DünyaSON DAKİKA... İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Yahya Sinvar, İsrail ordusu askerleri tarafından öldürüldü

SON DAKİKA... İsrail Dışişleri Bakanı Katz: Yahya Sinvar, İsrail ordusu askerleri tarafından öldürüldü

17.10.2024 - 16:49 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Gazze’ye saldırıda Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği açıklamasını yaparken, Hamas henüz konuyla ilgili paylaşımda bulunmadı. Gelişmeleri aktarıyoruz...

 

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL'DEN VİDEOLU PAYLAŞIM

İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyinde düzenlediği saldırıda Hamas lideri Yahya Sinvar’ın ölmeden önceki son anlarına ait olduğunu iddia ettiği dron görüntülerini paylaştı. Görüntülerde, yaralı şekilde koltukta oturan kişinin, kendisine yaklaşan drona elindeki cismi fırlattığı görüldü.

"ABD GÜÇLERİ DOĞRUDAN DAHİL OLMADI"

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Sinvar'ın öldürülmesi operasyonuna "doğrudan dahil olmadıklarını" açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, "Bu bir İsrail operasyonuydu. ABD güçleri doğrudan dahil olmadı." dedi.

Ryder, ABD'nin, İsrail'e rehinelerin kurtarılması ve rehineleri tutmaktan sorumlu Hamas liderlerinin bulunması için bilgi ve istihbarat katkısı sağladığını belirterek, Sinvar'ın öldürülmesini "önemli bir gelişme ve terörle mücadele başarısı" olarak niteledi.

HARİS: ADALET YERİNİ BULDU

ABD Başkan Yardımcısı Harris de konuyla ilgili kameralar karşısında yaptığı açıklamada, "Adalet yerini buldu." diyerek İsrail'i tebrik etti. Hamas liderlerine ilişkin tüm operasyonlarda Tel Aviv ile yakın çalışıp İsrail ordusuna destek verdiklerini kaydeden Harris, "Bugün, Gazze'deki savaşı nihayet sona erdirmek için bize bir fırsat sunuyor." ifadesini kullandı.

Harris, ateşkesin sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'ye yardımların girmesi konusunda da çağrıda bulundu. İsrailli yetkililerin Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatını kaybettiği açıklaması sonrası Netahyahu, Gazze Şeridi'ne saldırıların devam edeceğini söylemişti.

Haberin Devamı
BIDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Biden'ın Hamas lideri Sinvar'ın Gazze'nin güneyindeki saldırıda hayatını kaybetmesi üzerine telefonda görüştüğü bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede Biden'ın Sinvar'ın yaşamını yitirdiği saldırı nedeniyle Netanyahu'yu tebrik ettiği belirtildi. Netanyahu ile Biden'ın Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için "bir fırsat doğduğu" görüşünü dile getirdiği ve bu konuda ortaklaşa çalışmaya karar verdikleri kaydedildi.

'SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDER'

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze'nin kuzeyindeki toplumun büyük bir kısmının zorla yerinden edilmesinin savaş suçu teşkil edeceğini kaydetti.

NETANYAHU: SALDIRILAR DEVAM EDECEK

Netanyahu, Sinvar'ın yaşamını yitirdiğine yönelik Tel Aviv makamlarından gelen açıklama sonrası sosyal medya hesabından görüntülü mesaj yayımladı. Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini söyleyen Netanyahu, Hamas'ın "artık Gazze Şeridi'ni yönetemeyeceğini" ileri sürdü.

Netanyahu, "savaş bitmedi" diyerek Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğini belirtti. Gazze'deki İsrailli esirler konusuna değinen Netanyahu, bu esirleri geri getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı
İSRAİL DIŞİŞLERİ: HAMAS LİDERİ ÖLDÜ

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Gazze’ye saldırıda Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği açıklamasını yaparken, Hamas henüz konuyla ilgili paylaşımda bulunmadı. 

İsrail Başbakanı Binjamin Netahyahu "Çok kısa bir süre içerisinde Hamas lideri Sinvar'ın ölümünü tamamen teyit etmiş olacaklarını" söyledi.

WP: İSRAİLLİ YETKİLİ ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

ABD merkezli Washington Post gazetesi, ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkilinin Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünü doğruladığı haberini geçti. Habere göre, DNA testi Sinvar'ın kimliğini doğruladı. WP'nin haberine göre ise Hamas'tan konuyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi.

 

 

"BİNA TANKLA TARANDI"

Yahya Sinvar'ın "öldürüldüğünü" öne süren İsrail Ordu Radyosu, sabah saatlerinde bölgedeki bir binada "şüpheli hareketlenme" tespit edildiğini, ardından binaya yönlendirilen bir tankın namlusundan binanın ateşlendiğini iddia etti. Radyoya göre, saldırıdan sonra binaya gönderilen bir drone ile enkazı izleyen işgal ordusu, enkazda bulunan kişinin Sinvar olabileceğini düşündü ve üstlerine bilgi verdi. 

Haberin Devamı
CNN: BIDEN BİLGİLENDİRİLDİ

CNN International ABD Başkanı Joe Biden'ın Air Force One ile Almanya'ya giderken ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan tarafından İsrail üzerinden gelen detaylarla bilgilendirildiğini yazdı. CNN ayrıca, fotoğraf servislerinin Yahya Sinvar'a ait olduğu öne sürülen fotoğrafların sahte olmadığını doğruladını ancak fotoğraflardaki kişinin Sinvar olup olmadığını doğrulamadıkları bilgisini geçti.

Yazarlar