefonu kamerasına kaydedildi.

YURTTA HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre: Ülkemiz genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Güney Doğu Anadolu'nun doğusu ile Yozgat, Sivas ve Çankırı çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Karadeniz kıyıları, Bitlis, Muş, Van'ın kuzeybatısı, Diyarbakır, Siirt'in kuzeyi, Ağrı ile Iğdır'da yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın Ege kıyıları, Marmara ve Akdeniz’in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerde yer yer hafif zirai don olayı bekleniyor.

Haberin Devamı

Yurdun birçok bölgesine ilk kar düştü Meteorolojiden yeni uyarı

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarının iç ve güney kesimlerde 3-6°C azalacağı, ülke genelinde mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Karadeniz ile Ege kıyıları, Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa), Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/sa) eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Karadeniz kıyıları,Bitlis, Muş, Van'ın kuzeybatısı, Siirt'in kuzeyi, Ağrı ile Iğdır çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, heyelan, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Marmara, Karadeniz ile Ege kıyıları, Akdeniz'in iç kesimlerinde kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa), Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/sa) eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ZİRAİ DON TEHLİKESİ: Yapılan son değerlendirmelere göre; Karadeniz üzerinden gelen soğuk havayla birlikte bu gece İç Anadolu, İç Ege ve Göller Yöresi’nin yükseklerinde,don hadisesi beklendiğinden dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Yazarlar