21.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Elif Altın / Umut Ünver - Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay’da yıkılan binaların enkaz kaldırma çalışmaları hızlandırıldı. Her sokakta onlarca kepçe, vinç enkazları kaldırarak hafriyat kamyonlarına molozları yüklemeye başladı. Şehrin her yanı moloz yığını. Enkaz kaldırma çalışmaları yüzünden oluşan tozdan dolayı göz gözü görmüyor. Bazı sokaklara çalışmalar yüzünden yayalar dahi giremiyor. Ağır hasar gören ve yıkılmayan binalar da iş makinalarıyla yıkılıyor. Ağır bir kokunun hâkim olduğu şehirde, güvenlik güçleri insanları hastalık yayılabileceği gerekçesiyle maskelerini çıkarmamaları ve takmaları konusunda uyarıyor.
Binlerce binanın yıkıldığı, binlerce insanın hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı Hatay’da ve Antakya ilçesinde enkaz kaldırma çalışmaları hızlandırıldı. Güvenlik güçleri de bu çalışmalar sırasında hastalık yayılabileceği endişesiyle sokaklarda yürüyen basın mensuplarına, vatandaşlara ve maske takmayan görevlilere, maske takmaları ve çıkarmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Evleri yıkılan ve iş makinalarının henüz girmediği bazı enkazlarda ise vatandaşlar yıkımdan geriye kalan eşyalarını arıyor. Bazıları tapularını, bazıları kıyafetlerini, bazıları da fotoğraflarını bulabilmenin telaşını yaşıyor. Antakya’da yaşayan ve evi yıkılan 3 çocuklu Fatma H., kendisine ne aradığını sorduğumuzda, “Evin içine giremiyoruz. Dışarıya düşen kıyafetlerimizi, eşyalarımızı ve fotoğraflarımızı arıyoruz. O fotoğraflar bizim anılarımız. Ne bulursak kendimize ait, onları almaya çalışıyoruz” dedi.
Depremin ağır hasar verdiği Hatay Antakya’da yıkılan binaların enkazının toplanması sırasında ilaçlama da yapıldı. - UĞUR YILDIRIM
HANDE ATILGAN Ankara - Afet bölgesinde her türlü salgın ihtimalinin kontrol altına alındığını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu ve az sayıda hastanın yatırılarak tedavi edildiğini önceki gün açıklamıştı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) ise ishal vakalarının yüzde 90’ında antibiyotik tedavisi gerekmediğini, ağızdan sıvı desteği (ORS) ve uygun beslenme gerektiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı, ORS ürünlerini ücretsiz sağlıyor. EKMUD’un önerisi ise 1 litre kaynar suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat karıştırılması şeklinde.